Oficial american, mesaj pentru Romania: Tarile corupte sunt vulnerabile la influenta straina

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 12:27
3513 citiri
Oficial american, mesaj pentru Romania: Tarile corupte sunt vulnerabile la influenta straina
Foto: Facebook / Ambasada SUA

Tarile vulnerabile la ‪coruptie si care nu o combat eficient sunt vulnerabile si la forte negative din exterior, acest lucru putand afecta deciziile politice ale tarilor respective, a subliniat Hoyt Yee, asistentul adjunct al Secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, intr-un interviu acordat pentru postul public de radio din Romania.

Hoyt Yee este primul inalt oficial american care vine in Romania dupa instalarea guvernului Ciolos, informeaza Radio Romania Actualitati.

In interviul acordat RRA, Hoyt Yee a salutat instalarea unui guvern de profesionisti la Bucuresti.

"Guvernele nu au luxul de a-si alege partenerii de dialog din alte guverne dar pot spune ca intotdeauna ne bucuram sa avem de a face cu profesionisti si cu un guvern care este foarte serios in ce priveste scopurile sale, care are o agenda clara si o dorinta sincera de a coopera cu SUA si alti aliati. Cred, pe baza discutiilor mele cu oficialii romani, ca asta avem cu actualul guvern roman", a declarat Hoyt Yee in interviul citat.

Dintre subiectele discutate cu oficialii romani, oficialul american a mentionat "necesitatea de a continua colaborarea stransa aici in Romania dar si in regiune, pentru a raspunde provocarilor Rusiei, dar si celor venite din alte parti".

Ambasadorul Romaniei in SUA vorbeste despre amenintarile Rusiei in Marea Neagra

"Am vorbit si despre securitate intr-un sens mai larg, de exemplu, despre nevoia ca Romania si alte tari din Europa Centrala sa aiba o diversificare adecvata a energiei ca aspect important de securitate nationala, dar si internationala. Daca tarile nu au surse si furnizori diversificati de energie, de exemplu de hidrocarburi, nu sunt suficient de independente, nu doar din punct de vedere energetic, dar si politic.

Am vorbit si despre securitatea economica. E important ca Romania, si toti aliatii nostri, sa aiba cresterea si stabilitatea economica necesara pentru a sustine diversele programe de securitate militara sau de securitate energetica ca sa isi indeplineasca obligatiile asumate", a mai declarat acesta.

Ambasadorul SUA, la Guvern: Prima intalnire oficiala cu Dacian Ciolos UPDATE

Intrebat de ce anume e nevoie pentru ca sa vedem mai multe investitii americane in Romania, Hoyt Yee a enumerat mai multe conditii, printre care "predictibilitate, stabilitate si consecventa a conditiilor de afaceri", dar si necesitatea ca "sistemul juridic sa functioneze cat mai eficient si rapid posibil".

"Vrem ca aliatii nostri sa aiba mijloacele pentru a-si indeplini angajamentele NATO sau pe cele care decurg din contracte de afaceri. Asa ceva e posibil doar daca exista stat de drept, daca se actioneaza eficient impotriva coruptiei si crimei organizate iar cetatenii si companiile stiu in Romania ca atunci cand sunt pusi in fata unui act ori propuneri de coruptie, o pot denunta iar ea va fi tratata corespunzator, corect conform legii si constitutiei.

Din experienta noastra, mai ales in aceasta regiune, coruptia nu este doar o vulnerabilitate economica, ci si una politica. Tarile vulnerabile la coruptie si care nu o combat eficient sunt vulnerabile si la forte negative din exterior. Guverne straine sau crima organizata pot face presiuni asupra tarilor care nu sunt capabile sa lupte cu coruptia, iar asta afecteaza deciziile politice ale tarilor respective, decizii necesare pentru Romania sau oricare alt aliat NATO", a explicat Hoyt Yee.

D. Dungaciu, despre reevaluarea agresiunii Rusiei dupa atentatele de la Paris - Interviu

Pe de alta parte, oficialul american a negat categoric zvonul conform caruia operationalizarea bazei americana de la Deveselu ar fi fost amanata, precizand ca ea va avea loc in primavara anului viitor.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Hoyt Yee coruptie Romania, #Hoyt Yee guvern Ciolos , #coruptie
Comentarii