Aberatia zilei: Si Mafia ar fi invidioasa - Orasul spagii din inima Moldovei

Vineri, 25 Martie 2016, ora 12:06
9148 citiri
Aberatia zilei: Si Mafia ar fi invidioasa - Orasul spagii din inima Moldovei
Foto: Arhiva Ziare.com

Micul orasel de provincie Harlau, din judetul Iasi, a depasit toate recordurile de coruptie: primarul, viceprimarul, seful Parchetului, al Politiei si deputatul sunt fie anchetati, fie deja condamnati.

Procurorii fac cu greu fata valului de infractiuni comise de mai-marii orasului, iar gravele incalcari ale legii comise de ei arata ca la Harlau domneste doar legea bunului plac.

Cazul a fost prezentat de jurnalistii de la Adevarul, care spun ca pe lista persoanelor cu functii de conducere anchetate sau deja trimise in judecata se afla inclusiv seful Ocolului Silvic.

Primul luat in vizor de DNA a fost (culmea!) procurorul-sef al Parchetului de pe langa judecatorie, condamnat in 2014 dupa ce a luat mita ca sa inchida un dosar cu infractiuni rutiere. Conform sursei citate, Ghenadie Ciobanu primea carne sau vin si isi depozitase o tona de alcool langa sediul institutiei in care lucra.

Al doilea condamnat a fost deputatul PSD Anghel Stanciu, ales pe listele din Harlau. El a primit sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru ca si-a angajat la cabinetul parlamentar fiul si nora, intrand astfel intr-un evident conflict de interese.

Au urmat, rand pe rand, primarul, viceprimarul si seful Ocolului Silvic, pentru care singura lege pare sa fie cea a junglei. De exemplu, primarul Constantin Cernescu este acuzat ca lua lemne ilegal cu acordul sefului Ocolului Silvic si le dadea unor patroni de restaurante care, la schimb, ii organizau petreceri, iar viceprimarul Florin Tapusa ii suna pe politisti sa le spuna cui sa dea amenzi si cui nu.

In urma cu cateva zile, in atentia anchetatorilor a intrat si seful Politiei, Dumitru Simionescu. Acesta l-ar fi presat pe seful Ocolului Silvic sa ii dea o cantitate de lemne, fara plata la schimb si fara documente legale. Pentru ca un subordonat i-ar fi spus ca e ilegal, seful i-a spus ca n-are incotro, pentru ca, in caz contrar, nici seful Politiei "nu va mai inchide ochii la ilegalitatile care se comit in mod constant in cadrul Ocolului Silvic", dupa cum se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

Cu adevarat aberant in cazul de fata nu este atat ca toti acesti indivizi au incercat sa fure, sa insele sau sa incalce, intr-un fel sau altul, legea, ci faptul ca au reusit, bazandu-se pe tacerea si complicitatea concetatenilor lor, care, la randul lor, s-au bucurat sa scape de amenzi, sa dea mita carne sau vin, sa taie sau sa primeasca lemne taiate ilegal, desi stiau ca intr-un stat de drept, guvernat de norme si principii, asa ceva este inadmisibil.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#coruptie Harlau, #primari DNA , #coruptie