De ce a fost condamnat nepotul lui Basescu la 3 ani de inchisoare, dupa ce a cerut spaga 1 milion de euro. Magistratii au majorat pedeapsa

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 09:38
16988 citiri
De ce a fost condamnat nepotul lui Basescu la 3 ani de inchisoare, dupa ce a cerut spaga 1 milion de euro. Magistratii au majorat pedeapsa
Foto: Arhiva Digi24 TV

Dragos Basescu (36 de ani), fiul lui Mircea Basescu si nepotul lui Traian Basescu, a fost gasit vinovat de trafic de influenta, dupa ce toti cei implicati in dosar au recunoscut acuzatiile, iar interceptarile ambientale au confirmat acuzatiile DNA. Tanarul a negat tot chiar si dupa sentinta definitiva de condamnare.

"Fapta lui Dragos Basescu este in mod evident de natura sa afecteze prestigiul justitiei, subminand increderea de care trebuie sa se bucure magistratii", arata judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, in motivarea deciziei din 8 februarie.

Verdictul definitiv al instantei: 3 ani de inchisoare cu executare. Tribunalul Bucuresti il condamnase in prima instanta pe nepotul fostului presedinte al Romaniei la 2 ani si 6 luni.

Concret, Dragos Basescu a fost gasit vinovat ca i-a cerut afaceristului Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL (denuntator in cauza), suma de un milion de euro, pentru interventii la DIICOT. La discutii a participat si afaceristul Ciprian Nistor, amic cu Dragos Basescu.

Pentru ce erau banii

Suma de 500.000 de euro era pentru interventii in sensul respingerii arestarii lui Sandu Staicu, intr-o contestatie formulata de catre DIICOT la Inalta Curte. Alti 500.000 de euro erau pentru o solutie favorabila in cauza respectiva, dar si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu.

In timpul procesului, Nistor Ciprian a recunoscut acuzatiile si a fost condamnat la 3 ani inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta. De altfel, toti cei implicati in dosar au recunoscut acuzatiile procurorilor.

Spaga de un milion de euro

"Este adevarat ca inculpatul Basescu Dragos a pretins de la martorul denuntator Staicu Sandu doua sume a cate 500.000 euro, pentru dispunerea unei solutii de respingere a propunerii de arestare preventiva a martorului denuntator, cu ocazia judecarii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a contestatiei formulata fata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate de Organizata si Terorism (DIICOT) si pentru dispunerea unei solutii favorabile in dosarul de urmarire penala respectiv si pentru ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor acestui", arata judecatorii.

In mod tehnic, Curtea de Apel Bucuresti a aratat ca in acest caz nu este vorba de infractiunea de trafic de influenta in forma continuata, deoarece Dragos Basescu a pretins banii in timpul aceleiasi discutii care viza acelasi dosar penal.

"Curtea apreciaza ca, aplicand inculpatului Basescu Dragos o pedeapsa de 3 ani inchisoare cu executare prin privare de libertate, se realizeaza o justa individualizare a sanctiunii, in raport cu gravitatea in concret a faptei comise si periculozitatea autorului acesteia, ambele in suficienta masura relevate de probele dosarului", arata judecatorii Curtii de Apel Bucuresti.

"Curtea are in vedere la stabilirea acestei pedepse natura si gravitatea faptei comise, imprejurarile concrete si modalitatea in care s-a savarsit, scopul urmarit, suma de bani pretinsa", adauga magistratii.

Intalnirile de la clubul lui Pescariu

Potrivit DNA, totul incepe pe 20 aprilie 2014, atunci cand afaceristul Sandu Staicu a facut un denunt la DNA. El a povestit ca pe 10 martie 2014 a fost retinut de catre DIICOT intr-un dosar penal avand ca obiect infractiuni de constituire de grup infractional si spalare de bani, instrumentat de catre procurorul Remus Tudoran Jurj.

Sandu Staicu a povestit la DNA ca pe 12 martie 2014 a fost contactat de un amic, Ionita Jenica, care i-ar fi spus ca Dragos Basescu vrea sa-l intalneasca pentru rezolvarea problemelor. Ionita Jenica l-a recomandat drept persoana de legatura pe Ciprian Nistor.

Sandu Staicu si Ciprian Nistor au stabilit pentru 13 martie 2014 o intalnire cu Dragos Basescu la Clubul "Dinu Pescariu". Discutiile ar fi avut loc intr-o sauna, cei trei stand in slip.

Potrivit lui Sandu Staicu, Dragos Basescu ar fi scos dintr-o folie o lista cu nume de firme si de persoane care erau in dosarul sau de la DIICOT.

Dupa cum am aratat, Dragos Basescu i-ar fi cerut 500.000 euro pentru o solutie de nearestare in contestatia formulata de catre DIICOT si inca 500.000 euro pentru o solutie favorabila in dosarul respectiv si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu.

Denuntatorul le-ar fi explicat ca nu are posibilitati financiare atat de mari si a cerut o esalonare in functie de evolutia din dosar pe o perioada de pana la 2 ani. Dragos Basescu ar fi spus si numele procurorului de caz.

"M-a luat prea tare si eu m-am speriat..."

Pe 22 aprilie 2014, denuntatorul Sandu Staicu s-a intalnit cu Ionita Jenica si ii povesteste cum ar fi decurs intalnirea cu Dragos Basescu.

Sandu Staicu: Un milion, frate. A cerut cinci sute de mii sa nu ma aresteze saptamana viitoare, cum ar fi fost... "Domnule, rezolvam noi tot cu procurori cu tot" si dupa ce asa: "Inca cinci sute sa-ti ridice sechestrul, sa-ti ridice..."

Ionita Jenica: Bine, la el se putea negocia. Ma intelegi? Se putea negocia...

Sandu Staicu: Da, mai, dar m-a luat prea tare, Jane. M-a luat prea tare si eu m-am speriat...

Ionita Jenica: Daca dadeai 500, da.

Sandu Staicu: Eu nu am mai vorbit cu tine atunci. Ti-am zis: "Mai gata...". Ca nu era cazul.

Ionita Jenica: Eu lui Ciprian asta i-am trimis de acum o luna de zile un mesaj...

Sandu Staicu: Au fost lacomi.

Ionita Jenica: Da. Au luat de peste tot....

Sandu Staicu: Eu l-am vazut... Am fost la piscina acolo, mi-a dat o pereche de chiloti de baie, un abonament... Eu atunci l-am vazut prima data. M-am uitat la el asa, zic: "Ce dracu, pustii astia gaozari..." Intr-adevar, mergea un pic asa paliu. M-am dus acolo, a scos o folie cu toate alea din dosar. Aveau tot, adica se stia. Dar eu zic acum: "Ba, ce dracu..." Ok, mergeam pe mana ta, ca ai zis: "Mai, Sandule, ai incredere. Este ok." fara probleme, dar cand am auzit cum ma ridica, zic: "Aici este...".

"In inregistrarea respectiva, este ca tu i-ai cerut 500.000 atunci"

Pe 11 iunie 2016, Dragos Basescu s-a intalnit cu Ionita Jenica si au discutat despre intalnirea de la spa. El afirma ca Ciprian Nistor "era curat", adica nu purta tehnica de inregistrare.

Ionita Jenica: Zice: Bai, am inteles ca Nistor a facut denunt...

Dragos Basescu: Stiam... Mai multe...

Ionita Jenica: Da, ceea ce mi-ai spus tu ieri. Ca ne-a sunat Sandu... tema cu tine... si zice "sa nu fi facut si pe subiectul meu" ca atunci, zic: da' de ce? Zice: ca mi-a aprins o informatie, zic: Hai, ma, lasa-ma cu prostii de-astea.

Dragos Basescu: Da.

Ionita Jenica: Zice: bai, daca ma cheama cineva, eu am inregistrari. Zic: ce inregistrari ai, ma? Hai, ma, Sandule, termina cu prostiile...

Dragos Basescu: Imhi.

Ionita Jenica: Tu stii foarte bine cum stau lucrurile acolo. Si mi-a adus, am mai stat vreo jumatate de ora si mi-a adus... un stick.

Dragos Basescu: Imhi.

Ionita Jenica: Intelegi?

Dragos Basescu: Imhi.

Ionita Jenica: El, in seara respectiva.... voi i-ati dat un slip mai mic. Slipul era mai mic.

Dragos Basescu: Stiu.

Ionita Jenica: Si v-a spus: slipul e prea mic. Dar de fapt si de drept si-a pus un emitator pe marginea slipului, da?

Dragos Basescu: Imhi.

Ionita Jenica: Si in care, in inregistrarea respectiva, este ca tu i-ai cerut 500.000 atunci si 500.000 dupa.

Dragos Basescu: Eu, Dragos?

Ionita Jenica: Da. Tu, Dragos! De ce? Este inregistrarea cu vocea ta. Ai inteles? I-ai aratat niste documente...

Dragos Basescu: Da...

Ionita Jenica: Mai multe nume de companii... El intreaba in inregistrare "ce e cu lista asta?", zice "Uita-te pe companiile astea" si el a zis "asta, asta, asta si-asta"

Dragos Basescu: Da...

Ionita Jenica: Intelegi? Asa....Si i-ai zis: "Hai, ma, lasa-ma, ca nici eu nu sunt maica Tereza, am si eu..." ascultat de mine, ai inteles?

Dragos Basescu: Imhi.

Ionita Jenica: Trebuie sa vedem cum facem. Eu zic: Ba, nu face nimic, vrea prostie. "Dom'ne, daca ma cheama la Parchet, eu ma duc si vreau sa ma scot pe subiectul asta"

Dragos Basescu: Recomand din tot sufletul, s-o pastreze pentru el, daca nu apare, doamne fereste, ceva, s-o pastreze. Atat timp cat acolo nu s-a platit nimic...Deci...

Apararea lui Dragos Basescu, spulberata

Potrivit Curtii de Apel Bucuresti, in timpul procesului, Dragos Basescu a incercat sa acrediteze ideea ca subiectul discutiei cu Sandu Staicu nu au fost problemele juridice, penale ale acestuia, ci problemele de natura fiscala pentru care avea nevoie de ajutor, recomandandu-i serviciile firmei la care este angajat.

"Curtea apreciaza ca probele administrate in cauza, anterior mentionate, dovedesc, fara dubiu, ca fapta dedusa judecatii, retinuta in sarcina inculpatului Basescu Dragos, exista si a fost savarsita cu intentie directa, fiind intrunite toate cerintele prevazute de lege pentru retinerea infractiunii de trafic de influenta", au conchis judecatorii.

Sentinta de 3 ani: "o justa sanctionare"

Din actele dosarului a rezultat ca Dragos Basescu este la prima incalcare a legii penale, are studii superioare, un loc de munca, iar din caracterizarile depuse rezulta ca are un comportament corespunzator in familie si societate.

"Curtea apreciaza ca se impune dozarea reactiunii represive, ca pedeapsa de 3 ani inchisoare cu executare in regim de detentie exprima gradul de pericol social concret pe care il reprezinta fapta savarsita si asigura o justa sanctionare a acesteia si o eficienta folosire a sanctiunii aplicate", a concluzionat Curtea de Apel Bucuresti.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Dragos Basescu motivare, #Dragos Basescu condamnat, #Dragos Basescu sentinta, #Dragos Basescu DNA , #coruptie