3 din 4 romani cred ca tara merge intr-o directie gresita. Coruptia e cea mai grava problema - sondaj IPP

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 11:13
7457 citiri
3 din 4 romani cred ca tara merge intr-o directie gresita. Coruptia e cea mai grava problema - sondaj IPP
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul, Guvernul si primariile sunt institutiile in care conflictul de interese este cel mai des intalnit, considera marea majoritate a romanilor, care apreciaza totodata si ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, cea mai grava problema fiind coruptia.

Acestea sunt principalele concluzii ale sondajului "Perceptiile si atitudinile populatiei privind conflictul de interese la nivel central si local, in Romania", realizat de Institutul de Politici Publice (IPP).

Astfel, doar 20% dintre respondenti au sustinut ca, in Romania, lucrurile merg intr-o directie buna, in timp ce 75% au spus ca directia este gresita, se arata in raportul de cercetare al IPP.

Pentru ca situatia sa se imbunatateasca, cei mai multi dintre romani cred ca ar trebui rezolvate cu prioritate urmatoarele probleme:

  • coruptia (72%)
  • lipsa locurilor de munca (64%)
  • saracia (62%)
  • nivelul redus al veniturilor (54%)
  • furtul din banii publici (54%)
  • problemele din sanatate (46%)

Conflictul de interese este un act de coruptie, au apreciat 78% dintre respondenti, iar jumatate dintre ei (50%) s-au declarat interesati sau foarte interesati de acesta problema, in timp ce 17% nu sunt deloc interesati de subiect. Pe de alta parte, doar 6% au declarat ca sunt foarte bine informati in legatura cu acest subiect, iar 18% au spus ca nu sunt deloc informati.

Cele mai multe cazuri de conflicte de interese apar in institutiile de la nivel central (guvern, parlament, ministere, agentii), considera majoritatea respondentilor, iar cele mai putine in scoli.

  • Parlamentul (86%)
  • Guvernul (85%)
  • Primariile (78%)
  • ...
  • mediul privat (40%)
  • Biserica (37%)
  • scolile (34%)

86% dintre persoanele chestionate au sustinut ca nu ar vota pentru un primar cercetat pentru conflict de interese, desi au existat asemenea cazuri de notorietate la ultimele alegeri locale sau parlamentare.

In ceea ce priveste sanctionarea celor vinovati de conflict de interese, 43% au spus ca persoana in cauza ar trebui demisa din functie, iar 36% considera ca pentru acelasi lucru persoana ar trebui trimisa in judecata.

Intrebati ce ar face daca ar cunoaste un caz de conflict de interese, 53% dintre respondenti au sustinut ca ar informa institutiile abilitate. Astfel, dintre acestia, 48% s-ar adresa ANI sau DNA si tot 48% s-ar adresa conducerii institutiei.

Cei care au spus ca nu ar lua atitudine au explicat ca asta nu ar ajuta la nimic (32%), le-ar crea probleme (31%) sau pur si simplu nu intra in responsabilitatea lor (22%).

Sondajul de opinie a fost realizat fata in fata, pe suport de hartie, intre 10 si 24 martie 2017, pe un esantion de 1.085 de subiecti de 18 ani si peste si a fost implementat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman. Marja de eroare este de +/-3%.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sondaj conflict interese coruptie , #coruptie