Castele sfidatoare si imune la lege (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 15:20
6104 citiri
Castele sfidatoare si imune la lege (Opinii)

Uimitor nu este ca avem magistrati corupti. Nu am inventat noi fenomenul. Uimitor nu este ca avem parlamentari infratiti cu mafiotii. S-au mai vazut cazuri si in cele mai avansate democratii. Uimitoare, revoltatoare si, in cele din urma, dezarmante sunt reactiile la devoalarea acestor fenomene, reactii care fac blestematul nostru de specific romanesc.

Judecatoarea Gabriela Barsan, sefa sectiei contencios administrativ a Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, deci magistrat ajuns pe cea mai inalta treapta a carierei sale, este suspectata de coruptie. Daca procurorii DNA au dreptate, s-a vandut pe un pret de nimic: cateva bijuterii, excursii in strainatate si mese in oras. Atat se pare ca si-a pretuit onoarea o persoana ajunsa pe una dintre cele mai inalte trepte ale ascensiunii sociale si care castiga lunar cat aduna multi romani intr-un an.

Un om aflat fata in fata cu asemenea acuzatii are doua variante: fie se stie vinovat si atunci ar trebui sa bage capul intre umeri si sa taca, acceptand dezonoarea si sentinta, fie este nevinovat si atunci, neavand nimic de ascuns, accepta orice ancheta cat mai la vedere, cat mai rapida si concludenta, care sa-i curete numele.

Ei bine, d-na Barsan nu a facut nici una nici alta. Domnia sa a declansat un atac furibund impotriva anchetatorilor care i-au perchezitionat casa. Si se foloseste in acest atac de calitatea sotului sau, judecator la CEDO, care beneficia de imunitate. Sotul, Corneliu Barsan, scoate la randul sau fum pe nari si ataca perchezitia, pasamite ilegala, la toate forurile interne si internationale posibile.

Mai mult, doamna Barsan a adresat o scrisoare uluitoare membrilor CSM carora le reproseaza individual incuviintare perchezitiei.

"Doamna prof. univ. dr., judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Mona Maria Pivniceru, atunci cand v-ati dat votul pentru avizarea perchezitiei la domiciliul sotilor Birsan, ati spus cumva colegilor dumneavoastra de cate ori ati fost in domiciliul respectiv? (...)

Domnule judecator Cristi Danilet, cand v-ati exprimat votul, in calitate de membru al Sectiei pentru judecatori a CSM, oare nu ati pus in balanta faptul ca in urma cu 4-5 ani, cand va exprimati gandurile de judecator apasat de sistemul in care va desfasurati activitatea, ati primit o scrisoare de undeva de la Strasbourg de la titularul domiciliului pentru care v-ati dat avizul de perchezitie, scrisoare pe care ulterior ati prezentat-o cu atata mandrie in cadrul reuniunilor asociatiei din care faceati parte si prin care profesorul de atunci va spunea ca e alaturi de dumneavoastra pentru ca are o sotie judecator in acelasi sistem?" Si tot asa inainte.

Adica d-na Barsan nu le reproseaza membrilor CSM vreo incalcare a legii, ci faptul ca nu au tinut cont de prietenia sau obligatiile morale pe care le aveau fata de sotii Barsan. Din tonul judecatoarei nu urla decat furia pentru incalcarea solidaritatii de casta, care ar fi trebuit sa o faca imuna in fata legii.

Dar daca in casa familiei Barsan nu exista nimic in neregula, de ce e perchezitia atat de suparatoare? Daca anchetatorii n-au gasit si nu aveau nimic compromitator de gasit de ce atata tapaj? Dimpotriva, doamna judecator si sotul ei ar fi trebuit sa fie incantati ca prin aceasta perchezitie a fost inlaturata o parte din suspiciune.

Sau din casa familei de inalti judecatori Barsan au fost ridicate lucruri compromitatoare si prin vicierea procedurii ele trebuie inalturate din probatiune, in timp ce doamna judecatoare sa se retraga intr-o linistita si opulenta pensie?

Reactia celor doi la perchezitia dispusa de DNA este chiar mai dezonoranta decat acuzatiile la adresa judecatoarei Gabriela Barsan. Pentru ca ea denota o mentalitate profund viciata si o rezistenta acerba la justitie, inadmisibile pentru doi inalti magistrati, unul la Inalta Curte si celalalt la CEDO.

Pe de alta parte, senatorul UNPR Cezar Magureanu are relatii total nepotrivite cu clanul interlop giurgiuvean Butoane. Iar acuzatia nu se bazeaza pe zvonuri si suspiciuni, ci pe documente. Seful clanului a girat cu trei vile de lux un credit angajat in 2008 de ginerele senatorului. Octavian Grecu nu a fost condamnat niciodata pentru nimic, se apara dl. Magureanu. Da, n-a fost, dar avem motive sa supectam ca toate dosarele sale si ale apropiatilor sai n-au avut succes tocmai gratie unor relatii inalte, precum aceea cu socrul giratului?

E drept, relatia dintre senator si interlop nu este ilegala. Dar este profund, esential imorala si orice parlamentar cu urma de bun simt, pus fata in fata cu hartia care atesta negru pe alb combinatia cu un personaj atat de controversat, ar fi demisionat in secunda a doua pentru a salva imaginea partidului din care face parte, a Parlamentului si a clasei politice in general.

Nici poveste! Cezar Magureanu nici nu se gandeste la asa ceva si, intr-un fel, are dreptate. Ce onoare are partidul din care face parte Miki Spaga si este condus de Gabriel Oprea? Ce onoare are Parlamentul din care fac parte in continuare si Adrian Nastase, si Monica Iacob Ridzi, si Catalin Vociu, si Dan Pasat?

Cat despre onoarea si credibilitatea clasei politice, ele nu au fost niciodata la un nivel mai scazut si pe buna dreptate. Asa ca de ce ar demisiona Cezar Magureanu? Isi va plimba in continuare pantecele imens intre petrecerile lui Butoane si salile Parlamentului, netulburat, iar la alegeri prietenii sai din colegiu vor avea grija sa-i asigure realegerea in interes comun.

Presa locala din Giurgiu vuieste de ani de zile in privinta relatiilor dubioase ale primarului liberal, Lucian Iliescu. Presedintele PNL are o singura replica: "Prostii!", dar niciun strop de curiozitate sa verifice in mod serios daca e vreun sambure de adevar in relatarile de presa, pe care le ia ca pe litera de Evanghelie cand se refera la matrapazlacurile Puterii.

Romania nu a inventat coruptia, dar a inventat nesimtirea fara margini si intangibilitatea detinatorilor puterii de toate felurile.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#coruptie Inalta Curte, #senator Magureanu interlop Butoane, #ancheta coruptie Barsan , #coruptie