Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

COVID-19 in Romania: Avem peste 10.000 de cazuri si 545 de decese. Orban spune ce se deschide dupa 15 mai

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 22:27
35659 citiri
COVID-19 in Romania: Avem peste 10.000 de cazuri si 545 de decese. Orban spune ce se deschide dupa 15 mai
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Klaus Iohannis a iesit sa ne dea speranta ca vom scapa de restrictiile de miscare dupa 15 mai, insa ministrul Vela a lamurit lucrurile: Nici vorba ca asta sa insemne vacante la plaja, nunti cu sute de persoane, mers la restaurant sau la spectacole.

Romania are peste 10.000 de cazuri de infectie si 545 de oameni au murit din cauza COVID-19, asa ca toti trebuie sa ramanem responsabili, iar autoritatile vigilente.

In schimb, s-ar putea schimba curand intervalul orar de "libertate" pentru persoanele peste 65 de ani.

Insa, chiar daca numarul imbolnavirilor va scadea iar restrictiile se vor relaxa, ministrul Sanatatii spune ca trebuie sa ne obisnuim ca vom trai cu coronavirusul si in urmatorii doi ani.

In ceea ce priveste situatia din lume, in acest moment sunt peste 2,7 milioane de cazuri, iar numarul deceselor a trecut de 189.000. Din China, auzim insa ca este a sasea zi consecutiv fara decese. Iar un bebelus de o luna, cel mai tanar pacient diagnosticat cu COVID-19 din Thailanda, a fost vindecat.

Urmareste toate datele statistice transmise in timp real pe site-ul Worldometers

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus in Romania si in lume:

22:27 - Premierul Ludovic Orban a precizat, joi seara, ca dupa data de 15 mai, cand se vor relaxa restrictiile, hotelurile se vor redeschide, insa in privinta restaurantelor, autoritatile inca fac analize pentru a stabili daca acestea pot relua activitatea.

22:17 - Relaxarea restrictiilor dupa 15 mai nu inseamna ca lucrurile revin la normal. Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi seara, ca desi oamenii se vor putea plimba si nu vor mai avea nevoie de declaratie, se va respecta in continuare distantarea sociala si plimbarile vor fi admise, dar in grupuri de maxim trei persoane.

22:12 - Adrian Streinu Cercel a trimis o scrisoare deschisa, in care acuza ca modul in care s-a discutat despre propunerile pe care le-a facut, document care a si dus la demiterea lui, este exemplu clar de fake news.

Ei afirma ca prezentarea distorsionata a informatiilor a fost facuta cu scopul de a induce panica in populatia cea mai expusa, cu posibile consecinte nefaste in ceea ce priveste aderenta populatiei la masurile intreprinse pana acum, potrivit documentului, citat de Mediafax.

22:08 - In saptamana dinainte de 15 mai ne vom lamuri daca suntem intr-adevar pe calea cea buna, ceea ce ar insemna ca, dupa perioada aceasta de stabilizare la 300-500 de cazuri noi zilnice, sa intram pe o panta descendenta, care sa insemne cel putin o saptamana cu descrestere constanta a numarului de cazuri noi. Asta depinde insa de comportamentul nostru de 1 Mai, a explicat la Europa FM prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

22:04 - Premierul Ludovic Orban a explicat, la B1TV, motivele pentru care Adrian Streinu Cercel trebuia demis: a lansat, in calitate de presedinte al Comisiei pentru managementul clinic si epidemiologic al COVID-19, "niste masuri aberante care incalca drepturi si libertati fundamentale", iar acestea ar fi creat emotie "intr-un segment extrem de important al populatiei".

21:43 - Marian Oprisan, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), acuza ca Guvernul Romaniei a alocat bani, la rectificarea bugetara de saptamana trecuta, doar pentru Vaslui si Botosani, lasand restul judetelor "sa lupte singure cu epidemia de coronavirus".

21:23 - Trei pacienti infectati cu COVID-19, in stare grava, sunt transferati, joi seara, de la Brasov, cu un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne, la Ploiesti.

21:22 - Numarul de cazuri de coronavirus confirmate in Turcia a depasit, joi, pragul de 100.000, a anuntat ministrul turc al Sanatatii, potrivit AFP.

In total, 2.491 de persoane au murit de Covid-19 in Turcia.

20:55 - Au murit 516 de persoane in Franta in ultimele 24 de ore, unde epidemia de coronavirus a cauzat moartea a 21.856 de persoane de la inceputul lui martie.

20:45 - Cehia a inceput joi un program gratuit de teste rapide, pentru a estima gradul de imunitate fata de noul coronavirus.

Puncte de recoltare au fost amenajate in capitala Praga si in zone centrale din mai multe orase.

20:28 - Twitter va sterge mesajele care incita la "activitati daunatoare", in special indemnurile la distrugerea unor presupuse antene 5G, dupa ce au fost lansate in spatiul online teorii ale conspiratiei care leaga pandemia de aceasta noua tehnologie, transmite AFP.

20:22 - Transmiterea comunitara a SARS-CoV2 a inceput in Spania la jumatatea lunii februarie, conform rezultatelor preliminare ale unei cercetari efectuate de Centrul National de Microbiologie al Institutului de Sanatate Carlos III (ISCIII). E contrazisa astfel versiunea anterioara a guvernului spaniol, care abia la inceputul lunii martie a admis existenta transmiterii comunitare a virusului SARS-CoV-2.

20:09 - Mai multe echipaje de politisti si jandarmi din judetul Timis cauta, joi seara, 12 persoane care au fugit dintr-un centru de carantina. Este vorba de cetateni straini din Turcia, Libia, Maroc si Algeria.

20:00 - Formatia britanica The Rolling Stones a inregistrat in studio, inainte de impunerea masurilor de izolare, o melodie numita "Living In A Ghost Town".

19:54 - Numarul victimelor in Italia a fost de 464, joi, cand s-a inregistrat o scadere accentuata a numarului de persoane pozitive, cu 851 mai putine, iar numarul bolnavilor internati a fost mai mic cu 1.051, potrivit noilor date transmise de oficialii italieni.

19:44 - Daca s-au respectat conditiile de Paste, varful pandemiei ar trebui sa se limiteze la 10.000 - 12.000 de cazuri, a afirmat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, intr-o declaratie facuta la Arad.

19:25 - Ministul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat joi seara, la Arad, ca fostul director medical al Spitalului Judetean Suceava, Mircea Macovei, nu va reveni la conducerea unitatii, insa va putea lucra ca medic in spital.

19:20 - Suedia a anuntat, joi, 84 de noi decese cauzate de Covid-19, mnumarul total al deceselor e de 2.000 de morti in aceasta tara care a luat masuri anti-pandemie mai suple decat majoritatea tarilor europene.

19:19 - Alti patru romani au murit de Covid-19, numarul total al deceselor ajunge astfel la 545.

19:16 - Un al doilea angajat al Penitenciarului Gherla a fost confirmat, joi, pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, acesta facand parte din grupul de contacti atribuit primului caz confirmat.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Administratia Nationala a Penitenciarelor, politistul de la Penitenciarul Gherla nu a avut atributii de serviciu si nu a interactionat cu persoanele detinute.

19:10 - Romania va produce minim un milion de masti medicale, iar pretul acestora va ajunge la populatie in jur de 2 lei, fara TVA, a declarat, joi, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

19:05 - Grecia a prelungit de joi pana in 4 mai izolarea generala, in vederea opririi epidemiei noului coronavirus, iar singura relaxare consta intr-o redeschidere partiala a tribunalelor - incepand de luni.

18:45 - Premierul Ludovic Orban a cerut, joi, Ministerului Sanatatii sa verifice achizitiilor facute de spitalele din tara si a pus ca nu poate accepta sa se faca achizitii de la "tot felul de firme de casa" de materiale si echipamente care nu sunt conforme.

18:40 - Productia de autovehicule de la Dacia si Ford va reincepe pe data de 4 mai, a anuntat, joi, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-o interventie la Digi 24.

18:38 - Australia va mentine inca cel putin 3-4 luni interdictia privind calatoriile internationale, estimand ca reluarea acestora risca sa conduca la o crestere a numarului cazurilor de COVID-19, dupa ce restrictiile la frontiere au permis aducerea epidemiei sub control in aceasta tara.

18:19 - Bilantul total al deceselor ajunge in Marea Britanie la 18.738, dupa ce in ultimele 24 de ore au murit in spitale 616 persoane.

Potrivit Ministerului Sanatatii, 138.078 de persoane au fost testate si diagnosticate pozitiv in tara, una dintre cele mai afectate din Europa.

18:10 - Firmele de curierat anunta ca fac angajari, dupa ce, de Paste, comenzile online au fost ca de Black Friday, cresterile fiind de 58%. Jucariile au fost printre cele mai cautate.

18:00 - Un aparat de analiza a anticorpilor, pe baza caruia se poate detecta infectia cu noul coronavirus, a ajuns in dotarea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Apostol Ioan" din Galati.

17:55 - Premierul Ludovic Orban a salutat, joi, decizia de demitere a profesorului Adrian Streinu-Cercel din functia de presedinte al Comisiei pentru managementul clinic si epidemiologic al COVID-19.

Totodata, Orban a spus ca nu accepta revenirea dr. Macovei in functia de director medical, la Spitalul Judetean Suceava.

17:52 - Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) a anuntat, joi, ca o angajata a Laboratorului de Control Doping (LCD), institutie care functioneaza in cladirea agentiei, a fost depistata pozitiv la testul Covid-19.

17:42 - Purtarea mastilor de protectie sau macar a esarfelor si altor elemente de protectie care sa acopere gura si nasul va deveni obligatorie de saptamana viitoare in spatiile publice inchise si in transportul in comun in municipiul Blaj. Amenda pentru nerespectarea masurii va fi intre 100 si 500 de lei, potrivit unui comunicat transmis de catre autoritatile locale.

17:36 - Noul sef al Comisiei pentru managementul clinic si epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sanatatii, dr. Adriana Pistol, spune ca numirea este o provocare, pentru ca "nu traim vremuri foarte linistite".

17:31 - Autoritatea din Comunicatii anunta ca a crescut consumul de internet, in contextul starii de urgenta. La mijlocul lunii aprilie, cresterile traficului de internet si de voce inregistreaza o tendinta de stabilizare, in cazul traficului de internet fiind de aproximativ 28% in retelele fixe si 4% in retelele mobile, in timp ce traficul de voce a inregistrat cresteri medii de circa 10% in retelele mobile si 6% in retelele fixe, comparativ cu sfarsitul lunii februarie a acestui an, a anuntat joi Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

17:19 - Procurorii suceveni fac cercetari, dupa ce personalul medical de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean, care isi desfasura activitatea in sectorul persoanele suspecte de Covid-19, nu a fost echipat corespunzator, din dispozitia medicului sef de sectie.

17:12 - Biroul Regional pentru Europa al OMS avertizeaza tarile din Europa sa ramana vigilente si sa fie foarte atente atunci cand au in vedere masuri de relaxare a restrictiilor.

17:10 - Croatia va incepe relaxarea treptata a masurilor de izolare.

De luni, magazinele din afara mall-urilor se vor redeschide, precum si croitoriile, agentiile de turism, galeriile si muzeele. De asemenea, unii sportivi vor primi permisiunea de a se antrena individual. Transportul public rutier si maritim isi va relua de asemenea operatiunile.

17:07 - La Galati s-au dat amenzi de 70.000 de euro intr-o zi, pentru ca oamenii nu mai respecta ordonantele militare.

16:57 - Liderul sindical din Spitalul Judetean de Urgenta Botosani, Lia Temciuc, solicita autoritatilor sanitare sa includa virusul COVID-19 in categoria bolilor profesionale, iar cadrele medicale afectate sa beneficieze de drepturile prevazute de lege.

16:42 - Mai multe gradini zoologice din Danemarca au anuntat joi ca au renuntat la planurile de redeschidere pentru vizitatori la 1 mai, desi tara reduce treptat restrictiile care vizeaza limitarea raspandirii noului coronavirus.

16:29 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca ne apropiem de un varf al pandemiei de COVID-19. El a precizat ca depinde numai de atitudinea oamenilor daca acesta va veni mai devreme sau mai tarziu, iar numarul de cazuri va ramane la un nivel de 10.000-12.000 sau va creste spre 15.000.

16:16 - Politistii din cadrul IPJ Suceava, sub supravegherea procurorilor, au demarat urmarirea penala pentru comiterea infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Suceava, dupa ce seful UPU din cadrul unitatii medicale, Liviu Cirlan, a obstructionat cadrele medicale sa foloseasca echipamentul de protectie.

15:56 - Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals din Capitala, a fost demis din Comisia stiintifica speciala anti-COVID din cadrul Ministerului Sanatatii. Anuntul a fost facut de Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.

"Nu am putut fi de acord cu dansul. Decizia a fost de a-l demite din Comisia stiintifica de la nivelul ministerului", a anuntat ministrul Tataru.

El a facut referire la "Programul VACANTA MARE de prevenire a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19" aparut cu antetul Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, care a creat valva recent.

15:45 - Este putin probabil ca viata sa revina la normal chiar daca cele mai severe restrictii vor fi ridicate, iar masurile de distantare ar putea fi aplicate pentru restul anului si chiar mai mult, a declarat premierul Scotiei, Nicola Sturgeon.

15:38 - Alte 14 persoane au murit in Romania din cauza noului coronavirus, bilantul negru a urcat la 541 de decese. Printre cei decedati se numara si o femeie de 30 de ani care nu suferea de alte boli.

15:35 - Un barbat de 53 ani, din judetul Vaslui, a incercat sa se sinucida dupa ce a fost amendat de politisti pentru ca a iesit din casa fara declaratia pe propria raspundere.

15:22 - Deputatii au votat, joi, proiectul PSD care prevede acordarea pensiei de urmas rudelor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19. Pensia de la stat va fi de 75% din salariul pe care cadrul medical il avea in momentul decesului.

15:06 - Numarul deceselor provocate de noul coronavirus a crescut la 1.268 in Elvetia. Totodata, numarul cazurilor de contaminare cu COVID-19 a ajuns la 28.496.

14:50 - Ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe, a declarat ca toti sportivii vor fi testati de coronavirus inainte de a reveni la antrenamente sau competitii. El a precizat ca aceasta este o conditie a reluarii activitatii sportive pe care a discutat-o deja cu reprezentantii Ministerului Sanatatii.

14:28 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca la spitalul din Deva a vazut o atitudine schimbata, iar lucrurile sunt "pe fagasul normal". Totusi, spune el, managementul militar mai ramane o perioada. De asemenea, ministrul a precizat ca va vizita in perioada urmatoare toate judetele care au depasit 400 de cazuri de infectare.

14:26 - Presedintele Klaus Iohannis a subliniat inca o data ca trebuie sa respectam in continuare masurile impuse impotriva raspandirii COVID-19 pentru ca exista riscul ca epidemia sa se reaprinda foarte usor.

Presedintele a subliniat ca inca nu putem vorbi despre plafonarea curbei trasate de noile cazuri, dimpotriva, suntem pe panta ascendenta, asa ca trebuie sa respectam in continuare masurile "cu strictete".

14:17 - Fostul presedinte al Romaniei, europarlamentarul Traian Basescu, este de parere ca relaxarea masurilor de izolare din data de 15 mai constituie "o mare eroare", pentru ca s-au facut prea putine teste. El sustine ca guvernantii ar trebui sa amane pentru 15 iunie ridicarea restrictiilor, cand ar trebui redeschise si scolile.

13:53 - Un pacient in varsta de 89 de ani, internat la Spitalul din Arad, s-a vindecat de COVID-19, au anuntat reprezentantii unitatii medicale citati de Mediafax.

13:47 - Spania a depasit joi pragul de 22.000 de morti din cauza noului coronavirus. Este a treia cea mai indoliata din lume de pandemia noului coronavirus, dupa Statele Unite si Italia.

13:36 - Guvernul ungar va decide saptamana viitoare care vor fi noile masuri de limitare a raspandirii coronavirusului, in contextul in care tara se pregateste de o repornire a economiei, a spus joi seful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.

13:27 - Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune ca in urmatoarea ordonanta militara este necesar sa se revina asupra deciziei de a se opri vanatarea la mistreti. El a precizat ca aceasta masura ar fi buna pentru controlul populatiei de mistreti, dar si pentru ca acestia incep sa produca pagube in productiile agricole.

13:14 - Belgia a primit de la un furnizor chinez un nou lot de masti tip KN95, echivalentul modelului FFP2, care nu au trecut testele de calitate la venirea lor in tara.

13:04 - Inca doi romani au murit in strainatate - Italia si Franta. Numarul celor decedati in afara tarii se ridica astfel la 66: 17 in Italia, 16 in Franta, 19 in Marea Britanie, 7 in Spania, 3 in Germania, 2 in Belgia, unul in Suedia si unul in Elvetia.

12:55 - Numarul persoanelor infectate cu noul coronavirus in ultimele 24 de ore este de 386, astfel ca bilantul total se ridica la 10.096. La ATI, in acest moment, sunt internati 236 de bolnavi. Din numarul total de imbolnaviri, 2.478 au fost declarate vindecate si externate.

12:40 - Papa Francisc a donat cinci ventilatoare pentru bolnavii de COVID-19, tratati in Spitalul Judetean Suceava. Echipamentele vor ajunge in Romania sambata, cu aceeasi aeronava cu care revine in tara echipa medicala din Romania care a lucrat doua saptamani la Milano.

12:34 - Germania este inca la inceputul pandemiei de coronavirus, a afirmat joi cancelarul Angela Merkel, precizand ca oamenii vor fi nevoiti sa traiasca cu ea mult timp. "Nu traim ultima faza a pandemiei. Suntem inca la inceput", a spus Merkel.

12:20 - Spitalul Judetean de Urgenta Sfantul Pantelimon Focsani cauta sa angajeze 138 de persoane: medici, asistenti medicali, infirmiere si ingrijitoare. Spitalul se afla in prezent sub comanda militara, dupa ce managerul si mai multe cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus.

Angajarile se vor face fara concurs, doar pe baza de dosare, iar cei incadrati in munca vor lucra aici pe o perioada determinata, de 6 luni.

12:11 - Ludovic Orban a declarat ca decizia de reluare a cursurilor dupa data de 15 mai va fi luata in functie de contextul epidemiologic. El a mentionat ca in mod obligatoriu vor trebui asigurate masti pentru toti copiii si pentru toate cadrele didactice.

12:01 - Papa Francisc s-a rugat joi dimineata in capela resedintei sale din Casa Sfanta Marta pentru familiile care se confrunta cu probleme in contextul actualei pandemii si i-a criticat pe cei care profita de aceste vremuri tulburi.

11:50 - Si premierul Ludovic Orban spune ca dupa data de 15 mai este sigur ca vor fi ridicate restrictiile de circulatie impuse persoanelor, dar, a adaugat el, in anumite conditii.

"Romanii nu vor mai trebui sa dea declaratie pe proprie raspundere, nu vor mai fi obligati sa iasa din case numai pentru motivele care au fost in ordonantele militare, vor putea sa se deplaseze, sigur, respectand regulile de a nu crea multimi. Adica, in spatiul public sa nu fie mai mult de 3 persoane care sa se adune, astfel incat sa evite cat mai mult contactul fizic", a afirmat Orban

11:43 - Presedintele Klaus Iohannis va sustine, de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o noua declaratie de presa. Este a treia zi consecutiv in care seful statului face declaratii.

11:38 - Metrorex confirma ca o angajata a companiei a fost confirmata pozitiv cu coronavirus si precizeaza ca aceasta nu are contact de niciun fel cu calatorii. Totodata, Metrorex subliniaza ca din 14 aprilie femeia se afla in concediu de odihna.

11:35 - Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, se va afla joi in judetele Hunedoara, Timis si Arad unde va verifica activitatea din spitalele judetene si cele de boli infectioase.

11:33 - Numarul contaminarilor cu noul coronavirus in Germania a crescut la 148.046 si 5.094 de morti, a anuntat joi Institutul de boli infectioase Robert Koch.

11:26 - Statele Unite au inregistrat 1.738 de morti din cauza noului coronavirus in 24 de ore. Acest bilant zilnic creste la 46.583 numarul total al deceselor inregistrate de la inceputul epidemiei in SUA, cea mai indoliata tara din lume in pandemia COVID-19.

11:15 - Un nou focar de infectie cu COVID-19 a aparut la Centrul de Ingrijire si Asistenta Paclisa pentru persoane cu dizabilitati din Hunedoara. Un numar de 14 persoane au fost confirmate cu noul coronavirus, iar alte peste 100 de teste sunt in lucru.

11:02 - Zece pompieri de la Detasamentul Cernavoda au fost confirmati ca fiind infectati cu COVID-19, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, un coleg de-al lor a murit in urma infectarii cu noul coronavirus.

10:44 - Premierul Ludovic Orban afirma ca, pana in 15 mai, trebuie realizate stocuri importante de masti chirurgicale, avand in vedere obligativitatea purtarii acestora in spatiile inchise.

"Preocuparea noastra a fost sa suntinem poucatori romani care sa produca astfel de masti. Avem utilaje noi care au o capacitate sa produca o cantitate insemnata. Va trebui ca pana in 15 mai sa producem cantitati semnificative si sa cumparam de la producatori externi", a spus Orban.

Totodata, el a spus ca se va gandi o formula de distribuire a mastilor catre persoanele care nu au venituri si nu le pot cumpara. Intrebat daca se ia in calcul plafonarea pretului la masti, Orban a spus: "Ne gandim si la acest lucru".

10:36 - Premierul Ludovic Orban a anuntat ca va fi reluata productia vaccinului antigripal la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino", fiind necesara achizitionarea unui singur echipament.

10:23 - Un aparat de analiza a anticorpilor, pe baza caruia se poate detecta infectia cu noul coronavirus, a ajuns in dotarea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Apostol Ioan" Galati.

10:05 - O angajata Metrorex a fost confirmata cu COVID-19. Potrivit Antena3, femeia in varsta de 35 de ani este asimtomatica si a luat virusul de la sotul sau care e angajat MAI. De precizat este ca ea nu lucreaza in subteran, ci la biroul Atributii Servicii si Lucrari ce isi are sediul in cadrul Ministerului Transporturilor.

Femeia s-a prezentat la serviciu pana miercuri seara cand a venit confirmarea ca este pozitiva. Colegii sai au fost trimisi in izolare, iar DSP a inceput o ancheta epidemiologica.

09:52 - Un al doilea angajat al Penitenciarului Bucuresti-Jilava si unul de la Penitenciarul Gherla au fost confirmati pozitiv la testul pentru COVID-19, a anuntat azi Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

09:41 - Inca doi rezidenti ai caminului "Sf.Ilie" din Galati au murit. Bilantul victimelor ajunge la 20 persoane.

09:37 - Spitalul din Botosani este noul focar de COVID-19 din Romania, dupa ce 150 de cadre medicale au fost infectate. Autoritatile iau in calcul militarizarea unitatii medicale, transmite Antena3. Infectarea in masa a inceput dupa ce o tanara bolnava de diabet, care a murit la sfarsitul lunii martie, a fost tratata la fel ca orice alt pacient de catre cadrele medicale, fara echipament de protectie, in ciuda faptului ca femeia avea coronavirus.

09:28 - Primarul Capitalei nu este de acord cu reinceperea cursurilor, considerand ca se pot gasi solutii pentru incheierea anului scolar, inclusiv pentru clasele terminale. Copiii nu vor putea respecta regulile de distantare sociala, se vor contamina, vor face forme usoare, dar vor transmite coronavirusul cadrelor didactice si parintilor, bunicilor, avertizeaza Firea.

09:19 - Inca trei romani au murit de coronavirus. Astfel numarul de decese ajunge la 527. Este vorba despre doi barbati si o femeie, din Timis si Mures.

09:10 - Avocatul Poporului solicita MAI si Politiei Romane sa asigure aplicarea unitara a amenzilor din ordonantele militare, intrucat, din sesizarile aparute in mass-media si pe paginile de socializare, dar si din sutele de petitii si sesizari primite de institutie, rezulta ca sunt nenumarate cazuri de aplicare diferita, posibil nelegala si/sau netemeinica a prevederilor acestora.

09:01 - Guvernul chinez a respins acuzatia statului american Missouri, care l-a actionat in judecata pentru ca a ascuns gravitatea epidemiei. Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe a spus ca nu exista "o baza legala sau factuala" si ca este "ridicol".

08:52 - Suedia a mers impotriva curentului si a limitat activitatile publice cat mai putin posibil in timpul pandemiei, iar epidemiologul sef al Agentiei pentru Sanatate Publica, dr. Anders Tegnell, a declarat ca locuitorii din Stockholm ar putea ajunge la imunitate de turma in urmatoarele cateva saptamani.

08:43 - Guvernul britanic a anuntat lansarea unui studiu de amploare privind raspandirea noului coronavirus si dezvoltarea de anticorpi in randul populatiei, studiu in care ar putea fi implicate pana la 300.000 de persoane in urmatoarele 12 luni.

08:34 - Comisia Europeana va prezenta luna viitoare un set de reguli pentru reluarea in siguranta a calatoriilor aeriene, inclusiv distantarea sociala pe aeroporturi si avioane. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Valean, a declarat ca masurile ar include purtarea de masti si dezinfectarea avioanelor si a aeroporturilor.

Directorul executiv al Ryanair, Michael O'Leary, a amenintat ca firma sa nu va mai opera niciun zbor, daca va fi obligata sa pastreze distantarea sociala in timpul curselor.

08:25 - Premierul Ludovic Orban, ministrul Apararii Nicolae Ciuca si ministrul Sanatatii Nelu Tataru fac o vizita matinala la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino", unde se realizeaza teste de coronavirus.

08:16 - Autoritatile sud-coreene au raportat joi opt noi cazuri de Covid-19, dintre care patru importate, iar in ultimele 24 de ore au fost inregistrate doua decese. Bilantul mortilor a ajuns la 240.

08:07 - Un bebelus de o luna, cel mai tanar pacient diagnosticat din Thailanda, a fost vindecat. Medicii au folosit patru tipuri de medicamente antivirale pentru a-l trata.

07:58 - China a raportat joi, pentru a sasea zi consecutiv, zero decese provocate de COVID-19. Autoritatile sanitare au anuntat ca in total, in prezent, sunt 959 de cazuri active, iar 63 de oameni se afla in stare critica.

07:49 - Ministrul de Interne, Marcel Vela, spune ca se analizeaza o "relaxare" a programului pentru persoanele de peste 65 de ani, avand in vedere ca intervalul orar 11-13 nu este cel mai potrivit, acum cand a venit caldura. El afirma ca intervalul ar urma sa fie mutat mai devreme dimineata, cand si magazinele sunt igienizate, dar ar urma sa fie introdus un nou interval, dupa-amiaza sau seara, cand varstnicii sa poata iesi la plimbare.

07:40 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat ca dupa 15 mai nu se vor putea organiza nunti cu sute de persoane, mentionand insa ca este posibila in luna august o relaxare astfel incat sa fie permisa participarea a mai mult de 8 persoane la astfel de evenimente.

El a mentionat ca, cel mai probabil, din 15 mai nu se va putea iesi la restaurante sau la spectacole.

07:31 - Presedintele american Donald Trump a semnat un ordin prin care suspenda temporar eliberarea permiselor de rezidenta permanenta (green card-urile) cu scopul de a proteja lucratorii americani.

SUA au inregistrat, miercuri, 1.738 de decese cauzate de noul coronavirus in 24 de ore, in scadere fata de ziua precedenta, potrivit bilantului dat publicitatii de Universitatea Johns Hopkins.

Numarul total al deceselor a ajuns la 46.583, fiind cel mai ridicat la nivel mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#LIVE coronavirus Romania , #coronavirus