Kovesi: Peste 70 de persoane au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie in sistemul sanitar

Luni, 23 Mai 2016, ora 12:27
2053 citiri
Kovesi: Peste 70 de persoane au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie in sistemul sanitar
Foto: Digi24

Procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, a amintit ca, saptamana trecuta, procurorii au prins in flagrant un manager de spital cand lua mita, iar acesta fusese deja trimis in judecata pentru acelasi gen de fapte. Kovesi atentioneaza ca daca cei investigati nu isi pierd functiile publice, astfel de fapte se vor intampla in continuare.

Laura Codruta Kovesi a declarat luni, la dezbaterea "Coruptia in sistemul de sanatate - prevenire si investigare", ca peste 70 de persoane au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie in sistemul sanitar, printre care eliberarea ilegala de retete, decontarea unor servicii, achizitii de aparatura medical, in unele cazuri mita ceruta fiind 20% din valoarea contractului, informeaza News.ro.

Printre faptele vizate in aceste anchete sunt eliberarea ilegala a unor retete, ocuparea unor posturi, decontarea unor servicii medicale, achizitie de aparatura medicala, constructia sau renovarea de spitale. In cazul fraudelor din sistemul medical, in unele cazuri, 20% din valoarea contractului era mita ceruta, a mai spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA a precizat ca intr-un caz a fost implicat un secretar de stat din Ministerul Sanatatii, privind achizitionarea de aparatura medicala, fiind investigata si compania care a dat mita, iar acesteia i s-a interzis 60 de zile sa participe la licitatii de achizitii publice.

"Faptele de coruptie au efecte directe asupra tuturor. Sumele date mita provin de multe ori din evaziune. (...) Cetatenii sunt afectati de calitatea medicamentelor, cand achizitia lor se face primind mita. Este necesara o abordare strategica", a declarat Kovesi.

Procurorul sef al DNA a amintit cazul directorului spitalului Judetean Constanta, fara a nominaliza.

"Daca cei investigati nu isi pierd functiile publice, astfel de fapte se vor intampla in continuare. In continuare se vor folosi banii publici pentru cumparare de echipamente medicale de la firme de apartament", a atentionat Kovesi.

Managerul unui spital de urgenta, retinut de DNA - este acuzat ca a luat mita

Directorul Spitalului Judetean Constanta, arestat: A fost prins in flagrant cand lua mita

Seful DNA a mai spus ca este important ca anchetatorii au in lucru cauze in care colaboreaza cu institutii din strainatate ce ancheteaza companii care dau mita in Romania.

Dezbaterea cu tema "Coruptia in sistemul de sanatate - prevenire si investigare. Experienta, bune practici si provocari" este organizata de Directia Nationala Anticoruptie, in calitate de membru al Retelei Europene Impotriva Coruptiei EPAC/EACN si detinator al vicepresedintiei acestei retele, cu sprijinul Ambasadei Olandei.

Discutiile vor continua si marti, la eveniment fiind prezenti reprezentanti ai autoritatilor anticoruptie si ai institutiilor politienesti din noua state membre si non-membre UE - Austria, Azerbaidjan, Estonia, Germania, Lituania, Republica Moldova, Romania, Serbia, Spania, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Retelei Europene privind Frauda si Coruptia in Sistemul de Sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kovesi coruptie sanatate, #Kovesi director spital arestat preventiv , #coruptie