Coruptia a crescut in ultimii 5 ani, cred 75% dintre romani - sondaj CSOP

Joi, 26 August 2010, ora 17:48
1927 citiri
Coruptia a crescut in ultimii 5 ani, cred 75% dintre romani - sondaj CSOP
Foto: Arhiva

Trei sferturi, adica 75% dintre romani cred ca in ultimii cinci ani coruptia din tara a crescut, releva un sondaj efectuat de CSOP la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID).

Potrivit sondajului privind perceptia coruptiei din Romania, numai 6% din populatie considera ca in ultimii ani coruptia din tara s-a redus, in timp ce 13% declara ca nu simt nicio modificare a nivelului de coruptie din Romania. Tinerii si bucurestenii au declarat, intr-un procent mai mare, ca in opinia lor nivelul coruptiei nu a crescut simtitor.

"Se constata faptul ca un procent mai redus de tineri (68% fata de 75% media esantionului) apreciaza ca nivelul coruptiei a crescut. Aceeasi tendinta se constata si pentru locuitorii Bucurestiului (67%) si grupurile etnice minoritare principale (65% pentru romi si 66% la maghiari). De asemenea, respondentii cu studii superioare (11%) si cei din Bucuresti (15%) sunt mai numerosi in a aprecia ca a fost redus nivelul coruptiei', se precizeaza in comunicatul transmis de AID.

13% dintre adulti au dat spaga in ultimul an

In ceea ce priveste "spaga", aproape un sfert din populatia cu varsta peste 18 ani (13%) a recunoscut ca a dat mita in ultimele 12 luni.

"Procentul celor care au dat mita este mai ridicat in Bucuresti si mai scazut in rural precum si categoriile cu venituri mai reduse si minoritati etnice. Valoarea cumulata medie a spagilor pe individ este de 574 de RON pe o perioada de 12 luni", se arata in documentul citat.

Armata, institutia in care majoritatea romanilor au incredere

Una dintre intrebarile sondajului de opinie a vizat institutiile care se bucura de cea mai mare incredere din partea populatiei. Cei mai multi dintre cei intervievati (51%) au afirmat ca institutia cu gradul cel mai ridicat de incredere pentru este armata. Armata este urmata, din punct de vedere al increderii populatiei, de institutiile de educatie (43%), de primarii (39%), institutiile de sanatate publica (31%), consiliul judetean (26%), prefectura (25%).

Sondajul de opinie a fost realizat de CSOP la cererea Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, in cadrul proiectului "Dezvoltarea si Consolidarea Centrului National pentru Integritate", cofinantat prin Fondul Social European prin Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative", Centrul National pentru Integritate fiind infiintat de catre Asociatia pentru Implementarea Democratiei, Ministerul Administratiei si Internelor si Ambasada Marii Britanii, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada Finlandei, Ambasada Suediei si Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Cercetarea a avut ca obiectiv investigarea populatiei cu privire la perceptia coruptiei din Romania.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.122 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta peste 17 ani din Romania. Perioada de realizare a interviurilor a fost 25 mai - 5 iunie 2010.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#sondaj CSOP coruptie Romania, #mita acordata Romania , #coruptie
Comentarii
Poza SemiDocta
SemiDocta
rank 1
Daca in timpul guvernarii Nastase, Tariceanu, Petre Roman presa ar fi avut voie sa faca asemenea sondaje, am fi aflat cat la suta cat a crescut coruptia