DNA: Procurorul Tomita Neagu a fost denuntat de primarul din Jilava

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 20:21
2269 citiri
DNA: Procurorul Tomita Neagu a fost denuntat de primarul din Jilava

Procurorul Tomita Neagu a fost denuntat procurorilor DNA in legatura cu presupuse fapte de coruptie de catre primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, recent eliberat de instanta dupa ce in februarie 2012 a fost arestat preventiv pentru fapte similare, arata Curtea de Apel Bucuresti.

CAB a dat publicitatii, marti, motivarea deciziei prin care a dispus cercetarea in libertate a fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, Tomita Neagu.

Procurorul Tomita Neagu, cercetat in libertate

"La data de 5 noiembrie 2012, la nivelul DNA - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, a fost inregistrat denuntul formulat de numitul Adrian Mladin, primar al comunei Jilava, prin care acesta semnala grave acte de coruptie in care era implicat prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, Neagu Tomita Ionut", arata CAB, care preia informatii din referatul cu propunerea arestarii preventive, facut de procurorii anticoruptie in cazul magistratului Neagu.

In referatul de a luare a masurii arestarii preventive, se mai arata in motivarea Curtii, DNA sustine ca in urma efectuarii actelor de urmarire penala, au rezultat probe care au confirmat faptele de coruptie denuntate.

Judecatorul trece apoi la analizarea declaratiilor facute de martori, invinuiti si inculpati si noteaza ca declaratiile denuntatorului Adrian Mladin se coroboreaza cu declaratiile lui Adrian-Richartt Zamfirachi, Ovidiu Szasz si ale martorului A. C., precum si cu celelalte acte existente la dosarul cauzei.

Procurorul Tomita Neagu, retinut de DNA dupa ce a primit mita o excursie in Las Vegas

In ceea ce priveste "amicitia" magistratului Neagu cu denuntatorul Mladin, Zamfirachi "a aratat ca a devenit aparatorul acestuia din urma pentru a interveni in vederea solutionarii favorabile a dosarelor in care erau formulate plangeri penale de catre B. N.".

"In declaratia sa, invinuitul Zamfirachi Adrian-Richartt a sustinut ca Tomita Neagu a fost de acord sa-l intalneasca pe Adrian Mladin pentru a vedea ce fel de om este, neavand incredere in relatarile acestuia referitor la faptul ca ii facuse o impresie buna. De asemenea, invinuitul Zamfirachi Adrian-Richartt a mai aratat ca discutiile purtate in comun intre el, Mladin si Neagu au avut drept concluzie primirea unui teren in schimbul solutionarii favorabile a plangerilor penale aflate pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu", se mai arata in documentul citat.

In acest sens, noteaza instanta, Mladin, impreuna cu Szasz, i-au prezentat mai multe terenuri, imprejurare despre care a luat cunostinta magistratul Neagu. Zamfirachi a mai aratat in declaratiile sale ca magistratul Neagu a fost acela care i-a indicat terenul, fapt ce a fost adus la cunostinta lui Szasz si a denuntatorului Mladin.

"In declaratia sa, invinuitul Zamfirachi Adrian-Richartt a mai aratat ca i-a adus la cunostinta prim procurorului Neagu despre reprosurile denuntatorului Mladin, acesta promitandu-i ca o sa-i rezolve favorabil dosarele, insa intelegerea nu a fost onorata. Invinuitul Szasz Ovidiu, in declaratia sa, a aratat ca Mladin a negociat vanzarea terenurilor cu proprietarul A. C., stabilind un pret de 80-100 euro pentru metrul patrat.

Tot Mladin a fost acela care l-a determinat pe A. C. sa-l imputerniceasca cu privire la vanzarea terenurilor", se arata in motivare.

Instanta arata ca, potrivit declaratiei inculpatului Szasz, "Adrian Mladin a efectuat plata pentru toate aceste terenuri in locul prim-procurorului Neagu si al avocatului Zamfirachi Adrian-Richartt si al numitei R. N., pentru a-si rezolva dosarele penale pe care le avea pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu".

Primarul Jilavei a depus juramantul in catuse: "Tu mars, ma, de aici, jigodie!"

"Referitor la cel de-al doilea act material de luare de mita, invinuitul Szasz Ovidiu a aratat ca Adrian Mladin a fost acela care le-a propus inculpatului Ionut Tomita Neagu si inculpatului Zamfirachi Adrian-Richartt sa-si prelungeasca sejurul cu inca trei zile in America.

Potrivit sustinerilor invinuitului Szasz Ovidiu, Mladin a platit aproximativ patru mii de dolari pentru zilele de sejur in plus pentru procurorul Neagu si avocatul Zamfirachi. De asemenea, invinuitul Szasz Ovidiu a mai declarat ca, in timpul sejurului in America, Mladin ii reprosa lui Neagu ca s-ar fi inceput urmarirea penala impotriva sa intr-unul din dosarele penale", se mai mentioneaza in documentul citat.

Judecatorul Curtii arata ca martorul A. C., in declaratia sa, a sustinut ca primarul Mladin l-a contactat in vederea vanzarii terenului detinut in intravilanul comunei Jilava si ca a negociat un pret de 65 euro pe metru patrat.

La 9 aprilie 2009, martorul A. C. l-a imputernicit pe Szasz sa fie reprezentantul sau in vanzarea terenului, la aceeasi data primind 240.000 de euro, bani adusi in biroul sau de catre o alta persoana.

Martorul a mai aratat, potrivit motivarii instantei, ca in aceeasi zi, respectiv 9 aprilie 2009, a depus la Banca Transilvania 110.000 de euro si ca i-a remis verisoarei sale M. V. aproximativ 82.000 de euro, iar restul de bani i-a cheltuit in interes personal.

"La dosarul cauzei se afla contractul de depozit bancar nr. 043D1S5498301 incheiat la data de 09.04.2009 intre A. C. si Banca Transilvania SA. Cu privire la cel de-al treilea act material de luare de mita retinut in sarcina inculpatului Ionut Tomita Neagu, martorul P. G. a declarat ca in primavara anului 2010 s-a prezentat la sediul Primariei Jilava un domn care s-a recomandat ca fiind procurorul 'Tomita' si care a solicitat sa fie primit de primarul Adrian Mladin", se arata in motivare.

Protest la Jilava - sute de oameni se opun arestarii primarului

Martorul a mai sustinut in declaratia sa, potrivit instantei, "ca a mers la salonul de infrumusetare R. B. de unde a luat un televizor, de fata fiind un coleg al sau, R. I.".

"Potrivit declaratiei martorului P.G. televizorul l-a introdus in masina cu care venise procurorul 'Tomita', sustinand in final ca in autoturism se afla o doamna pe care nu o cunostea. Martorul R.I., in declaratia sa, a aratat ca in perioada septembrie 2009 - august 2012 a fost angajat al firmei si ca si-a exercitat serviciul de paza in cadrul Primariei Jilava.

Potrivit sustinerilor martorului R. I., in primavara anului 2010, colegul sau G. a luat un televizor de la salonul R. B.. Martorul a mai aratat ca P.G. i-a relatat ca televizorul a intrat in posesia procurorului Tomita Neagu. La dosarul cauzei se afla acte din care rezulta ca in cursul anului 2009 pretul real de vanzare a unui teren intravilan in comuna Jilava era intre 70 euro mp si 100 euro pe metru patrat", se mai arata in motivarea deciziei de eliberare a magistratului Neagu.

Fostul prim-procuror de la Parchetul Cornetu Tomita Neagu, retinut de DNA pentru ca a pretins un teren drept mita, in schimbul rezolvarii favorabile a unor dosare pentru un primar, va fi cercetat in libertate, decizia apartinand Curtii de Apel Bucuresti.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Tomita Neagu denuntat Adrian Mladin, #procuror denuntat primar Jilava, #proces DNA mita , #coruptie