Cine mai poate opri coruptia din Romania? - Dezbatere Ziare.com

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 18:44
6577 citiri
Cine mai poate opri coruptia din Romania? - Dezbatere Ziare.com
Foto: unodc.org

"Domnule presedinte! Opriti coruptia din tara! Opriti coruptia!", i-a strigat un barbat, sambata, presedintelui Traian Basescu. Cei prezenti au spus ca seful statului nu a auzit, sau, oricum, nu a reactionat. Intrebarea este: I s-a adresat barbatul cui trebuie?

Mai bine spus, este presedintele Romaniei, indiferent ce nume ar purta el, cel care detine cea mai mare putere si responsabilitate in stoparea sau macar diminuarea acestui fenomen sau altcineva? Sa fie justitia? Sa fie clasa politica? Sa fie societatea in ansamblu?

Avertismente fara ecou

Romania a fost atentionata, direct si indirect, in repetate randuri si de la cele mai inalte niveluri, cu privire la gradul din ce in ce mai ridicat de coruptie manifestata in toate domeniile. Sa ne reamintim doar de rapoartele pe justitie ale CE din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, de declaratiile explicite facute de cancelarul german Angela Merkel la Bucuresti sau de cele ale ambasadorului SUA, Mark Gitenstein.

Apoi, sa nu uitam ca tot coruptia este si pretextul in baza caruia aderarea Romaniei la Spatiul Schengen a fost amanata pe termen indefinit, mai bine spus pana cand Romania va da semne ca inregistreaza si succese, nu doar umilinta dupa umilinta, in lupta cu coruptia.

Cand sa fie asta si cine ar putea misca lucrurile in sensul dorit?

Presedintele? Conform Constitutiei se poate spune ca are o importanta responsabilitate in aceasta privinta, dar nu si parghii pe masura. Traian Basescu a incercat diverse strategii pentru a impulsiona lucrurile, dar, dupa un mandat si jumatate la Cotroceni, rezultatele sunt destul de slabe. Interventiile sale publice pe acest subiect, atat in parlament cat si in media, au fost interpretate ca amestec in treburile justitiei, iar mentinerea in functie a procurorului general si a sefului DNA au fost considerate de Opozitie ca facand parte din presiunea politica pe care o exercita asupra adversarilor.

Ambasadorul SUA in Romania: Oficiali romani cer mita investitorilor americani

Politia? Cat de naiv sa fii sa mai crezi ca politia romana va fi in stare sa faca ordine si sa prinda capii retelelor, pestii grasi? Enumeram pe scurt: sute de arestari in vami, sute de stenograme din care reies complicitati greu de imaginat intre clanurile interlope si ofiteri de politie, cazul Soric, cazul Fatuloiu, cazul baschetbalistului american mort la Giurgiu, zecile de politisti arestati pentru permise false, trafic de influenta, luare de mita in trafic si chiar contrabanda.

Justitia? Zeci de magistrati au fost acuzati de coruptie si trimisi in fata colegilor lor sa fie judecati, a anuntat procurorul sef al DNA, Daniel Morar, care a acuzat direct retelele de interese personale care au penetrat sistemul de justitie. Declaratiile sale au starnit nemultumirea breslei, a carei conducere a cerut cercetarea lui Morar, in ciuda faptului ca opinia publica a putut constata si singura, cu uluiala, cu cata ingaduinta este privita problema coruptiei chiar la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cel mai inalt for.

Daniel Morar, despre noua "moda" in amanarea dosarelor si pensiile magistratilor corupti

Mari asteptari am putea avea, teoretic vorbind, de la ministrul Justitiei. Se poate spune insa ca neapartenenta lui Catalin Predoiu la un partid politic i-a conferit acestuia o mai mare libertate de miscare si initiativa, in schimb i-a redus drastic din autoritate in fata alesilor tarii.

Clasa politica? Multi spun ca aici ar fi originea coruptiei, nicidecum locul din care ar putea aparea solutii realiste de rezolvare a acestei probleme. Iar modul in care se autoprotejeaza parlamentarii atunci cand sunt chemati sa dea socoteala la DNA sau in instanta si tertipurile cu care incearca sa reduca puterile Agentiei Nationale de Integritate doar pentru a-si tine la adapost propriile interese, sunt doar doua argumente in acest sens.

Sa nu uitam nici ca doua dintre cele mai scandaloase cazuri de coruptie din ultimii ani au avut ca personaje centrale doi politicieni importanti, senatorul PSD Catalin Voicu si europarlamentarul Adrian Severin, si sa nu uitam nici modul grotesc in care partidele fac zid in jurul fruntasilor lor acuzati de coruptie, fie ca vorbim de Putere sau de Opozitie.

Catalin Voicu a trecut pe la Inalta Curte, in drumul spre Senat (Video)

Societatea civila? "Cat timp romanul obisnuit stie inca de mic ca atunci cand are o problema exista cai de a o rezolva pe o cale ocolita, contra oferirii unor beneficii, nu putem vorbi de anticoruptie. Sincer, as vrea sa vad ca sunt urmariti penal si condamnati cei care dau mita, declara judecatorul Cristi Danilet intr-un interviu acordat recent Ziare.com.

Daca vrem starpirea coruptiei, trebuie pedepsiti si cei care dau mita - Interviu Ziare.com

Si ce exemplu mai bun putem gasi in acesta privinta decat ceea ce s-a intamplat anul acesta la bacalaureat? Cum sa crezi ca societatea romaneasca in ansamblu se poate curata si autoimuniza fata de maladia coruptiei care a patruns-o tot mai profund, cata vreme parintii isi invata copiii ca pot trece clasa copiind, ca pot da spaga la medic pentru o scutire si ca isi pot recupera carnetul de sofer cu o spaga grasa data stie toata lumea unde?

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: In cine va puneti speranta ca ar mai putea stopa coruptia din Romania? Cine este de vina pentru amplificarea acestui fenomen in ultimii ani?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#coruptie Romania, #anticoruptie, #politisti arestati, #judecatori coruptie , #coruptie