Acuzatii de luare de mita si trafic de influenta in cazul Prima Casa. A fost retinuta o angajata de la Fondul de Garantare

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 16:56
4301 citiri
Acuzatii de luare de mita si trafic de influenta in cazul Prima Casa. A fost retinuta o angajata de la Fondul de Garantare
Foto: Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii

O angajata de la Fondul National de Garantare a Creditelor a fost retinuta, iar sase sunt cercetate sub control judiciar in dosarul in care este vizata acordarea crreditelor prin Programul Prima Casa.

Anca Doriana Stan, angajata la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) - Compatimentul Financiar Preventiv, a fost retinuta de procurorii Parchetului General pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Ea urmeaza sa fie prezentata Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit procuroriloror, Stan ar fi pretins si primit sume de bani de la intermediari sau de la beneficiarii unor dosare de creditare pentru a interveni pe langa functionari din cadrul Fondului, in vederea urgentarii unor dosare de creditare inscrise in programul national.

Femeia ar fi lasat sa se inteleaga ca are influenta asupra unor angajati ai Fondului, in special din cadrul Serviciului Prima Casa. Totul s-ar fi intamplat in perioada martie- iulie 2018.

E cercetata si sefa Primei Case

Anchetatorii mai cerceteaza alte sase persoane sub control judiciar si nu au voie sa paraseasca tara. Totodata, in cazul a 3 inculpati, procurorii le-au impus obligatia de a nu exercita activitatea de functionar in cadrul Fondului.

Printre acestia si pe Andreea Papadopol - sef al Serviciului Prima Casa, care este anchetata pentru luare de mita in forma continuata. Ea ar fi pretins si primit sume de bani cuprinse intre 300 si 400 de euro pentru a urgenta indeplinirea actelor ce intra in indatoririle sale de serviciu in procesul de avizare a unor dosare de credit inscrise in Programul Prima Casa.

Ancheta procurorilor

Potrivit procurorilor, persoanele cercetate obisnuiesc sa conditioneze urgentarea indeplinirii actelor ce intra in indatoririle lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

"In concret, cei in cauza conditioneaza solutionarea cererilor petentilor, beneficiari ai unor programe sociale ce implica garantii din partea statului roman, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite in mod direct sau prin intermediul unor apropiati, fiind creat astfel un mecanism intre functionarii institutiei din diverse compartimente, avand ca scop obtinerea de beneficii personale.

In acest mod nu se respecta ordinea inregistrarii cererilor, nu sunt acordate sanse egale si este incalcat accesul liber al beneficiarilor de buna credinta, castigatori fiind doar cei ce se incadreaza in prioritatile angajatilor, in schimbul sumelor de bani date ca recompensa", precizeaza procurorii.

Citeste si Coruptie la Prima Casa: Suspectii luau spaga de pana la 500 de euro pentru a urgenta dosarele

I.S.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#mita Prima Casa, #spaga Prima Casa , #coruptie