Pericolul relaxarii restrictiilor: Din Spania pana in China, oamenii s-au ingramadit in spatii publice, riscand sa raspandeasca din nou coronavirusul

Duminica, 03 Mai 2020, ora 08:29
7248 citiri
Pericolul relaxarii restrictiilor: Din Spania pana in China, oamenii s-au ingramadit in spatii publice, riscand sa raspandeasca din nou coronavirusul
Foto: Arhiva Pixabay

Presa straina scrie ca - in tarile in care restrictiile pentru populatie s-au mai relaxat - oamenii au iesit in numar mare pe strazi si chiar au vizitat atractii turistice. In alte state, insa, nici vorba nu poate fi despre asa ceva, inca.

La Shangai, spre exemplu, peste un milion de turisti au vizitat, vineri si sambata, cele 130 de atractii turistice ale zonei, transmite agentia de stiri (controlata de stat) Xinhua.

Mai exact, vineri 456.000 de turisti ar fi vizitat obiectivele turistice din zona. Sambata, s-au raportat alti 633.000 de turisti, a mai transmis agentia de stiri, potrivit CNN.

Daca cifrele sunt sau nu reale, e greu de spus. Autoritatile anuntasera de curand ca si in Wuhan - locul in care a izbucnit pandemia de Covid 19 si care se afla la vest de Shangai - autoritatile anuntau ca, in curand, lucrurile vor reveni la normal. O echipa a CNN a descoperit, insa, ca lucrurile nu stau deloc asa. Astfel, desi unele restrictii s-au ridicat si la Wuhan, multor oameni le este inca teama sa iasa din casa pentru ca se tem sa un al doilea val al pandemiei.

Si in Europa lucrurile sunt destul de complicate. In Spania, spre exemplu, sambata dimineata s-au mai relaxat restrictiile impuse inca de pe 14 martie, iar oamenilor li s-a permis sa iasa din case, dupa un plan bine stabilit. Oamenii au fost impartiti pe grupe de varsta. Si fiecarei grupe i s-a permis sa iasa din casa intr-un anumit interval orar.

Aceasta relaxare vine dupa sapte saptamani negre, in care s-au raporat peste 216.000 de cazuri de infectare si peste 25.000 de decese cauzate de Covid 19. Si - indiferent daca le-a fost sau nu teama - oamenii au iesit pe strazi in numar destul de mare, a transmis Euronews.

Spre exemplu, Rosanna West le-a spus jurnalistilor de la Euronews ca s-a bucurat ca un copil sa isi dezmorteasca picioarele dupa 7 saptamani de izolare.

"A fost frumos sa redesoperim ca inca traim in Barcelona, nu in vreo lume postapocaliptica.

Cu toate astea, am vazut persoane dornice sa faca miscare care alergau aproape umar la umar. Si fara sa poarte masti. Pe undeva, mi se pare ca stam totusi prea aproape de foc si riscam sa ne frigem", a declarat Rosanna West.

Claudia Castrejon - tot din Barcelona - a spus ca nu vede cum s-ar putea relua viata de dinainte de pandemie fara ca numarul de cazuri sa creasca.

"La cat de contagios e virusul, e greu de crezut ca numarul de cazuri nu va creste. Totul este ca acesta sa nu creasca foarte mult", a spus femeia.

Spania a pregatit un plan gandit in amanunt pentru reluara vietii publice, dupa pandemie.

Prima oara se va relua activitatea in provinciile mai putin afectate si in cele in care conditiile de asistenta sociala sunt performante.

In schimb, in alte state europene, situatia epidemiologica nu permite, inca, reluarea vietii cotidiene. In tara noastra, spre exemplu, restrictiile raman in vigoare pana pe 15 mai. Marea Britanie n-a decis inca in ce moment va relaxa restrictiile, iar Franta si-a prelungit starea de urgenta pana la mijlocul verii.

Urmareste aici cele mai recente informatii despre pandemia de Covid 19, transmise in format LIVE TEXT de Ziare.com.

G.K.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#relaxare restrictii coronavirus aglomeratie pericol , #coronavirus