Flashmob anticoruptie in pasajul din Piata Universitatii (Galerie foto)

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 19:27
4547 citiri
Flashmob anticoruptie in pasajul din Piata Universitatii (Galerie foto)
Foto: Facebook/Directia Generala Anticoruptie

Un flashmob anticoruptie a fost organizat, joi, in pasajul de la Universitate, de catre elevii de la Colegiul Tehnic "Mircea cel Batran" din Capitala.

Acestia au format un culoar cu mesaje prin care au indemnat trecatorii sa fie integri si sa semnaleze autoritatilor orice fapta de coruptie.

Vezi si Transparency International: La coruptie, Romania se situeaza intre Italia si Bulgaria

Cei 150 de elevi care au participat, joi, la actiunea organizata de Directia Generala Anticoruptie (DGA) si Asociatia Pro Democratia au format un labirint uman cu mesaje impotriva coruptiei si indemnuri la integritate si au impartit trecatorilor materiale informative despre prevenirea faptelor de coruptie.

"Suntem aici cu un mesaj anticoruptie. In ziua de azi se da foarte multa mita si nu este corect", a declarat Diana Andrei, eleva la Colegiul Tehnic Mircea cel Batran.

"Minciuna este primul pas spre coruptie. Daca mintim, avem mai multe sanse sa devenim corupti. Nu mi se pare normal sa dai spaga unui doctor", a spus Ghita Ionut.

Printre elevii care au participat la actiune s-au numarat cativa care au recunoscut ca au lasat bacsis sau chiar au fost nevoiti sa dea mita Politiei Rutiere pentru a scapa de unele probleme.

Citeste si The Economist: Desi se lupta cu coruptia, Romania a votat un partid care n-o are printre prioritati

"Nu este bine sa corupi oameni. Inteleg prin coruptie dare de mita, luare de mita. Am dat si eu spaga, la tuns e 20 de lei si eu dau 50, ca sa ma tunda bine", a mai spus un elev.

Directorul liceului spune ca elevii sunt sfatuiti sa fie corecti, sa aiba simt civic si sa isi apere drepturile si ca este de preferat sa platesti mai mult pentru un serviciu de calitate, decat sa platesti mai putin si sa lasi bacsis.

Iata si care sunt cele mai corupte zone din tara: Bucurestiul conduce - cine se afla la polul opus

"Suntem o scoala obisnuita. Incercam sa le dezvoltam copiilor simtul civic, simtul corectitudinii, sa ii invatam sa isi apere drepturile. Suntem foarte deschisi cu ei si ei sunt obisnuti sa fie deschisi cu noi. Incercam sa ii crestem in acest mediu, sper eu, integru pentru viitor. Poate in pasi marunti, dar poate copiii lor vor fi mai buni decat ei. Eu am sfatuit elevele sa mearga mai bine la un coafor sau intr-un mediu in care este stipulat clar pretul, deci sa plateasca un pic mai mult si atunci nu mai dau bacsis. Eu cred ca usor, usor, o sa incercam si chiar si reusim sa inlaturam aceste practici. Vrem sa ii incurajam sa fie cinstiti, sa fie deschisi, sa isi apere drepturile", a declarat Nicoleta Gaidos, director al Colegiului Tehnic Mircea cel Batran.

"Nivelul de educatie ne ajuta foarte mult, coruptia fiind o problema de educatie si consider ca trebuie sa incepem de undeva. De la anul vom incepe de la gradinita, pentru ca altii coloreaza Constitutia si o invata foarte frumos. De ce nu am putea sa o coloram si noi? Trebuie sa gasim niste artisti care sa transpuna vorbele in niste imagini frumoase pe care copiii sa le perceapa altfel, a adaugat Daniel Moldoveanu", comisar sef, ofiter de prevenire la DGA.

Dupa evenimentul din pasajul de la Universitate, echipe formate din cate 15-20 de elevi, voluntari ai Asociatiei Pro Democratia si ofiteri de prevenire ai DGA au distribuit calatorilor din sase statii de metrou din Capitala (Piata Unirii, Universitate, Piata Victoriei, Dristor, Gara de Nord si Eroilor) materiale informative despre cum pot fi prevenite faptele de coruptie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#flashmob anticoruptie pasaj Universitate, #flashmob anticoruptie Universitate, #elevi flashmob anticoruptie Universitate , #coruptie