Mita si coruptia pe meridianele lumii

Luni, 07 Mai 2012, ora 08:45
5130 citiri
Mita si coruptia pe meridianele lumii

De-a lungul istoriei, coruptia era una si mita era alta. Multe acte de coruptie erau considerate un drept al inaltului functionar. El isi putea numi dupa bunul pac prietenii in posturi avantajoase, ii putea scuti de vama pe unii sau pe altii, putea anula sentinte.

Dar nu putea lua mita. Coruptia era ceva acceptat de cel ce te tutela, mita era ceva facut de capul tau. Ca urmare, era rau vazuta si, daca incasai foloase personale, fara voie de la stapanire, dadeai socoteala. Uneori chiar te costa foarte scump, noteaza Kabanik.

Cuba si China

Chiar si in ultimele decenii, in cele doua tari comuniste luarea de mita s-a pedepsit cu moartea. Si nu sunt cazuri putine. In anul 2000, in China au fost executati 10.000 functionari publici, pentru luare de mita. Fapta e grava, dar si pedeapsa severa, cu atat mai mult cu cat, in China, procesele au loc rapid, iar executiie operativ. Nu stie nimeni cati nevinovati au fost impuscati si cati vinovati au scapat basma curata.

Marea Britanie

Britanicii judeca aspru, dar pedesesc mult mai bland. Pentru luare de mita, sunt doua solutii. Daca recunoaste din prima clipa, vinovatul este pus sa restituie banii. Daca nu recunoaste, il paste inchisoarea. Si intr-un caz, si in cealalt insa, condamnatul pierde dreptul de a fi ales sau de a fi numit intr-o functie publica timp de sapte ani. In caz de recidiva, pierde drepturile pentru totdeauna, iar la batranete ramane fara pensie.

Statele Unite

Legisatia SUA prevde o amenda pana la de trei ori valoarea mitei primite, sau inchisoare pana la 15 ani. Este la latitudinea instantei sa aplice una din sanctiuni sau amandoua, partial.

Italia

Luarea de mita se pedepseste in Italia cu inchisoarea. Este la latitudinea instantei sa stabileasca durata detentiei, de la 4 pana la 12 ani, in functie de gravitatea cazului, de cuantumul mitei, de circumstante si de antecedentele celui vinovat.

Franta

In Franta, pedepsele pentru luare sau dare de mita se diferentiaza, in functie de circumstante. In cazul cand mita este tranzactionata in societatile private, pedeapsa merge pana la 7 ani inchisoare, iar in cazul institutiilor publice pana la 10 ani. Daca luarea, sau respectiv darea de mita a produs efectele scontate sau a dus la alte consecinte, legea prevede dublarea pedepsei.

Finlanda

In Finlanda, cazurile de mituire sunt foare rare. Totusi, legea prevede ca, in cazul cand acestea au avut loc, instanta sa aplice pedepse pana la doi ani inchisoare. Daca fapta este comisa de un functionar al statului, instanta ii va interzice pentru totdeauna dreptul de a mai ocupa functii publice.

Rusia

In istoria Rusiei, cazurile de mita au fost tratatate diferit in diverse epoci. Pe timpul imparatesei Ecaterina a II-a, numele mituitorului era afisat in piata publica. Sub Petru cel Mare, in schimb, mita era tratata drept crima, iar faptuitorul putea fi spanzurat sau deportat in Siberia. Astazi, pedepsele sunt foarte variate, mergand de la simpla amenda pana la inchisoare.

In Turcia

Turcia face deosebire intre cel care da si cel care ia. Nu poate fi facut nimeni vinovat ca ofera ceva cuiva, indiferent daca ii face un cadou sau ii cere un contraserviciu. Cel care este vinovat suporta consecinte numai daca dovedeste:

- ca suma pe care a primit-o o ceruse el si nu i-o oferise mituitorul din proprie initiativa.

- ca, in schimbul sumei cerute, s-a oferit sa-i faca un servicu mituitorului, pe care efectiv a incercat sa-l faca.

- ca, in cazul cand n-a reusit, n-a restituit suma din proprie initiativa.

In functie de situatie, se stabilesc si pedepsele care merg de la restituirea sumei primite, pana la amenda. Fapta este penala si se pedeseste cu inchisoarea daca, urmare mitei, s-a produs si o infractiune.

Unde ne situam astazi

Astazi, mita este considerata peste tot o forma a coruptiei. Conform unui clasament elaborat de Transparency International, astazi cele mai corupte tari din lume sunt Coreea de Nord, Somalia si Afganistan. La polul opus, cele mai corecte sunt considerate Noua Zeelanda si Danemarca. Romania se afla undeva, inainte de mijlocul acestui casament pe plan mondial, dar pe plan european este inca la coada, alaturi de Bulgaria.

Adesea, legea prevede inchisoare pentru mita si rareori amenda, dar, in afara flagrantelor delicte dovedite, este foarte greu de ptobat si de aplicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mita coruptie, #mita coruptie pedepse, #mita coruptie Romania , #coruptie