Jean-Claude Juncker are pe masa o solicitare de activare a Articolului 7 pentru Romania

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 18:10
16944 citiri
Jean-Claude Juncker are pe masa o solicitare de activare a Articolului 7 pentru Romania
Foto: Hepta.ro

Ultimele evolutii de la Bucuresti, unde majoritatea parlamentara a modificat Codurile Penale, in interesul direct al unui grup restrans, l-au determinat pe presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag Gunter Krichbaum sa ii ceara presedintelui Comisiei Europene activarea Articolului 7 pentru Romania.

"Dupa alegerile din 2016 diversele guverne romane si majoritatea parlamentara care le sustine lucreaza sistematic la impiedicarea luptei imperios necesare impotriva coruptiei si la demontarea standardelor statului de drept.

Astazi (miercuri - n.r.), Parlamentul roman a slabit, asa cum era de asteptat, legislatia penala anticoruptie. Aceasta este o continuare a destructurarii agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene in Romania", arata Gunter Krichbaum, in scrisoarea transmisa presedintelui CE.

Acesta reaminteste ca a solicitat in mai multe randuri Comisiei Europene declansarea procedurii conform articolului 7 din Tratatul UE, precizand ca nu intelege de a ezitat Comisia sa aiba acest demers.

"De mai multe ori am solicitat Comisiei - ultima data intr-o scrisoare catre domnul prim-vicepresedinte Timmermans la 14 februarie 2019 - demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neinteles, avand in vedere evolutiile, ca reprezentantii Comisiei nu au urmat acesteia. Este de presupus ca atitudinea ezitanta a Comisiei a fost prost inteleasa de catre responsabilii din Romania chiar ca o incurajare de a continua atacurile impotriva statului de drept", a completat oficialul german.

El s-a intrebat ce actiuni ar mai trebui sa ia Guvernul si majoritatea parlamentara din Romania pentru ca reprezentantii CE sa fie convinsi de necesitatea declansarii acestei proceduri.

"Eu imi pun intrebarea ce masuri ale guvernului Romaniei si a majoritatii parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia sa preia in sfarsit initiativa. De aceea doresc sa va solicit din nou sa actionati in consecinta si sa demarati o procedura conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar inainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilitatii Uniunii Europene si o incurajare a fortelor pro-europene din Romania", a conchis Krichbaum.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal si a celui de procedura penala. Procedura parlamentara a fost reluata dupa ce lui Tudorel Toader i s-a reprosat ca nu initiaza OUG pentru aceste modificari.

Comisia Europeana a anuntat ca va analiza decizia luata miecuri in Parlament cu privire la codurile penale, dupa care va stabili ce pasi trebuie urmati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Juncker Articolul 7 coruptie Coduri penale , #coruptie