Numaratoarea lui Pristanda pentru ANI

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 12:12
3679 citiri
Numaratoarea lui Pristanda pentru ANI
Foto: agenda.ro

Daca era sa-i creada cineva pe politicienii romani, de la putere si din opozitie deopotriva, ar fi putut sa jure ca legea ANI va trece prin Parlament ca prin branza, deoarece, nu-i asa, toti oamenii politici s-au declarat de acord cu necesitatea existentei ei, dar in conditii constitutionale.

Cineva mai realist se putea astepta insa exact la ceea ce s-a intamplat miercuri in Camera Deputatilor, unde legea a fost initial respinsa, treacand apoi in extremis, la limita legalitatii, dupa o penibila si disperata reluare a votului, in conditii mai mult decat discutabile.

Legea intocmita de Catalin Predoiu a primit aviz pozitiv in comisia juridica. In plen avea nevoie de 167 de voturi pentru, dar initial, la votul electronic, a primit doar 151. 49 de deputati s-au abtinut, iar 2 au votat impotriva. O majoritate zdrobitoare, dar, ghinion!, insuficienta.

Salvatoare a fost reluarea votului, dar la gramada, prin ridicare de mana, pe sistemul steagurilor lui Pristanda, dupa cum ne-a aratat in urma cu cateva luni, la votul pe buget, chiar Teodor Melescanu. Efectul votului la gramada a fost miraculos: 183 de voturi pentru, niciunul impotriva si injumatatirea abtinerilor. Mai, sa fie!

De ce-o mai fi dat Parlamentul o caruta de bani pe sistemul de vot electronic, daca acesta poate face asemenea erori? Daca au existat astfel de situatii si la alte legi, adoptate sau respinse dintr-o greseala electronica? E drept, acelasi sistem functioneaza si in Parlamentul European, unde, ca sa vezi, nu a dat nicio eroare.

Onoarea deputatilor, mai ales a celor de la putere, a fost "reperata", legea ANI a plecat cu raport de adoptare spre Senat, unde, probabil, vom avea din nou un vot la gramada, cu rezultat sigur. Dincolo de mascarada defectiunii si reluarii, semnalul a fost clar: Agentia pentru Integritate nu are majoritate in politica romaneasca. Votul electronic ne-a aratat adevarata stare de lucruri.

La negocierile de la Cotroceni, Victor Ponta pleda, cum altfel, pentru necesitatea existentei ANI, ba chiar s-a aratat dispus sa colaboreze pentru o lege buna. Astazi deputatii social-deputati s-au abtinut de la vot si in comisie, si in plen. PSD, partidul cu cei mai multi suspecti de mare coruptie, nu-si putea asuma deschis un vot impotriva Agentiei de Integritate. Dar din exact acelasi motiv nici nu putea da un vot pozitiv. Si atunci, PSD s-a agatat de cateva chichite procedurale, de timpul prea scurt, de nepublicarea motivarii CCR in Monitorul Oficial si s-au fofilat: nici pentru, nici impotriva.

Deputatul PSD Marian Saniuta a facut exceptie si a votat in favoarea legii inclusiv la votul electronic.

PNL nu s-a dus la discutiile de la Cotroceni si, totusi, deputatii liberalii au votat, in mare majoritate, in favoarea legii. Doar un liberal, dintre cei 32 prezenti la sedinta, a votat impotriva, iar doi s-au abtinut. Dar, cu tot sprijinul liberalilor, legea nu a intrunit initial numarul necesar de voturi, iar asta e problema puterii.

Chiar fara liberali, daca PD-L, UDMR, independentii si minoritatile se mobilizau, ar fi strans in favoarea legii 187 de voturi, mai multe decat cele necesare. Dar la votul electronic nu s-a intamplat asa.

Au fost prezenti doar 92 de democrat liberali, dintre care 2 s-au abtinut si unul nu a votat, 13 maghiari, care au votat toti pentru, 11 reprezentanti ai minoritatilor, care au votat toti pentru, si 10 independenti, dintre care 8 au votat pentru, unul impotriva si unul s-a abtinut. Au lipsit asadar 61 de parlamentari ai puterii. Prea multi pentru a fi vorba despre un accident. De fapt, am uitat, va rog sa ma scuzati, era defect sistemul electronic.

Si ma intreb, ce s-ar fi intamplat fara presiunea Comisiei Europene, fara declaratiile neobisnuit de explicite ale ambasadorului SUA in favoarea ANI? Ce s-ar fi intamplat fara presiunea exercitata de la Cotroceni asupra unui PD-L, in care lideri marcanti, de exemplu Radu Berceanu, s-au aratat incantati de castrarea ANI? Defectiunea sistemului de vot n-ar fi fost descoperita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legea ANI adoptata, #PDL legea ANI , #coruptie