Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Firma de strategie din spatele Brexit-ului si alegerii lui Trump e in Romania de ani buni

Luni, 07 August 2017, ora 19:57
6358 citiri
Firma de strategie din spatele Brexit-ului si alegerii lui Trump e in Romania de ani buni
Foto: Ziare.com

Strategic Communication Laboratories (SCL Marea Britanie) este o firma britanica care foloseste tehnici de dezinformare specifice teatrelor de operatiuni militare si care pretinde ca poate influenta opinia publica si rezultatele alegerilor electorale, folosindu-se de profilarea psihologica a alegatorilor cu ajutorul datelor stranse de pe retele sociale.

Compania si subsidiarele sale au castigat notorietate globala dupa ce au lucrat pentru campania care a dus la Brexit cat si pentru Donald Trump, devenit presedinte al Statelor Unite.

Compania britanica este insa activa in Romania inca de acum sase ani cand a infiintat o filiala la Baia Mare, in Maramures.

Firma a fost adusa in Romania de fiul unuia dintre primii politicieni importanti care a ajuns dupa gratii in urma campaniei anticoruptie.

Care este legatura dintre un fost ministru condamnat si firma de strategie

In primavara lui 2011, Ioan Avram Muresan, fost ministru al Agriculturii in guvernul Victor Ciorbea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri. A fost una dintre primele condamnari importante ale procurorilor romani anticoruptie, la capatul unui proces care a durat aproape o decada.

In acelasi an, in septembrie, SCL Marea Britanie a creat si a devenit actionar unic al firmei Strategic Communications Laboratories SRL, cu sediul intr-un cabinet de avocatura din centrul orasului Baia Mare. Hotararea de infiintare a filialei romanesti a fost luata printr-un document semnat la Londra de catre managerii britanici ai firmei intre care se numara si Julian Wheatland iar administrator al subsidiarei a devenit Alexander Oakes, unul dintre directorii SCL Londra. La randul sau, Alexander Oakes l-a desemnat ca reprezentant local al SCL pe Dan Avram Sabin Muresan, fiul fostului ministru intrat dupa gratii cu doar patru luni mai devreme.

Dan Muresan s-a nascut la Cluj in 1981 si in 2011 muncea pentru firma britanica in campanii electorale din intreaga lume. Un an mai tarziu, in toamna lui 2012, tanarul a murit in Nairobi, Kenya, unde SCL desfasura o campanie de influenta pentru politicianul care avea sa devina presedintele acestei tari africane

Citeste mai multe despre Firma de strategie din spatele lui Trump si al Brexit, in Romania inca din 2011, pe Rise Project.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#SCL Marea Britanie Romania, #SCL Marea Britanie Trump Brexit, #SCL Marea Britanie strategie, #SCL Marea Britanie Ioan Avram Muresan , #coruptie