Cine gatuie anticoruptia? (Opinii)

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 10:00
2667 citiri
Cine gatuie anticoruptia? (Opinii)

Mai intai o constatare neutra: coruptia e sora buna cu anticoruptia, amandoua producand pagube imense. Dupa unii analisti, de peste 40% din PIB.

Chiar daca prima s-a nascut cu vreo cativa ani inaintea celei de-a doua, au nevoie una de alta ca de aer: cu cat se strofoaca mai mult anticoruptia in mass-media, cu atat coruptia se simte mai la adapost.

Daca analizam cu atentie comportamentul lor, observam ca ambele praduiesc bugetele publice: coruptia isi insuseste cu de la sine putere uneori mai mult decat poate duce, in timp ce anticoruptia isi insuseste uneori mai numeroase fonduri decat surata ei, dar o face cu acte legale.

Nu poti explica altfel cresterile semnificative de bugete ale DNA, ANI si ale multelor comisii si oficii de lupta anticoruptie, anitfrauda, antispalare de bani, anticonflicte de interese...

Moare anticoruptia?

De ceva vreme, insa, se intampla ceva cu anticoruptia. Pe cand era ministru al Justitiei Monica Macovei, anticoruptia a fost pusa sa se dueleze la televizor cu surata ei. Atat de departe sareau scanteile, tocmai pana la Bruxelles, incat iti venea sa crezi ca de maine nu vom mai auzi de coruptie.

Abia lunile trecute am inteles rostul bataliei publice intre cele doua surori gemene: ca sa poata scoate cat mai multi bani din vistierie, anticoruptia avea nevoie de o perceptie publica viguroasa a coruptiei.

A nu se intelege gresit ca doar perceptia a fost viguroasa, iar coruptia nu. Fiindca de pe vremea mai sus-zisului ministru si pana azi, cele doua surori au luat mereu in greutate, ba chiar si in inaltime. Dar sa trecem de la literatura la fapte.

Armata isi schimba comandantii si strategia

Dupa desemnarile de la varfurile Parchetelor, fiind vorba mai cu seama de Laura Codruta Kovesi, anticoruptia mediatica s-a festelit cu totul. Nici bine n-a intrat in dosarul de numire trimis la CSM de prim ministrul Ponta, ca bravii osteni in frunte cu Daniel Morar au si fost retrasi din avangarda luptei cu monstrul inaripat al coruptiei.

Cu toate ca faclia anticoruptiei e bine intretinuta de aceeasi Monica Macovei: "Ponta a dat zilele acestea o noua definitie cuvantului tehnocrat: persoana care face parte din familie sau din cercul de prieteni si din gasca lui Nastase", cel vizat fiind proaspatul depunator al juramantului de ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc.

Variatii pe tema baronilor

Vezi si intrebarile, retorice, desigur, ale aceleiasi: Ponta "va alege sa implineasca poftele baronilor PSD, PNL si PC, care vor sa scape de anchete si condamnari?" Ca sa "distruga definitiv credibilitatea Romaniei"? Uitand de coruptii din propriul partid, singura purtatoare a stindardului anticoruptiei abia de mai trage din cand in cand cate o rafala discursiva contra diriguitorilor de la Palatul Victoria.

Din frica, sau poate dintr-un sentiment al inutilitatii, ataca doar de pe blog, desi punctele ei de vedere ar fi trebuit articulate cu argumente si probe in fata Parlamentului. Daca s-ar fi dorit incarcerarea monstrului.

Cam tot de la transmiterea dosarului cu numiri la CSM, tema anticoruptiei a devenit neatractiva pentru presa. Sa fie un semn de victorie impotriva flagelului sau dupa atatea batalii sterile si rezultate incerte lumea a inceput sa se plictiseasca? Nu cumva cineva gatuie anticoruptia pentru ca ar putea distruge niscaiva cariere politice, cum banuieste Monica Macovei?

Dezamagire si speranta

Cu toata dezamagirea starnita de randurile de mai sus, cateva adevaruri trebuie spuse: anticoruptia televizata, in afara de rating, mari efecte nu a avut. Este drept ca pana acum a adus voturi si chiar anumite partide si personaje la putere.

Devenind slab productiv electoral, discursul anticoruptie pierde din suflu, asta daca ne luam dupa cifrele din sondaje ale principalilor actanti. In plus, permanenta confruntare intre aparatorii (verbali) ai statului de drept si presupusii corupti, aflati intotdeauna in partidele adverse, a reusit iata sa arunce in derizoriu o tema importanta a vietii sociale si politice.

Acum s-ar dori o varianta normala a activitatii institutiilor publice care lupta impotriva temutului flagel, una bazata pe aplicarea nespectaculoasa, dar ferma a legii, asa cum se intampla in democratiile occidentale. Este drept ca retragerea politicului din prim-planul luptei anticoruptie nu va fi propice cresterii in sondaje a unor oportunisti.

Insa libertatea deplina lasata justitiarilor ar trebui sa provoace o cotitura: fara grija de a da bine si des la televizor, dosarele si cazuistica ar putea, in sfarsit, beneficia de toata atentia si preocuparea lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#lupta televizata coruptie, #numire procurori sefi , #coruptie