Departamentul american de Stat: Coruptia, in special in randul oficialilor, e o problema grava in Romania

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 07:49
3312 citiri
Departamentul american de Stat: Coruptia, in special in randul oficialilor, e o problema grava in Romania
Foto: Ziare.com

Coruptia, in special in randul oficialilor, este o problema care persista in Romania, iar confiscarea averilor obtinute ilegal este greoaie si intampina numeroase obstacole, avertizeaza Departamentul american de Stat in Raportul anual despre Drepturile Omului dat publicitatii miercuri.

"Desi legislatia prevede pedepse penale pentru coruptie in randul oficialilor, Guvernul nu a implementat eficient legea, iar autoritatile, inclusiv judecatorii, s-au implicat uneori in practici de coruptie fara a fi pedepsiti", se arata in raport, citat de News.ro.

Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita. Deja a fost invocata exceptia in unele dosare DNA (Video)

Documentul noteaza si ca imunitatea de care se bucura actuali si fosti membri ai Guvernului care fac parte din Parlament a dus, in unele cazuri, la blocarea investigatiilor.

De asemenea, darea de mita este comuna in sectorul de stat, in special in sistemul medical, noteaza SUA.

In ceea ce priveste procesele de coruptie, verdictele au fost adesea lipsite de constanta, iar sentintele au variat intre infractiuni similare.

De asemenea, aplicarea deciziilor instantelor a fost ingreunata de probleme de procedura, in special in ceea ce priveste confiscarea averilor.

Conflictele de interese, nerespectarea standardelor etice si impunitatea in randul administratiei publice, in general, raman probleme in toate cele trei puteri din stat.

Lupta anticoruptie rupe "lanturile de iubire" din capitalismul de tip Iliescu. DNA reseteaza economia! Interviu

Coruptia este foarte raspandita in procesul de licitatii publice, atrag atentia oficialii americani.

Legea prevede confiscarea averilor obtinute ilegal, insa judecatorii si procurorii nu au ordonat acest lucru cu regularitate, iar capacitatea autoritatilor de a identifica aceste averi este sub standarde, subliniaza Departamentul de Stat.

ANAF, care este insarcinata cu confiscarea, administrarea si lichidarea bunurilor obtinute din infractiuni nu are nici suficient personal, nici suficiente resurse. In plus, mecanismul de confiscare al acestor bunuri este greoi si ineficient, scriu autorii raportului.

"Desi legea ofera acces public la informatiile guvernamentale privind procesul oficial de luare a deciziilor, organizatiile pentru apararea drepturilor omului si presa s-au plans in repetate randuri ca executivul aplica legea inadecvat si fara constanta. Guvernul si Parlamentul au redactat si adoptat legi in mod netransparent, iar Guvernul a continuat sa impuna un numar mare de ordonante guvernamentale fara analiza Parlamentului, ceea ce i-a crescut puterile legislative", avertizeaza Departamentul de Stat, care conchide ca autoritatile nu repecta, adesea, legea care cere transparenta in procesul decizional.

Departamentul american de Stat publica anual un raport amplu consacrat situatiei drepturilor omului in lume.

Anul acesta, SUA au criticat Romania, printre altele, pentru incalcarea drepturilor romilor si detinutilor, pentru discriminarea minoritatilor sexuale si a bolnavilor de SIDA, dar si pentru nerespectarea libertatii presei. Raportul noteaza si ca abuzarea copiilor prin munca exista inca in tara noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#coruptie Romania, #raport SUA coruptie Romania, #confiscare averi Romania , #coruptie