Numaratoarea lui Pristanda pentru ANI

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Aprilie 2010, ora 12:12
3679 citiri
Numaratoarea lui Pristanda pentru ANI
Foto: agenda.ro

Daca era sa-i creada cineva pe politicienii romani, de la putere si din opozitie deopotriva, ar fi putut sa jure ca legea ANI va trece prin Parlament ca prin branza, deoarece, nu-i asa, toti oamenii politici s-au declarat de acord cu necesitatea existentei ei, dar in conditii constitutionale.

Cineva mai realist se putea astepta insa exact la ceea ce s-a intamplat miercuri in Camera Deputatilor, unde legea a fost initial respinsa, treacand apoi in extremis, la limita legalitatii, dupa o penibila si disperata reluare a votului, in conditii mai mult decat discutabile.

Legea intocmita de Catalin Predoiu a primit aviz pozitiv in comisia juridica. In plen avea nevoie de 167 de voturi pentru, dar initial, la votul electronic, a primit doar 151. 49 de deputati s-au abtinut, iar 2 au votat impotriva. O majoritate zdrobitoare, dar, ghinion!, insuficienta.

Salvatoare a fost reluarea votului, dar la gramada, prin ridicare de mana, pe sistemul steagurilor lui Pristanda, dupa cum ne-a aratat in urma cu cateva luni, la votul pe buget, chiar Teodor Melescanu. Efectul votului la gramada a fost miraculos: 183 de voturi pentru, niciunul impotriva si injumatatirea abtinerilor. Mai, sa fie!

De ce-o mai fi dat Parlamentul o caruta de bani pe sistemul de vot electronic, daca acesta poate face asemenea erori? Daca au existat astfel de situatii si la alte legi, adoptate sau respinse dintr-o greseala electronica? E drept, acelasi sistem functioneaza si in Parlamentul European, unde, ca sa vezi, nu a dat nicio eroare.

Onoarea deputatilor, mai ales a celor de la putere, a fost "reperata", legea ANI a plecat cu raport de adoptare spre Senat, unde, probabil, vom avea din nou un vot la gramada, cu rezultat sigur. Dincolo de mascarada defectiunii si reluarii, semnalul a fost clar: Agentia pentru Integritate nu are majoritate in politica romaneasca. Votul electronic ne-a aratat adevarata stare de lucruri.

La negocierile de la Cotroceni, Victor Ponta pleda, cum altfel, pentru necesitatea existentei ANI, ba chiar s-a aratat dispus sa colaboreze pentru o lege buna. Astazi deputatii social-deputati s-au abtinut de la vot si in comisie, si in plen. PSD, partidul cu cei mai multi suspecti de mare coruptie, nu-si putea asuma deschis un vot impotriva Agentiei de Integritate. Dar din exact acelasi motiv nici nu putea da un vot pozitiv. Si atunci, PSD s-a agatat de cateva chichite procedurale, de timpul prea scurt, de nepublicarea motivarii CCR in Monitorul Oficial si s-au fofilat: nici pentru, nici impotriva.

Deputatul PSD Marian Saniuta a facut exceptie si a votat in favoarea legii inclusiv la votul electronic.

PNL nu s-a dus la discutiile de la Cotroceni si, totusi, deputatii liberalii au votat, in mare majoritate, in favoarea legii. Doar un liberal, dintre cei 32 prezenti la sedinta, a votat impotriva, iar doi s-au abtinut. Dar, cu tot sprijinul liberalilor, legea nu a intrunit initial numarul necesar de voturi, iar asta e problema puterii.

Chiar fara liberali, daca PD-L, UDMR, independentii si minoritatile se mobilizau, ar fi strans in favoarea legii 187 de voturi, mai multe decat cele necesare. Dar la votul electronic nu s-a intamplat asa.

Au fost prezenti doar 92 de democrat liberali, dintre care 2 s-au abtinut si unul nu a votat, 13 maghiari, care au votat toti pentru, 11 reprezentanti ai minoritatilor, care au votat toti pentru, si 10 independenti, dintre care 8 au votat pentru, unul impotriva si unul s-a abtinut. Au lipsit asadar 61 de parlamentari ai puterii. Prea multi pentru a fi vorba despre un accident. De fapt, am uitat, va rog sa ma scuzati, era defect sistemul electronic.

Si ma intreb, ce s-ar fi intamplat fara presiunea Comisiei Europene, fara declaratiile neobisnuit de explicite ale ambasadorului SUA in favoarea ANI? Ce s-ar fi intamplat fara presiunea exercitata de la Cotroceni asupra unui PD-L, in care lideri marcanti, de exemplu Radu Berceanu, s-au aratat incantati de castrarea ANI? Defectiunea sistemului de vot n-ar fi fost descoperita.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#legea ANI adoptata, #PDL legea ANI , #coruptie