OMS a declarat stare de urgenta mondiala din cauza noului coronavirus: Ce inseamna asta

Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 23:34
15551 citiri
OMS a declarat stare de urgenta mondiala din cauza noului coronavirus: Ce inseamna asta
Foto: Arhiva Hepta.ro

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat joi stare de urgenta la nivel mondial din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus, prin urmare toate tarile membre ale organizatiei trebuie sa ia imediat anumite masuri, pentru ca "limitarea transmiterii virusului este cheia succesului impotriva acestei epidemii care se manifesta in China cu atata putere in acest moment", a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul OMS in Romania.

Intr-o interventie la Digi24, Alexandru Rafila a explicat mai intai ca declararea starii de urgenta inseamna ca OMS "recomanda ca, imediat, toate statele membre ale OMS (practic toate tarile lumii) sa ia masuri care sa limiteze posibilitatea ca o persoana infectata cu coronavirus sa intre in tara fara sa fie depistata".

Prin urmare, toate statele trebuie "sa asigure teste pentru diagnostic, tratament specializat si izolarea bolnavilor, astfel incat riscul de transmitere a epidemiei sa fie cat se poate de mic, daca se poate zero", a mai spus acesta

Reprezentantul OMS a atras atentia ca epidemia s-a extins in toate regiunile din China, "in ciuda masurilor extraordinar de riguroase", printre care si acel "soi de carantina gigantica" in care au fost prinsi milioane de locuitori.

"Totusi, nu a fost suficient si infectia s-ar raspandit!", a adaugat Alexandru Rafila.

Intrebat ce trebuie facut, mai exact, reprezentantul OMS a raspuns ca "depinde de fiecare tara".

"Sunt tari care au asteptat acest moment sa inceapa sa ia masuri. Noi nu am asteptat, am tratat aceasta situatie ca si cand ar fi fost declarata stare de urgenta in urma cu o saptamana. Deja pe aeroporturi sunt functionale masuri de identificare a persoanelor care ar putea fi infectate", a reamintit el, adaugand ca au fost luate si alte masuri care sa permita identificarea bolnavilor dupa trecerea de controlul de frontiera, dar si pregatirea spitalelor care ar putea primi pacientii.

"Mai exista o componenta extrem de importanta, la care se lucreaza foarte serios, impreuna cu Departamentul pentru Situatii de Urgenta: constituirea unor stocuri de echipamente de protectie, masti etc. pentru gestionarea posibila a unei crize", a mai spus acesta, subliniind ca este vorba despre "un scenariu mai putin favorabil" luat in calcul pentru situatia in care ar exista mai multe cazuri de imbolnavire in Romania.

"Pentru primele 10 cazuri (daca vor aparea, noi speram sa nu apara niciunul) procedura prevede ca vor fi indrumati catre Institutul Matei Bals, unde avem conditii speciale de izolare, care protejeaza si pacientul si personalul medical", a mai spus Alexandru Rafila, amintind de medicii care au murit in timpul altor epidemii, cum au fost cea de Ebola sau SARS.

Un alt aspect la care s-a referit reprezentantul OMS a fost acela ca nu este atat de important numarul de imbolnaviri, cat rata mortalitatii si mutatiile pe care le sufera virusul.

"Aceasta boala are foarte multe forme usoare si medii, care probabil nici nu au fost diagnosticate, asa ca probabil numarul de cazuri e mai mare decat cel cuantificat in acest moment, cand rata mortalitatii nu depaseste 2%, dar, foarte important, avand in vedere ca discutam despre un virus care a suferit mutatii care i-au permis sa treaca de la animal la om (...) patogenitatea o sa creasca si vom avea o crestere a proportionalitatii de cazuri grave, o crestere a mortalitatii si solicitarea sistemelor de sanatate. Boala necesita echipamente de suport, extrem de limitate in toate tarile", a subliniat Alexandru Rafila, precizand ca se refera la echipamentele medicale care ajuta bolnavii sa respire.

Citeste mai multe despre:

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#stare de alerta coronavirus masuri, #stare urgenta coronavirus OMS , #coronavirus
Comentarii