Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 21:17
3303 citiri
Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Intr-un an dominat de alegerile europarlamentare si de cele prezidentiale, Romania va avea o agenda provocatoare pe plan extern, dominata pe plan european de dubla monitorizare pe coruptie si de eternul obiectiv Schengen, iar, la est, de relatiile cu R. Moldova si cele, mai complicate, cu Rusia.

In ianuarie, publicarea MCV

Anul 2014 incepe in forta pentru Romania care asteapta, in ianuarie, publicarea de catre Comisia Europeana a raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Dupa modificarile la Codul Penal, criticate deja de mai multi diplomati acreditati la Bucuresti si de ambasadorul american la OSCE, cel mai probabil raportul va fi negativ pe partea de activitate parlamentara.

Camera Deputatilor a aprobat, in 10 decembrie, mai multe modificari la Codul Penal. Prin una dintre modificari, presedintele si parlamentarii au fost scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. In aceeasi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat in octombrie 2012, prin care se schimba articolul privind conflictul de interese, fiind eliminata categoria functionarilor publici.

In aceste conditii, anul viitor nu pare propice pentru readucerea in discutie a eliminarii MCV.

In aprilie, primul raport anticoruptie

In plus, pe langa MCV, Romania va mai fi supusa unui raport, instituit pentru toate statele membre UE. In luna aprilie, Comisia Europeana va publica primul raport anticoruptie la nivelul tuturor statelor membre.

Romania si Bulgaria au incercat sa evite includerea in acest raport, pe motiv ca oricum sunt monitorizate prin intermediul MCV. Incercarea a fost lipsita de succes, astfel ca Romania ar putea fi criticata din nou, mai ales ca raportul acorda un spatiu important achizitiilor publice, domeniu in care Bucurestiul a mai avut probleme, soldate cu presuspendari de programe si corectii financiare.

In martie, Consiliul JAI

Dupa ce la Consiliul JAI din decembrie 2013, Romania si Bulgaria au prezentat o declaratie comuna in care au sustinut ca indeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen si ca vor cere rediscutarea chestiunii doar atunci cand va exista unanimitate, 2014 va clarifica daca cele doua tari au renuntat la acest obiectiv sau a fost doar o suparare de moment.

Surse politice au explicat pentru MEDIAFAX ca la Consiliul JAI din martie 2014 exista sanse minime pentru o decizie pozitiva, intrucat reuniunea are loc la inceputul lunii, chiar inainte de alegerile municipale din Franta. Or, politicienii francezi, si de la putere, si din opozitie, au avut deja o serie de declaratii potrivit carora Romania nu este pregatita sa adere la Schengen. Abia la Consiliul JAI din octombrie 2014 ar putea exista "un culoar" favorabil pentru Romania si Bulgaria, dat fiind ca in acea perioada nu au loc alegeri in tari importante din cadrul Uniunii Europene.

Miza europarlamentarelor din mai

Alegerile europarlamentare din 22-25 mai reprezinta o miza importanta din perspectiva autoritatilor de la Bucuresti, care spera ca rezultatul sa permita preluarea conducerii Comisiei Europene de catre socialistul Martin Schulz.

La 8 noiembrie, premierul Victor Ponta spunea ca, daca Martin Schulz va ajunge presedinte al CE, Romania va avea "in fruntea Comisiei Europene un om nu doar din familia noastra politica, da' un om care ne cunoaste foarte bine".

Dupa ce in actualul Legislativ european a avut un comisariat foarte important - agricultura -, Romania ar trebui sa inceapa din timp negocierile daca va dori ca si in viitoarea Comisie sa aiba un portofoliu cu greutate.

Relatia cu Germania si Franta

Vizita din 2013 a premierului Victor Ponta in Germania si participarea social-democratilor la guvernare ar putea fi premisele unei relansari a relatiei cu Germania, care a stagnat in ultimii ani.

Sub semnul intrebarii sta relatia cu Franta, in contextul alegerilor municipale care vor avea loc in Hexagon, in luna martie 2014.

In toamna, pe fondul dezbaterilor pe Schengen, problema romilor a reaparut in prim-planul dezbaterilor de pe scena politica franceza. MAE a pus declaratiile dure ale politicienilor francezi la adresa Romaniei pe seama apropierii alegerilor. Astfel ca se prefigureaza noi schimburi de replici intre Paris si Bucuresti in prima parte a anului.

O necunoscuta o reprezinta numarul romanilor care isi vor cauta un loc de munca dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii in tarile care le-au mentinut timp de 7 ani, dar si modul in care Bucurestiul va gestiona eventuale noi campanii negative in presa europeana la adresa romanilor.

Summitul NATO de la Londra

Apararea antiracheta se va afla pe agenda summit-ului NATO 2014 de la Londra, unde Romania spera sa auda o reconfirmare a angajamentului ferm al SUA privind implementarea scutului de la baza Deveselu, ale carei lucrari au fost demarate in octombrie 2013.

De asemenea, romanii asteapta din partea Washingtonului progrese in privinta ridicarii vizelor. Si noul ambasador american este asteptat la Bucuresti, la peste un an dupa plecarea lui Mark Gitenstein.

Cum anul viitor se implinesc 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO, autoritatile pregatesc festivitati de amploare, la care au fost invitati - potrivit ministrului Apararii, Mircea Dusa - toti ministrii apararii din Alianta Nord-Atlantica.

Sprijinul pentru R. Moldova

In zona estica, Romania va continua sa sprijine Republica Moldova si va pleda in cadrul institutional european pentru ridicarea vizelor pentru moldoveni, dar si pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE cat mai repede posibil, pentru ca formatiunile pro-europene de la Chisinau sa se prezinte cu un atu important la alegerile din noiembrie.

De asemenea, ar trebui sa se incheie anul viitor lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni. Termenul initial a fost stabilit in decembrie 2013.

Relatia cu Rusia si China

In ceea ce priveste relatia cu Rusia, este greu de prevazut daca se vor face pasi inainte in 2014.

ICR ar putea deschide o filiala la Moscova, in urma Hotararii de Guvern publicata, la 5 noiembrie, in Monitorul Oficial, care prevede aprobarea unui acord dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind deschiderea si conditiile de functionare ale ICR Moscova. Mai ales ca MAE a identificat deja un sediu.

Dupa cum declara in noiembrie, ministrul de Externe, Titus Corlatean, asteapta de la Moscova un raspuns la propunerile trimise de MAE cu privire la reluarea activitatii Comisiei bilaterale privind tezaurul.

O vizita la nivel de presedinte sau de premier, la Moscova sau la Bucuresti, este si ea putin probabila.

In schimb, anul 2014 ar putea duce la intensificarea relatiilor cu China, dupa ce Romania a gazduit Forumul China-Europa Centrala si de Est, in cadrul caruia s-au semnat mai multe acorduri de colaborare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#evenimente externe Romania 2014, #politica externa Romania 2014 , #coruptie