A treia dezbatere, comuna. Nici Dancila, nici Iohannis nu au spus nimic

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 20:22
15309 citiri
A treia dezbatere, comuna. Nici Dancila, nici Iohannis nu au spus nimic
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Aceasta a fost viata Crinei, mama care mai intai si-a privit copilul murind si apoi a murit ea. In timp ce pretendentii la presedintia Romaniei isi organizau fiecare propria pseudo-dezbatere - pentru ca un simulacru de dialog a fost in cazul amandurora, diferentele au venit de la profilul cultural si politic al fiecaruia si de la bagajul personal - intr-un alt oras al tarii se derula, fara acreditari, o a treia dezbatere, comuna, una a saraciei si ghinionului de moarte pe care saracia il aduce.

Drama de la Timisoara e la fel de sinistra ca drama Alexandrei, la fel de grea ca drama de la Colectiv, la fel de inumana ca drama lui Ionut. Are insa ceva in plus, ceva care o transforma intr-o drama comuna, din care ne impartasim cu totii, pana cand nu vom mai indrazni sa ne uitam unul in ochii celuilalti: obisnuirea cu raul.

Cei doi candidati la prezidentiale nu si-au anulat niciun eveniment electoral, nu au cerut niciun moment de reculegere in timpul simulacrelor de dialog pe care le-au pus in scena, nu au spus niciun cuvant despre Crina si Dragos, mama saraca si fiul ghinionist, ucisi ca doi gandaci intr-un bloc social din Timisoara, acolo unde a mai murit un copil abia venit pe lume, otravit si el de substantele folosite - ilegal si fara ca vreo autoritate sa stie - pentru dezinsectie.

Echipele celor doi candidati nu au considerat ca e necesar sa le strecoare o fraza despre cele trei noi victime ale sistemului generalizat de coruptie, nepotisme, delasare si impostura.

Campania electorala pentru prezidentiale a inceput cu moartea grotesca a Alexandrei, in mainile unui criminal pe care il stiau toti, de la vecini pana la interlopi si autoritati. Atunci, Viorica Dancila, prim-ministru in acea vreme, a anuntat marele pact contra crimei organizate, care ar fi trebuit sa ia locul anticoruptiei si sa curete tara de violatori si criminali. Tot atunci, Klaus Iohannis, presedinte, a anuntat proiectul de resetare a statului, in asa fel incat oamenii sa nu fie ucisi pentru ca nepotul cuiva a ajuns intr-o functie pe care o compromite si de la inaltimea careia nu vede - desi e in responsabilitatea lui - ca o firma de deratizare foloseste substante ilegale si letale pentru om.

Campania se termina, insa, cu alte trei morti grotesti, despre care cei doi candidati nu au considerat necesar sa vorbeasca, nici nu le aduceau voturi si ii mai si incurca in strategie. Nici proteste, e adevarat, nu au fost si nici un mesaj "Couptia ucide" nu a fost proiectat undeva, oriunde unde sa fie vazut de echipele de campanie. Si noi, si ei ne-am obisnuit cu raul.

Llosa scrie undeva ca atunci cand oamenii isi pierd capacitatea de a fi luati prin surpindere de rau, de a se mira in fata raului, de a intra in soc atunci cand ceva vizibil malign se intampla, abia atunci ei sunt pierduti.

Este limpede pentru oricine ca intre Dancila si Iohannis diferentele de calibru politic si cultural sunt imense, la fel cum imensa este diferenta intre o Romanie in care Dancila ar ajunge presedinte si cea care ii incredinteaza lui Iohannis un al doilea mandat. Totusi, notele comune dintre cei doi sunt deprimante pentru societatea in care ne ascundem cu totii vietile, pe muchie, pentru ca noi nu am fost in Colectiv, Alexandra nu e copilul nostru si noi nu stam in blocul deratizat ca pentru sobolani din Timisoara.

Prioritatea de mandat pentru Klaus Iohannis - pentru ca o victorie a Vioricai Dancila

nu poate fi nici macar ipotetic acceptata - asta ar trebuie sa fie, repunerea institutiilor in responsabilitate, chiar daca au in grija saraci ghinionisti sau microbuze care leaga satele de orase.

***

Aceasta a fost viata Crinei, mama care mai intai si-a privit copilul murind si apoi a murit ea, intr-un bloc sarac, deratizat cu substante ilegale, mortale pentru om, povestita de o persoana care a cunoscut-o:

"Crina a locuit pe strada mult timp si e greu de descris prin ce suferinte a trecut, ce a determinat-o sa plece de acasa in copilarie, dificultatea vietii lipsite de acoperis si hrana, modul in care a fost tratata pe strada, femeie fiind.

(...)

In vara lui 2018, eram in vizita in tara si ne plimbam prin Complexul Studentesc, cand am reintalnit-o pe Crina. Nu am recunoscut-o, in prima instanta. Mai apoi, nu m-am putut opri din plans cand am vazut ce bine arata. Am povestit putin cu ea si ne-a spus ca a iesit de pe strada, ca e casatorita, are un fiu, Darius, si ca e fericita. Lucra si facea liceul la seral. Era bine, optimista, plina de viata si extrem de multumitoare pentru noua ei viata.

Anul acesta cand am fost in tara, ne-am intalnit cu ea si Darius la un suc in Complex. Erau bine. Darius era un copil vesel, vioi si curios si i-a adus multa bucurie mamei sale. Crina ne tot spunea cum Dumnezeu, Darius si sotul ei au scos-o de pe strada. Darius era "ingerul" ei, pe care Dumnezeu i l-a trimis sa ii schimbe viata.

Vestea plecarii lor e extrem de dureroasa si socanta.

In schimb, ma bucur ca Dumnezeu i-a ingaduit Crinei sa traiasca o alta viata in ultimii ani, una plina de bucurie, speranta si optimism. Chiar si in ultima conversatie cu Paul, dupa moartea lui Darius, acceptase ca fiecaruia ni s-a dat un anumit interval de timp de trait pe acest pamant (cuvintele ei) si ca trebuie sa fie puternica si sa creada ca Dumnezeu o poate scoate si de aici, chiar daca in acel moment o durea cumplit plecarea lui".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iohannis Dancila Caracal coruptie Timisoara , #coruptie