Romania, criticata de APCE pentru atacurile la statul de drept. Reactia dura a lui Corlatean si ce spune raportorul german al Consiliului Europei

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 17:30
8023 citiri
Romania, criticata de APCE pentru atacurile la statul de drept. Reactia dura a lui Corlatean si ce spune raportorul german al Consiliului Europei
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezolutia adoptata recent de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si care vizeaza atacurile asupra statului de drept, inclusiv din Romania si R.Moldova, a starnit o reactie vehementa a sefului delegatiei noastre la APCE, Titus Corlatean (PSD).

Acesta a parasit intempestiv plenul adunarii, dupa ce a facut o declaratie de protest.

In schimb, alti colegi din delegatia romana au ramas in sala de plen si s-au pronuntat in favoarea raportului realizat de politicianul german cu origini romanesti Bernd Fabritius, care a stat la baza adoptarii rezolutiei "Noi amenintari la adresa statului de drept in tari membre ale Consiliului Europei".

Ulterior, Fabritius a fost subiectul unui articol denigrator in presa de peste Prut, preluat inclusiv de deschide.md, publicatie online despre care DW scrie ca este finantata de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni de la Bucuresti.

Ca reactie la aceste evenimente, Bernd Fabritius i-a acordat un interviu lui Robert Schwartz, de la Deutsche Welle, in care a dezvaluit ca acelasi Corlatean a incercat sa introduca in raport o linie politica prin care sa denigreze DNA.

Redam interviul integral:

Rezolutia "Noi amenintari la adresa statului de drept in tari membre ale Consiliului Europei" a fost adoptata in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) si a vizat, printre altele, situatiile din Romania si Republica Moldova. Rezolutia a fost intocmita in baza raportului prezentat de dvs. si a fost adoptata cu 47 voturi "pentru", 7 voturi "contra" si doua abtineri. Reactia sefului delegatiei romane, Titus Corlatean, a fost imediata - a parasit intempestiv plenul adunarii. Moldova reactioneaza ceva mai tarziu, printr-un portal obscur, "materialul" calomniator la adresa dvs. fiind preluat integral de publicatii online ca deschide.md. (finantat de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni - MRP - din Bucuresti) si publika.md. Cum comentati aceste atacuri frontale la adresa dvs.?

Bernd Fabritius: Raportul vizeaza puncte critice constatate in urma audierilor efectuate cu experti in domeniu din diferitele tari. Eram constient de faptul ca aceste critici o sa deranjeze unele grupari sau personaje in tarile observate, dar nu ma asteptam la asemenea reactii. Nu vreau sa cred ca unii colegi din APCE ar fi in stare de asa ceva. Recomandarile raportului doar vin in favoarea societatilor, a sistemului democratic din aceste tari.

Cu referire la Romania, atacurile persistente la adresa organelor pentru combaterea coruptiei si a abuzului de putere vin exact din directia celor vizati de aceste organe si care la randul lor au fost confruntati cu proceduri pentru ridicarea imunitatii pentru a proceda la cercetarea si urmarirea unori abateri. Imunitatea in state de drept nu trebuie sa apere deputatul - care desigur trebuie sa aiba deplina raspundere penala pentru ce face in conflict cu legea - ci apara parlamentul si functionalitatea acestuia.

Regret faptul ca solicitarea unor criterii clare pentru acest instrument important nu a gasit acordul tuturor colegilor din delegatia Romaniei, ci numai al unora.

Articolul "de investigatie" aparut in presa online din Moldova reia cateva din informatiile mai vechi, care s-au dovedit a fi false, in legatura cu controversatul om de afaceri si politician moldovean Renato Usatii sau cu oligarhul kazah Mukhtar Ablyazov. Cu ce scop?

Nu poate fi vorba de un articol "de investigatie", ci prezinta inventii totale si face legaturi aberante. Raportul, care vizeaza sistemul INTERPOL si instrumentalizarea Alertelor Rosii (red notice) a verificat posibilitatile de abuz a sistemului Interpol si a facut sugestii pentru remedierea lacunelor sistematice.

In cadrul acestui raport am facut audieri de experti si am efectuat o vizita la Lyon, la sediul institutiei, pentru a ma informa. Am prezentat o serie de cazuri semnalate de unele NGOuri acreditate la APCE, printre care Open Dialog Foundation (un NGO din Polonia, si nicidecum din Kazahstan) si Fair Trials International. Cazurile NU au constituit obiectivul de cercetare, ci numai exemple pentru problemele sistematice constatate.

Cazul domnului Renato Usatii, despre care am fost intrebat o data in cursul unui interviu publicat de independent.md la data de 27.04.2017 nu a constituit obiectul acestui raport.

La acea data avocatul domnului Usatii a participat la o audiere publica la Strasbourg, unde a prezentat unele detalii din cazul respectiv. La acea data raportul era deja finalizat si adoptat. Daca ar fi fost nevoie, cazul Usatii ar fi putut fi monitorizat doar ulterior in procedura de postmonitoring. La aceasta audiere avocatul respectiv a primit sugestia reprezentantilor Interpol sa se adreseze neintarziat Comisiei de verificare din interiorul institutiei.

Asa cum am fost informat ulterior de avocatul respectiv, el a inaintat demersul si Comisia de verificare CCF din cadrul INTERPOL, care intamplator este condusa de un presedinte din Repubica Moldova, domnul Vitalie Pirlog, a confirmat motivarea politica a urmaririi domnului Usatii si a anulat red notice-ul respectiv.

Din acest motiv cazul Usatii a incetat a fi un "caz" si nu a mai fost preluat in monitorizare. Acest caz a dovedit functionalitatea instrumentelor Interpol pentru prevenirea abuzurilor.

Cazul Ablyazov este prezentat ca exemplu in raportul publicat - nimic mai mult sau mai putin. Raportul este public si poate fi lecturat pe siteul APCE. Vedeti deci, nu vorbim de investigatii, ci de aberatii si inventii clare.

Daca intr-adevar MRP din Romania ar avea orice legatura cu calomniile prezentate pe platformele numite din Repubica Moldova, ar fi incredibil. Nu vreau sa cred asa ceva.

Din nou este atacata originea dvs. etnica de sas din Ardeal, faptul ca sunteti presedintele Uniunii etnicilor germani expulzati, dar si viata dvs. privata - unde credeti ca "bat" aceste informatii insirate cu un evident subtext? Cine are de profitat de pe urma acestor atacuri?

Sunt atacuri care denota mai mult despre cel care ataca si nu despre cel atacat. Stiti, eu sunt chiar mandru de provenienta mea din Romania, de faptul ca sunt sas ardelean. Poate aceasta este chiar baza pentru o privire cat mai independenta si mai clara pentru aspectele mentionate in raport.

Viata mea privata, care din cand in cand este tema unor publicatii in cercuri mai retardate, este si ramane a mea! Este dreptul meu de a-mi alege viata privata asa cum consideram eu si familie mea. Acest aspect face parte din demnitatea umana. Nu pot fi calomniat cu asa ceva, autorii acestor prezentari mai degraba se autocalomniaza.

Revenind la cazul Romaniei: Cum calificati plecarea sefului delegatiei romane din sala de plen? Credeti ca rezolutia adoptata e prea dura?

Nu, sub nicio forma. Am fost foarte atent sa gasesc un echilibru adecvat si sa prezint cat mai obiectiv cele constatate in audierile efectuate. In raport (incepand cu pagina 14) prezint exact pe ce se bazeaza constatarile. Discutiile purtate la Bucuresti, asa cum reiese din cele prezentate, si verificarile celorlalte foruri, precum renumita Comisie de la Venetia sau GRECO, stau la baza recomandarilor facute.

Domnul senator Corlatean este un coleg cu care de regula colaborez foarte colegial si bine. De exemplu am sustinut exact in aceasta sesiune demersul domniei sale impreuna cu unii colegi din Moldova de a condamna tendintele din Ucraina de a deteriora invatamantul in limba materna a minoritatilor conlocuitoare. Am sustinut acest demers din convingere profesionala.

Nu am inteles initiativa domniei sale inca la sedinta Comisiei de la Paris, cand a incercat sa introduca o linie politica prin care sa denigreze institutia DNA. Din nefericire, acolo a gasit sustinerea unor colegi (de exemplu din Turcia si din Azerbaidjan), dar in cursul dezbaterilor de la Strasbourg si in sedinta de plen a APCE a fost posibila o clarificare.

Regret ca respectivul coleg a ales sa paraseasca sala de plen imediat dupa declaratia lui de protest. Ar fi fost invitat sa prezinte o declaratie conform normelor de aplicare la art. 13, par. 2 din Regulamentul APCE ca declaratie ad hoc pentru conflict de interes si sa informeze adunarea cine sunt politicienii de varf care au fost confruntati de DNA cu incriminari in domeniu si cu proceduri de ridicare a imunitatii.

Poate colegul respectiv a ales sa nu raspunda la aceasta invitatie, care nu este obligatorie. Alti colegi din delegatia romana au ramas in sala de plen si s-au pronuntat in favoarea raportului. Asa este in proceduri democratice.

Credeti ca rezolutia adoptata de APCE in urma semnalelor clare date de dvs. pentru intarirea luptei DNA impotriva coruptiei din Romania, pentru apararea statului de drept, poate stopa evolutiile ingrijoratoare de pe scena politica interna romaneasca?

Sper ca si la Bucuresti acest raport sa fie receptionat ca o recomandare prieteneasca si in nici un caz ostila, care vine in asistenta dorintei clare a societatii civile din Romania de a termina odata cu problema coruptiei la nivel inalt si a abuzului de putere.

Romania este o tara care a aratat de repetate ori ca are o societate civila matura, suficient de atenta si de critica la tot ce se petrece inainte si dupa alegeri, si sunt convins ca acest fapt isi va face efectul si pe scena politica. Doresc Romaniei, confratilor nostri din UE mult succes si numai bine.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#coruptie Romania Corlatean DNA , #coruptie