New York Times: Mania anticoruptiei din Romania - Replica dura a unui renumit roman din Statele Unite

Vineri, 06 Martie 2015, ora 09:44
19133 citiri
New York Times: Mania anticoruptiei din Romania - Replica dura a unui renumit roman din Statele Unite
Foto: minovicifoundation.com

Stefan Minovici, om de afaceri in Statele Unite si unul dintre descendentii celebrei familii Minovici, fondatorii medicinei moderne din Romania, este de parere ca, in sfarsit, sistemul judiciar din tara noastra este independent.

Un articol publicat de cotidianul New York Times la rubrica de contributii "opinii-editoriale", semnat de Patrick Basham, critica lupta anticoruptie din Romania, descriind-o ca pe o persecutie a unui "stat al procurorilor" asupra unor politicieni si oameni de afaceri.

Intr-un drept la replica trimis New York Times, dupa publicarea articolului Mania anticoruptiei din Romania, Stefan Minovici, presedinte al Diviziei Internationale a Camerei de Comert Romano-Americane (RACC), lauda progresele pe care le-a facut justitia noastra si precizeaza ca nu stie nici macar un individ care sa fi fost judecat si condamnat fara a fi vinovat.

New York Times: Mania anticoruptiei din Romania

Iata dreptul la replica trimis de Stefan Minovici, remis si redactiei Ziare.com:

Mania anticoruptiei din Romania? Nu potrivit propriilor cetateni

"Editorialul Mania Anticoruptiei din Romania publicat in 5 martie de catre New York Times International si semnat de domnul Patrick Basham reprezinta in opinia mea un punct de vedere partinitor, eronat si dezinformat. Autorul acestuia nu citeaza pe nimeni, nu are cunostinte elementare socio-politice si mai ales juridice, parerile domniei sale reflectand opinii si sentimentele unei foste si actuale elite corupte. Personajele la care scriitorul se refera in articol, nominalizate sau nu, sunt astazi in inchisoare sau pe punctul de a intra in detentie. Acesti indivizi care au devalizat tara de ordinul a sute de miliarde de dolari in laissez-faire-ul unui sfert de secol postdecembrist, sunt astazi adusi in fata justitiei.

Paradoxal, acelasi reputat New York Times in tandem cu mass-media globala, pana nu demult ne asediase cu articole si comentarii care criticau cu patos coruptia, nepotismul si viciile romanilor. Aceste bastioane jurnalistice ale dreptatii, obiectivitatii si echitatii pe mapamond ne-au criticat dur sistemul juridic, coruptia endemica si lipsa statului de drept - toate pe buna dreptate. Ca roman-american care lucreaza de mai bine de doua decenii cu tara in domenii precum aparare, securitate nationala si pana la mediu si sanatate, sunt ofensat profund si extrem de dezamagit in acelasi timp. Ofensat pentru ca celebrul New York Times permite opinii false si tendentioase, cand editorii acestuia stiu adevarul la fel de bine ca noi. Dezamagit, pentru ca de treizeci si cinci de ani de cand ma aflu la New York, mai rar mi-am inceput ziua fara sa rasfoiesc paginile acestei publicatii unice si sublime, un ziar care m-a invatat limba engleza si care m-a ajutat sa gandesc liber si obiectiv.

Personal pot afirma ca nu cunosc o singura persona anchetata, arestata si incarcerata care sa nu fie vinovata de cele prescrise de lege, in cazurile de coruptie si trafic de influenta si nu numai. Va garantez ca nu exista in Romania de astazi o asa zisa manie a anti-coruptiei si ca tara noastra nu cultiva si implementeaza un sistem inchizitorial de procese. Ofer o simpla explicatie le ce se intampla in jurisprudenta din Romania anilor 2014/ 2015 - anume doza de anchetari, arestari si condamnari este dincolo de ce au contemplat si tolerat vreodata mogulii si baronii nostri corupti. Goana dupa escrocii de astazi din Romania reprezinta o terapie-soc pentru tara, numai ca acestia primesc numai socul, terapia fiind rezervata pentru cei pagubiti si umiliti de la 1989 incoace. De la ambasada SUA din Bucuresti, la numeroasele companii americane din Romania, la miile de entitati straine din tara si pana la milioanele de romani onesti si muncitori, tara jubileaza pentru ca a reusit intr-un final sa preia controlul aparatului de justitie. Aproape miraculos, imposibilul a fost realizat, cei de neatins, corupti desavarsiti si de nereabilitat au intrat intr-un sfarsit dupa gratii. Europa este uimita profund de rata condamnarilor din acest colt bizantin din Balcani - asa cum suntem caracterizati pe nedrept adeseori.

Americanii sunt impresionati fara rezerve si intreaga lume realizeaza ca zilele nelegiuirilor si a marilor jafuri au apus deja in Romania. Tara se afla intr-un proces de crestere meteorica in analele respectatei Transparency International, barometrul global al coruptiei. Acum pe locul saizeci si noua si in prima treime a tarilor cotate, Romania are sansa de a sprinta spre o pozitie mult mai onorabila in viitorul apropiat. Acest lucru va insemna mai multe investitii, mai putina coruptie si un adevarat stat de drept.

Istoricii straini au confirmat ca Vlad Tepes, Printul Valahiei a reusit sa scape tara de hoti, talhari si de dusmani, tinandu-i in acelasi timp pe otomani la distanta. Devenit si mai faimos in lume datorita romanului Dracula scris de Bram Stokers in 1897, Vlad Tepes este personificarea contelui-vampir, insetat de sange, razbunator si nemilos. In realitate, principele Vlad Tepes a reusit in timp record sa curete tara de multe rele si neajunsuri intr-o maniera brutala dar eficienta. Metoda folosita de acesta a fost frica, sau mai exact groaza pe care instaurat-o in mijlocul dusmanilor si a nelegiuitilor.

Fara dubiu, Romania de astazi este guvernata de frica sau mai mult, de groaza. Din fericire totodata, nimeni nu este tras prin teapa sau ucis pentru crimele comise. Si numai cei care au incalcat legea si comis mari nelegiuiri in repetate randuri sunt cei speriati si ingroziti, contempland dosar penal, arestul si ani grei de inchisoare. In ceea ce il priveste pe respectabilul domn Patrick Basham, el trebuie sa inteleaga ca ce se intampla astazi in Romania este un lucru bun si sanatos, pentru economie, justitie si mai ales pentru copiii nostri. Cel putin asa crede majoritatea celor douazeci de milioane de suflete ale acestui popor".

Succesorul familiei Minovici, despre visul american si coruptia din Romania

Stefan Minovici este unul dintre descendentii celebrei familii Minovici, fondatorii medicinei moderne din Romania, care a ajuns la New York cu mai bine de 30 de ani in urma. Este, de asemenea, si consilier politic special pentru Europa Centrala si de Rasarit, afiliat cu lideri ai Congresului si Senatului SUA.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Stefan Minovici coruptie Romania, #New York Times coruptie , #coruptie