Cei doi directori de la UMF Iasi arestati pentru coruptie vor fi cercetati in libertate

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 20:20
2073 citiri
Cei doi directori de la UMF Iasi arestati pentru coruptie vor fi cercetati in libertate
Foto:iasiplus.ro

Cei doi directori de la UMF Iasi si directorul unei firme arestati preventiv in urma cu o saptamana, intr-un dosar privind trucarea unei licitatii pentru un proiect finantat din fonduri europene, vor fi cercetati in libertate, potrivit deciziei definitive de miercuri seara a ICCJ.

Astfel, instanta suprema a decis, definitiv, revocarea arestarii preventiva si punerea in libertate pentru Ioan Adrian Ciureanu, director al Centrului de Comunicatii din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa" Iasi, Daniela Drugus, director general administrativ al UMF Iasi, precum si pentru administratorul SC Maguay Impex SRL Bucuresti, Corvin Purghin. Cei trei au interdictia de a parasi tara.

De asemenea, in acelasi dosar este cercetat, cu interdictia de a parasi tara, si rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae.

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in cazul rectorului UMF Iasi pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, conflict de interese si aderare la un grup infractional organizat.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori reiese ca, in perioada 2009 - 2011, la U.M.F. Iasi era in derulare proiectul finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi".

Anchetatorii spun ca Astarastoae, in calitate de rector al UMF Iasi si manager de proiect, impreuna cu directorii Daniela Drugus si Ioan-Adrian Ciureanu, au dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti, firma lui Corvin Pughin, inculpat si el in dosar.

Procurorii spun ca, in noiembrie 2010, Astarastoae si Daniela Drugus, in calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, au aprobat in mod nelegal plata, catre respectiva societate, a sumei de 160.000 de lei cu titlu de "cheltuieli instruire" in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata.

La randul sau, Ioan Ciureanu, in calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat in fals efectuarea serviciilor de instruire.

In continuare, in cursul anului 2010, Vasile Astarastoae a intocmit si depus la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale doua documente (cerere de rambursare si raport de progres) prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 de lei achitata de UMF. Iasi catre Maguay Impex.

In aceste documente, Astarastoae ar fi consemnat in mod nereal ca serviciile de instruire in valoare de 160.000 de lei au fost efectuate si ca au fost implementate mai multe cursuri in format electronic, desi platforma este nefunctionala. Ca urmare a demararii cercetarilor in acest dosar penal, plata solicitata nu a mai fost achitata de catre MCSI - OIPSI.

De asemenea, in derularea aceluiasi proiect, in cursul lunii noiembrie 2009, inculpatii Astarastoae Vasile si Drugus Daniela, cu incalcarea prevederilor legale, au incheiat un contract de prestari servicii cu o societate comerciala, motiv pentru care UMF Iasi a fost prejudiciata cu suma de 37.200 de lei, suma ce a fost recuperata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#directori UMF Iasi libertate, #ICCJ directori UMF Iasi , #coruptie