Ce se intampla cu averile vamesilor spagari

Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:02
7555 citiri
Ce se intampla cu averile vamesilor spagari
Foto: Adevarul

Peste 100 de vamesi si politisti de frontiera au fost arestati in dosarul coruptiei din vami, sub acuzatia de luare de mita. Sumele luate ca mita depasesc 100.000 de euro pe tura la un singur punct vamal.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a explicat jurnalistilor de la Gandul care este procedura urmata de procurori in cazurile in care inculpatii au dobandit averi impresionante din mita precum si in cazurile in care acestia isi ascund averile sau le trec pe numele altor persoane.

Kovesi spune ca potrivit Codului de procedura, se pot lua masuri asiguratorii pe bunurile invinuitilor sau inculpatilor. In plus, potrivit dispozitiilor din legile speciale (cand este vorba de infractiuni de coruptie, abuz in serviciu, crima organizata), se pot pune masuri asiguratorii si pe bunurile - mobile si imobile - care nu apartin invinuitilor sau inculpatilor, daca se face dovada ca banii provin din savarsirea de infractiuni.

Insa situatia se complica atunci cand inculpatii au cumparat case sau alte bunuri pe numele altor persoane, rude sau cunostinte. In aceste conditii trebuie demonstrat ca banii cu care au fost achizitionate aceste bunuri provin din savarsirea unor infractiuni.

"Daca un inculpat a cumparat mai multe proprietati pe numele unei bunicute, nu ai ce face. Bunicuta nu e functionar public, nu are declaratii de avere si nu ii poti cere sa dovedeasca de unde a avut bani de vile. Este protejata de prezumtia de care v-am vorbit anterior. Pana nu se modifica Constitutia, nu avem ce face, nu poate fi promovata nicio lege care sa il oblige pe cel anchetat sa dovedeasca faptul ca banii provin dintr-o sursa licita. Trebuie ca procurorul sa dovedeasca faptul ca banii provin din savarsirea unei infractiuni", a declarat Kovesi.

Din lotul vamesilor arestati, cei mai bogati sunt cei de la Siret. Astfel, agentul-sef Mihai Tocila, cu un salariu de pana in 2.000 ron, si-a construit in orasul Siret o vila cu doua etaje. Un alt vames, Simion Coroliuc, si-a construit o vila la fel de frumoasa in mai putin de un an de zile. La fel, in Suceava, Radu Lucanu si-a cladit casa in doar cateva luni. In declaratiile de avere ale acestora apar masini de lux, noi, preferatele vamesilor fiind Audi si BMW.

La polul opus, cei ai saraci vamesii sunt cei care nu stiau unde sa ascunda spaga de frica controalelor.

Vamesii si politistii de frontiera, acuzati de este luarea de mita risca sa stea dupa gratii intre 3 la 12 ani. Legea mai precizeaza ca "banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vamesi corupti spaga, #averi politisti de frontiera , #coruptie
Comentarii