Inca un cap al balaurului numit coruptie (Opinii)

Vineri, 02 Martie 2012, ora 23:50
10475 citiri
Inca un cap al balaurului numit coruptie (Opinii)
Foto: Facebook

Stirea privind masina clonata descoperita in Bucuresti a intrat, din nefericire, mai mult la capitolul senzational. O ciudatenie vecina cu oaia Dolly. Ma tem ca situatia este cu mult mai grava, cu atat mai mult cu cat un caz similar a aparut si la Cluj, unde un sofer a fost depasit in trafic de clona masinii sale. Efectele juridice ale acestei situatii pot fi extrem de periculoase.

De exemplu, fiecare dintre noi se poate trezi ca este luat de acasa de politie pentru ca masina sa ar fi fost implicata intr-un accident cu victima, ca este acuzat de ucidere din culpa si fuga de la locul accidentului, in baza unor imagini filmate de o camera stradala sau a relatarii unor martori. Daca acuzatul poate dovedi ca era in alta parte, norocul lui. Daca nu, are insa un alibi verificabil, intra nevinovat intr-o imensa belea. Dar si daca acuzatul scapa, adevaratul vinovat ramane neidentificabil si apt sa mai omoare pe cineva.

Sau, dimpotriva, orice acuzat de comiterea a unui accident de la locul caruia a fugit se poate apara pretinzand ca masina sa este clonata si el nu este de vina. Si cum in materie penala functioneaza principiul "in dubio pro reo" ( dubiile in favoarea acuzatului), nu este exclus sa aiba succes si, din nou, un vinovat periculos sa ramana in libertate.

Se pare ca ne aflam in fata unei adevarate industrii de clonare de masini in care sunt implicati si reprezentanti ai serviciului inmatriculari, dar si ai Registrului Auto Roman. Anchetatorii au dat de urma unei astfel de filiere. In urma cu doua luni a fost trimisa in judecata o retea formata din 19 persoane care exact cu asa ceva se ocupa. Adica introducea in Romania masini furate sau inchiriate din strainatate, gaseau, cu ajutorul politistilor, masini inmatriculate legal in Romania, similare ca model, marca si an de fabricatie cu masinile furate, apoi creau documente de identificare si placute de inmatriculare false pentru masinile clonate si le vindeau.

Nu putem avea insa nicio certitudine ca aceasta era singura retea specializata in clonari, dupa cum nu putem sti cate masini clonate circula acum, in Romania, conduse fie de oameni de buna credinta care nu stiu ce au cumparat, fie de infractori convinsi ca in caz de accident nu pot fi identificati, ceea ce le da, desigur, un curaj extrem de periculos.

Este si acesta un cap hidos al balaurului numit coruptie, care scuipa flacari in toate zonele societatii romanesti. Pentru ca fara complicitatea unor angajati ai statului, politisti si inspectori RAR, care sa puna la dispozitie date oficiale si altfel confidentiale, povestea masinilor cloante n-ar fi fost posibila.

Sigur ca de vina este si saracia, o explicatie trebuie cautata si in salariile mici ale politistilor. Dar una este sa iei o "spaguta" ca sa rezolvi o inmatriculare mai repede, de exemplu, sau sa te faci ca nu ai observat mai stiu eu ce contraventie minora in trafic, si alta este sa permiti aparitia unor astfel de pericole publice. Ne aflam in fata unei ticalosii comparabile doar cu scandalul permiselor de conducere.

Si o astfel de ticalosie nu poate fi justificata nici de saracie, nici de scaderea salariilor, ci doar de o lipsa fundamentala de caracter si moralitate. Din nefericire, Politia Romana este inca plina de asemena specimene, lucru de care premierul Ungureanu pare a fi constient. Recent, domnia sa promitea ca se va ocupa personal de reformarea acestei institutii, reformare care nici macar nu a inceput. Probabil ca aceasta reforma nepermis intarziata va fi una dintre marile incercari ale mandatului sau.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#clonare masini Bucuresti, #coruptie politie Romania , #coruptie
Comentarii