Studiu PwC Romania privind impactul COVID-19 asupra afacerilor: 18% estimeaza o scadere de 20%, dar se poate ajunge si la 80%

Luni, 16 Martie 2020, ora 12:45
5218 citiri
Studiu PwC Romania privind impactul COVID-19 asupra afacerilor: 18% estimeaza o scadere de 20%, dar se poate ajunge si la 80%
Foto: Arhiva Ziare.com

Coronavirusul va lovi puternic afacerile din Romania. 18% dintre companiile care au participat la un studiu PwC anticipeaza o reducere a veniturilor de pana la 20% ca urmare a impactului pandemiei.

Alti 6% dintre respondenti au estimat o scadere a veniturilor intre 20-50%, 2% considera ca diminuarea va fi intre 50-80%, in timp ce 9% nu se asteapta la o reducere a veniturilor, potrivit studiului PwC Romania HR Barometru.

Conform studiului, cel mai afectat domeniu sunt transforturile, 75% dintre respondentii se asteapta la scaderi de 20%.

De asemenea, 25% dintre companiile chestionate din industria auto (producatori si distribuitori) considera ca scaderea veniturilor va fi de pana la 20%. Aceeasi estimare a fost facuta de 22% dintre companiile respondente din servicii financiare, 21% din bunuri de larg consum (distributie, logistica) si 20% din energie.

"Primele sectoare care resimt impactul pandemiei COVID-19 sunt cele care depind de mobilitatea persoanelor: transporturi, ospitalitate, turism. Insa efectele negative se vor transmite treptat catre alte domenii de activitate pentru ca toate industriile sunt interconectate.

Din acest motiv, sunt necesare masuri rapide pentru supravietuirea celor grav afectati, precum si un plan pe termen mediu de relansare economica. Consider ca intr-o prima etapa masurile care trebuie sa fie luate trebuie sa asigure continuitatea fluxului de numerar pentru cei carora li se reduc vertiginos incasarile.

Ma refer la plata datoriilor pe care statul le are fata de companii, de exemplu, rambursarea imediata a TVA, a sumelor pentru concedii medicale, precum si la amanarea platii unor taxe si contributii.

In a doua etapa, dupa o evaluare mai temeinica a impactului, ar trebui gandit un plan de masuri care sa sprijine mediul privat pentru a mentine locurile de munca si, implicit, veniturile populatiei si ale companiilor", a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale si juridice PwC Romania.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

In cadrul studiului, compania a vrut sa afle care au fost masurile luate pentru protejarea angajatilor impotriva infectarii cu virusul COVID-19, precum si perioada in care acestea vor fi aplicate.

Conform raspunsurilor, 89% dintre participantii la studiu au facut dezinfectie la birou, 85% au limitat interactiunile, 58% au instituit munca de acasa doar pentru cei care isi pot desfasura activitatea de la distanta, 40% au oferit echipament de protectie, 25% au implementat munca de acasa pentru toti angajatii, 13% au decis obligatoriu munca de acasa si 13% doar pentru angajatii care au calatorit in zone de risc.

O alta intrebare a vizat optiunile luate in considerare pentru limitarea interactiunilor in contextul COVID-19. Respondentii au luat urmatoarele masuri: 81% au anulat evenimentele interne si externe; 79% au limitat calatoriile externe; 72% au limitat calatoriile interne; 55% au limitat evenimentele interne si externe; 24% au aplicat lucrul in ture pentru evitarea aglomeratiei.

"In actualul context, protectia sanatatii angajatilor si colaboratorilor impune anularea sau amanarea unor activitati, precum evenimentele si calatoriile. Desi aceste decizii pot atrage consecinte negative pentru derularea afacerilor, companiile pun grija pentru bunastarea oamenilor pe primul loc.

Aceasta atitudine este evidenta inclusiv din raspunsurile privind durata de aplicare a masurilor de prevenire a raspandirii COVID-19. Astfel, 55% au aratat ca le vor institui nelimitat, pana la noi instructiuni, 40% au spus ca vor fi valabile pana la finalul lunii martie, iar 5% pana la finalul lunii aprilie.

De asemenea, in perioada urmatoare ne propunem sa efectuam regulat sondaje privind masurile luate de companii pe masura ce situatia si reglementarile se schimba, pentru a veni in sprijinul comunitatii de business", a precizat Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation PwC Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#coronavirus firme Romania, #impact coronavirus afaceri , #pierderi