Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nu Olanda e de vina (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 13:56
7704 citiri
Nu Olanda e de vina (Opinii)

Un an cu suspendare. Atat face coruptia din Romania. Si inca e bine, pentru ca totusi Serban Mihailescu a fost gasit vinovat, chiar daca pedeapsa e ridicola. Se poate cu mult mai rau.

De cateva zile instantele blagoslovesc Romania cu achitari pe banda rulanta, in frunte cu aceea a lui Adrian Nastase. Asadar ne intoarcem de unde am plecat, suntem o tara corupta fara corupti. E simplu, e marca inregistrata deja.

Va dati seama ce ruptura se produce in mintea unui om simplu care a aflat ca urmatoarea poveste e, nu-i asa?, adevarata si trebuie crezuta: o batrana de peste 80 de ani tinea in modestul sau apartament, nepazite si neasigurate, valori remarcabile, adica tablouri si bijuterii de patrimoniu, pe care insa nu le-a lasat mostenire singurei sale nepoate, ci le-a vandut cu 400 de mii de dolari unor oameni de afaceri extrem de cunoscuti, care absolut intamplator primisera niste contracte grase de la Guvernul condus de sotul nepoatei. Nepoata care, desigur, a mostenit banii. Exceptionala doamna, una la miliard ca raposata Tamara!

Sau ce ruptura se produce in mintea unui om pentru care, potrivit relatarilor din toata presa, Serban Mihailescu era simbolul coruptiei din Guvernul Nastase, mana lunga care aduna comisioanele si mita, atunci cand acest om afla ca Serban Mihailescu este mai putin corupt decat nasul din personalul din Ciulnita.

Dar poate ca nu-si va da seama despre cine este vorba, pentru ca personajul care a primit marti o pedeapsa de gainar marunt nu era cunoscuta decat sub numele de Miki Spaga. Si intr-o tara normala Miki Spaga nu putea primi doar un an cu suspendare.

Ruptura aceasta din mintea omului simplu in fata unor decizii naucitoare ale justitiei se traduce intr-o prapastie tot mai adanca dintre justitiabilul roman si justitia in care are tot mai putina incredere.

A fost achitat si primarul din Voluntari, Florentin Pandele, si fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru. O mare hora transpartinica a nevinovatiei danseaza dispretuitor sub nasul contribuabilului roman care este drastic sanctionat daca uita sa-si depuna mai stiu eu ce bilant contabil sau sa-si cumpere rovigneta.

Sunt gata sa admit ca toate aceste achitari sunt din vina procurorilor anticoruptie. Sunt gata sa admit sa acestia sunt fie incompetenti, fie rau-voitori. Dar pentru a admite asta ar trebui sa mai admit cateva lucruri implicite.

Pe de-o parte, ar trebui sa admit ca la fel de incompetenti sunt si oficialii de la Bruxelles care monitorizeaza Romania in cadrul MCV si care, in fiecare raport, includ DNA printre putinele institutii care lupta intr-adevar cu coruptia. Nu pot sa admit asa ceva.

In acelasi timp, ar trebui sa admit ca Adrian Nastase si Miki Spaga, de exemplu, fie sunt cu totul nevinovati, fie au primit si ei acolo ceva simbolic, cu mare rusine si dupa mari insistente ale mituitorului. O sticla de ceva sau o cutie de praline fine, un cartus de tigari. Un mizlic acolo de un an cu suspendare. Iar eu nu pot crede asa ceva. Mi-e cu neputinta sa cred in nevinovatia acestor oameni.

In schimb pot crede ca avem instante corupte pana in maduva oaselor, pot crede, ba chiar sunt convinsa ca multi dintre judecatori, mai ales cei de la intantele superioare, sunt complici cu coruptii acestei tari.

Dupa cazurile Costiniu - Jipa si Barsan, ca sa dau doar doua exemple de la varful justitiei, am toate motivele sa cred ca judecatorii sunt doar vajnici aparatori ai sistemului. Sistemul le alimenteaza lacomia fara margini sau ii santajeaza, iar ei fac orice pentru a-l mentine intact.

Aceste sentinte naucitoare nu vor face decat sa dea un si mai mare elan coruptiei la toate nivelurile. Ele au consolidat sentimentul de impunitate si invincibilitate a sistemului din care, se poate gandi orice om simplu, mai bine sa faci parte decat sa-l infrunti. Iar daca nu vom intra in spatiul Schengen nici anul viitor, de vina nu e Olanda.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#coruptie Miki Spaga condamnare, #coruptie Romania Olanda, #Romania Schengen achitat Nastase , #coruptie