Afaceri cu imobilele Episcopiei Oradea: Un fost primar merge la inchisoare, un prelat este achitat

Sambata, 15 Decembrie 2018, ora 14:31
3408 citiri
Afaceri cu imobilele Episcopiei Oradea: Un fost primar merge la inchisoare, un prelat este achitat
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul primar al municipiului Oradea, Adrian Domocos, a fost condamnat definitiv, de Instanta suprema, la 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie legate de concesionarea unui teren al Episcopiei greco-catolice Oradea. Episcopul Virgil Bercea a fost achitat.

Pedeapsa fostului edil, Adrian Domocos, a fost diminuata in apel, de la 7 ani cu executare, pronuntata pe fond de Curtea de Apel Oradea, la 5 ani si 8 luni. In acelasi dosar, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a fost achitat.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au contopit pedepsele aplicate lui Adrian Domocos in aceasta cauza cu pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu suspendare alt dosar, in care fostul edil fusese condamnat in 2016.

"Contopeste pedepsele principale aplicate in prezenta cauza (...) cu pedepsele de 1 ani si 10 luni inchisoare si 9 luni inchisoare aplicate prin sentinta penala (...) urmand ca inculpatul Domocos Adrian Nicolae sa execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani si 6 luni inchisoare, la care adauga sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 3 ani si 2 luni inchisoare, in final pedeapsa rezultanta fiind de 5 ani si 8 luni inchisoare", se arata in minuta deciziei definitive pronuntate de ICCJ.

In schimb, Instanta suprema a mentinut decizia de achitare a instantei de fond pronuntata in cazul episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2011-2014 primarul Adrian Domocos a pretins si primit de la o persoana din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beius un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioada de 29 ani, in favoarea unei societati comerciale, SC Alge Dom Com SRL Beius, controlata de primar.

In schimbul concesiunii, edilul a promis ca va ajuta si va sustine interesele Bisericii Greco - Catolice pe raza sa de competenta, in sensul ca: ii va asigura protectie si o va favoriza, prin neindeplinirea atributiilor de primar; va sprijini Biserica sa beneficieze in continuare de scutiri de impozite pentru cladirile proprietatea unitatii de cult, situate pe raza orasului Beius; nu va aplica sanctiuni contraventionale pentru fatadele deteriorate ale cladirilor proprietatea acesteia.

De asemenea, in perioada iunie-august 2014, primarul a pretins si primit de la reprezentantii Episcopiei, Virgil Bercea si Mircea Constantin, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioada de 25+5 ani, in favoarea aceleiasi societati comerciale pe care o controla. De data aceasta, primarul a promis ca va elibera o autorizatie de functionare pentru un magazin de comercializare a pestelui, aflat in proprietatea Episcopiei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Adrian Domocos inchisoare, #Adrian Domocos coruptie , #coruptie