Herta Muller: 40 % din cei aflati la putere in Romania sunt fosti securisti

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 18:14
111726 citiri
Herta Muller: 40 % din cei aflati la putere in Romania sunt fosti securisti

Prezenta la Targul de carte de la Frankfurt, Herta Muller a reiterat criticile la adresa Romaniei care nu s-a debarasat de tarele comunismului, vorbind despre o "societate postdictatoriala tipica, incarcata de coruptie" si avertizand ca, pe fondul crizei economice, comunismul ar putea fi relegitimat.

"40% dintre cei care se afla astazi la putere provin din vechea Securitate si se protejeaza intre ei", a spus Herta Muller, la standul The Epoch Times de la Targul de carte de la Frankfurt.

"Atunci cand o viata de om este mai scurta decat cea a unei dictaturi, aceasta viata este furata de Stat", a spus scriitoarea, adaugand ca este solidara cu scriitorii chinezi.

"M-as bucura sa ii pot ajuta in orice fel si sper ca premiul pe care mi l-au dat (n.r. Nobel) constuie o aparare pentru victimele tuturor dictaturilor", a mai spus scriitoarea.

Intrebata cum a avut forta de a infrunta Securitatea comunista, Herta Muller a raspuns:

"Nu am fost curajoasa, am simtit o amestecatura de teama si de responsabilitate si am stiu ca asta trebuie sa fac. Cea mai mare parte a unei vieti demne intr-o dictatura este formata dintr-un sir de negatii".

Petitie in sprijinul scriitorilor chinezi

Aflata alaturi de poeta Bei Ling, Muller si-a exprimat admiratia pentru scriitorii chinezi, care se confrunta inca cu o forma de dictatura.

"Ii respect mult atitudinea, stiu ce risca si sper ca intr-o zi va fi recompensata", a spus Muller, referindu-se la poeta din China.

Bei Ling i-a daruit lui Muller o carte de poeme, in editie bilingva (chineza si engleza), spunandu-i ca "a facut dreptate tuturor victimelor comunismului" si Nobelul care i-a fost acordat ii onoreaza pe toti autorii persecutati.

Emotionata, Muller a semnat o petitie pentru ca regimul chinez sa il puna in libertate pe activistul pentru Drepturile Omului Gao Zhisheng, iar Clubul PEN german a prezentat o lista cu 30 de scriitori chinezi care se afla in inchisoare.

"Dictaturile opereaza cu o viziunea ideologizata a omului, niciodata adevarata. Omul sovietic, de pilda, nu a fost real sau adevarat. (...) Am fost norocoasa ca am supravietuit dictaturii, dar am prieteni care nu au fost si care au murit, iar asta inca doare", a continuat scriitoarea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Herta Muller coruptie Romania, #Herta Muller acuzatii putere Romania , #coruptie