Aproape 80 de politisti si vamesi, retinuti in Vama Siret pentru trafic de tigari

Joi, 03 Februarie 2011, ora 08:40
11342 citiri
Aproape 80 de politisti si vamesi, retinuti in Vama Siret pentru trafic de tigari

Vama Siret a fost blocata joi dimineata, timp de cateva ore, dupa ce 77 de politisti si vamesi au fost retinuti pentru luare de mita, intr-un caz legat de contrabanda cu tigari aduse din Republica Moldova.

In jurul orei 11.00, traficul prin vama a fost reluat, iar autovehiculele circulau si dinspre Ucraina si in sensul de iesire din tara.

"La nivelul Politiei de Frontiera au fost dispuse masurile necesare pentru asigurarea continuitatii formalitatilor de control la trecerea frontierei in PTF Siret, iar activitatile specifice se desfasoara normal in acest moment, nefiind afectata securizarea frontierelor", a anunat Ministerul de Interne, potrivit unui comunicat de presa.

MAI anunta ca actiunea de joi "face parte din planul de masuri dispus la nivelul M.A.I. pentru eficientizarea actiunilor de prevenire si combatere a faptelor de coruptie in randul personalului".

Politistii anticoruptie ii filau pe vamesi si politisti de aproximativ sase luni. Ancheta procurorilor si ofiterilor DGA a fost sprijinita de conducerea Politiei de Frontiera, care a sesizat fenomenul de la PTF Siret, informeaza Realitatea TV.

Se pare ca 70 de politisti de frontiera se afla printre cei retinuti, iar acestia sunt cercetati pentru contrabanda de tigari.

Din informatiile anchetatorilor, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, in 24 de ore erau introduse in tara aproximativ 200 de baxuri cu tigari de contrabanda, provenite din Republica Moldova. Contrabandistii nu treceau granita avand asupra lor cantitati importante de tutun, ci se foloseau de localnici, in cea mai mare parte femei, care transportau cantitati mici de tigari, pe bicicleta, au declarat surse judiciare pentru NewsIn.

Actiunea de joi dimineata a blocat activitatea in Vama Siret timp de cel putin o ora, dupa ce calculatoarele vamii au fost controlate de agenti, pentru a descoperi informatii privind contrabanda de tigari. La vama s-au format cozi de masini de aproximativ doi kilometri, iar soferii sunt nemultumiti de intarzieri.

In judetul Suceava au fost efectuate si zeci de perchezitii la domiciliile vamesilor si politistilor, iar in urma acestora s-au gasit multe pachete de tigari si valuta.

Aproximativ 120 de persoane ar urma sa fie duse la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru audieri. Dintre persoanele cercetate, 60 vor fi aduse la sediul DNA Bucuresti, pentru audieri. Printre acestea se afla si comisarul Aurel Anea, seful Punctului de Frontiera Siret.

Reprezentantii sindicatelor s-au declarat socati de numarul mare de politisti care au fost retinuti pentru infractiuni de coruptie si au sustinut ca acestia trebuie sa inteleaga ca astfel de actiuni nu le fac cinste.

"Cu parere de rau isi merita soarta si trebuie sa fie curatata politia de astfel de persoane", a declarat Marius Idita, presedintele Pro Lex, la Antena 3.

La randul sau, Toader Paraschiv, lider al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), sustine ca politistii "ar trebui sa isi vada de treaba" si sa nu fie implicat in contrabanda de tigari. "Nu ma asteptam ca inca exista colegi care nu inteleg ca ar trebui sa isi vada de treaba si ca serviciul este serviciu", a declarat Toader Paraschiv, lider al SNPPC.

Coruptia de la vami, reprosata Romaniei in scandalul Schengen

Retinerile de la Vama Siret au loc in conditiile in care, in luna ianuarie, Romania a fost in centrul atentiei pe plan european, din pricina opozitiei Frantei si Germaniei cu privire la aderarea la spatiul Schengen a tarii noastre. Surse din diplomatia europeana au dat drept motiv pentru scandalul Schengen coruptia de la vamile din Romania si din randul politiei, dar si problemele din justitie.

Presedintele Traian Basescu a raspuns dur autoritatilor franceze si germane, sustinand ca neaderarea Romaniei ar reprezenta "discriminare" si a spus ca romanii nu vor accepta sa fie tratati ca cetateni de mana a doua, in Europa.

Basescu s-a plans in fata Consiliului Europei ca Opozitia refuza dialogul cu el

In cadrul discursului rostit la Strasbourg, in sedinta Consiliului European, presedintele a spus ca Romania nu are nicun motiv sa-si abandoneze propriul obiective de aderare in spatiul Schengen, pentru ca rapoartele de evaluare arata ca tara este pregatita pentru acest lucru.

Presedintele a raspuns si unei intrebari a unui europarlamentar francez cu privire la coruptia din Romania, sustinand ca Romania a intetit lupta anticoruptie in vederea aderarii la Schengen.

"Romania duce o lupta constanta de combatere a coruptiei si la frontiere. In ultimii 5 ani au fost arestati si s-au facut rechizitorii pentru 51 de vamesi, au fost arestati si s-au facut rechizitorii pentru 250 de politisti de frontiera. Actiunile de intronare a legii in frontiera nu se opresc aici si merg mai departe, veti avea o cazia sa urmariti ce se va intampla undeva in luna februarie", avertiza atunci presedintele Basescu.

Despre coruptia din vami a vorbit si Ministrul de Interne, Traian Igas in momentul in care a prezentat bilantul politiei de frontiera, sustinand ca oficiali europeni atrag atentia asupra coruptiei din vamile romanesti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#politisti vamesi retinuti, #vamesi corupti Siret, #vamesi retinuti Siret, #contrabanda tigari Siret , #coruptie