Lideri de doi lei ce traiesc in lux si huzur pe banii contribuabililor (Opinii)

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 11:33
7054 citiri
Lideri de doi lei ce traiesc in lux si huzur pe banii contribuabililor (Opinii)
Foto: ziarelive.ro

Fenomenul era cunoscut si inainte de 1989, dar dimensiunile lui cu greu puteau fi estimate: si atunci presa, mai ales o emisiune TV numita "Reflector", intrata in legenda, dar interzisa in ultimii ani ai comunismului, scotea la iveala insi pusi pe capatuiala la locul de munca.

Ce puteam vedea? Oameni, masini, utilaje lucrand in interesul sefului, bunuri proprii cumparate cu banii institutiei, piese lucrate in ateliere si aduse acasa, fabrici de mezeluri, conserve, dulciuri, confectii, mobila, apoi abatoare, podgorii, stane... si magazine cu circuit inchis, toate cu produse de lux pentru Comitetul Central, pentru sefi, cateodata chiar pentru musafiri importanti din exterior. De servitori si ordonante, de argati si oameni buni la toate nu mai amintim.

Democratie si cleptocratie

Te-ai fi asteptat ca mult ravnitul capitalism ("pe paine") si ochiul ager al justitiarului nostru sa puna punct unor abuzuri considerate la o prima evaluare de mica importanta.

Dar surpriza! Fenomenul nu a disparut dupa Revolutie, ci a luat o si mai mare amploare, iar unele obiceiuri colectiviste au fost legiferate.

Astfel, nu e intreprindere de stat respectabila fara parc de masini luxoase de uz mai ales personal, fara soferi-servitori si secretare top model, pline de istetime, pentru fiecare sef mai rasarit.

Plus birouri mai moderne de zeci de ori decat ale celebrelor companii transnationale, cu mobilier, perdele, tablouri, calculatoare, imprimante ca acelea. Schimbate la fiecare numire de noi sefi.

Mai toate firmele si institutiile de stat se ingrijesc de bunastarea sefilor, au cantine si chioscuri cu preturi modice, evident subventionate nu se stie cum si de unde, ca de cercetat n-am auzit sa le fi cercetat cineva.

Trai neneaca pe banii babachii

In ultima vreme, nu e zi sa nu aflam lucruri noi: un prim ministru a achizitionat bunuri de lux si ultralux ca parfumuri, creme, ustensile de manichiura, bauturi, produse alimentare fine din import, inclusiv din indepartata Japonie, ca ale noastre se vede treaba ca n-au clasa.

Si pentru ca moda folosirii banilor nemunciti a prins foarte repede, iar justitiarii se fac mereu ca nu vad, aceleasi huzur si lux pe bani publici au mai aparut la RATB, la CONPET, ANCOM... iar lista ar putea umple multe zeci de pagini sau tomuri.

Pe marii mahari ii tenteaza in continuare cravatele cu ace scumpe, ustensile de birou, stilouri de aur si fel de fel de accesorii, caci imaginatia nu le lipseste, iar poftele cresc odata cu functia... Mai lipsesc celebrele calimari ale lui Dinu Paturica.

A se mai lua in calcul si pilele, cunostintele, nevestele, amantele, rudele... angajate consilieri, experti, specialisti in mai stiu eu ce pe salarii de zeci de mii de euro lunar. Mai adaugati chiriile de lux, delegatiile peste granita, vacantele in locuri exotice, plus bodyguarzii luati uneori pana in Taiwan, mesele si bairamurile la diverse restaurante, caci obrazul subtire cu cheltuiala se tine, si veti avea dimensiunea aproximativa a unui jaf national de care se vorbeste la noi cu jumatate de gura, pe la colturi sau deloc.

De vreo 10-15 ani a mai aparut o calamitate: purtatorii de cuvant si birourile de PR, zecile si, uneori, sutele de consilieri, cele mai apreciate fiind firmele celebre de peste ocean..., toate pe bani publici, rupti din fondurile pentru investitii, pentru drumuri.

Adaugati si firmele de avocatura angajate pe zeci de milioane de euro, desi in statul de functiuni apar salariati in compartimentele juridice.

Coruptia mica bate marea coruptie

De ani si ani se bate moneda pe starpirea marii coruptii, pe conflicte de interese, dar drenarea banului public prin procedeele enuntate mai sus scapa aproape de fiecare data controlului public.

Una dintre cauze este lipsa transparentei, neglijenta sau inchiderea ochilor ordonatorilor de credite, a multelor si suprapuselor servicii de control financiar, copartase sau complice la spolierea banutului vaduvei si al sarmanului.

Desi o multime de astfel de dosare se afla pe rolul instantelor sau in sertarele procurorilor, arareori procesele se finalizeaza cu sentinte, iar jefuitorii si profitorii ne rad in nas la televizor, vin curati ca lacrima si surazatori sa ne ceara votul, isi construiesc mai departe formatiuni si cariere politice, speculand naivitatea si buna credinta a unui popor usor de manipulat.

Repetam intrebarea din zorii statului nostru modern: "Dar pana cand, boieri dumneavoastra?" Chiar sa fi trecut atata amar de vreme degeaba?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#angajari rude minister, #frauda bani publici, #ancheta conpet, #ancheta RATB , #coruptie