Marele grup infractional organizat din politica romaneasca (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 21:44
11778 citiri
Marele grup infractional organizat din politica romaneasca (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Recentul caz Chiliman loveste in plin PNL in ambele sale componente. Dl Chiliman, fondator al vechiului PNL, partid din care a fost exclus, era in momentul fuziunii membru PDL. Insa, conform procurorilor, parte din banii dijmuiti de grupul infractional organizat Chiliman - Moisescu, mai precis 10%, mergea la vechiul PNL.

Si nu as trece cu vederea nici faptul ca acest caz pleaca de la dosarul cumnatului lui Victor Ponta, in care e implicat si Sebastian Ghita, deci un dosar de culoare rosie PSD. Fratie in jurul aceluiasi finantator, omul de afaceri Gheorghe Boeru.

Scandalul acesta de finantare ilegala, din presupusa mita, a partidelor politice nu este primul. Am mai avut asa ceva peste tot. La PSD poate cele mai multe, am avut si un fost premier, Adrian Nastase, condamnat la inchisoare pentru aceasta fapta. Am avut la PDL, va amintiti probabil de banii din Microsoft. Am avut si la PNL, cazul George Scutaru, care e drept are mai mica anvergura decat cel de acum.

Deci putem discuta cred de o practica generalizata. De fapt, de confirmarea unei practici generalizate, pentru ca, da, Elena Udrea are dreptate cand spune ca nu ar trebui sa fim ipocriti aratandu-ne uimiti de finantarea partidelor din bani negri, un fel de secret al lui Polichinelle. Asa e.

Nu trebuia sa fii geniu ca sa intelegi ca pentru dezmatul de afisaj stradal, pentru mita electorala impartita in toate felurile, de la bani in mana, la pungi cu tot felul de continuturi, platea cineva niste bani. Si un calcul sumar arata ca era vorba de sume cu mult prea mari, milioane de euro, pe care nimeni nu-si permite sa le dea de suflet bun fara niciun avantaj. Cine face asa ceva cu bani castigati greu, impozitati, curati?

Asadar, daca toata lumea stia de aceste practici, daca ele erau atat de evidente, cum s-o face ca au fost lovite cu adevarat in plin abia acum? Faptele de care este acuzat Andrei Chiliman au inceput in 2006. N-a stiut nimeni de ele sau n-a vrut sa stie si avem din nou confirmarea unei anticoruptii cu manusi pana ce refomarea interna DNA, inceputa in 2013 de Laura Kovesi, a dat roade?

Bine ca si le arata. Dar sunt ele suficiente pentru a opri flagelul? Nu mizez pe frica de catuse decat intr-o oarecare masura, mai ales in conditiile in care stabilitatea, cel putin legislativa, a anticoruptiei este sub semnul intrebarii. Dar si sa nu reuseasca asaltul asupra legilor penale, poate ca penalii vor fi mai prudenti, dar vedem ca si acum in plina ofensiva a DNA se realizeaza inca flagranturi.

Nu e suficient sa induci frica, ea nu va fi niciodata deplina. E necesar sa inchizi robinetele.

Da, avem o noua lege a finantarii partidelor politice. Ma intreb insa daca ea este suficient de severa pentru a face fata fenomenului. Sunt sceptica. Exista unele imbunatatiri, cresc atributiile de control ale Autoritatii Electorale Permanenete, sunt mai precise obligatiile de declarare a donatiilor. Dar mi se pare insuficient, mai ales la nivelul sanctiunilor.

Pana nu vom vedea, dupa dovedirea de finantari ilegale, primul partid desfiintat legal, radiat, pulverizat de-a dreptul cu interdictie pentru liderii sai de a mai fonda o vreme cel putin un alt partid si de a mai ocupa functii politice, cred ca problema nu se va rezolva cu adevarat.

In situatii speciale se impun masuri speciale, nu simple refatuiri.

Dar felul in care banii publici ajunsi in mita se scurg in finantari politice este un capat al problemei. Celalalt capat este felul in care banii publici ajung in mita, adica prin brese imense ale legislatiei achizitiilor publice.

Am mai spus-o si am sa o tot repet. Procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi atragea atentia intr-un interviu de anul trecut pentru Ziare.com ca luarea la mana a rechizitoriilor si hotararilor de condamnare ar arata exact unde sunt aceste brese care trebuie astupate. Demersul acesta nici macar nu cred sa fi inceput pentru ca, se pare, nimeni nu vrea sa opreasca fluxul mitei.

Nu ai cum sa lupti doar cu procurorii si Codul Penal impotriva coruptiei generalizate. Esentiala este preventia si ea se face in primul rand prin eliminarea vulnerabilitatilor, pentru ca intotdeauna tentatia banului va fi uriasa si amatori se vor gasi.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Chiliman retinut DNA, #coruptie politica, #finantare partide politice , #coruptie