Rechinii care scapa de judecata gratie noului Cod Penal

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 18:17
5535 citiri
Rechinii care scapa de judecata gratie noului Cod Penal
Foto: presaonline.com

Daca s-ar aplica prevederile noului Cod Penal in ceea ce priveste abuzul in serviciu, multe dosare de mare coruptie finalizate de procurorii DNA sau aflate in curs de ancheta ar fi inchise definitiv pe motiv de prescriere a faptelor.

Tendinta de scadere a pedepselor cuprinsa in proiectul de Cod Penal are ca si consecinta scurtarea timpului de prescriptie, inculpati celebri scapand fara nicio zi de inchisoare.

De departe, cel mai favorizat de acesta noua situatie este Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR, cel care a prejudiciat compania cu sute de milioane de euro. Faptele din cele cinci dosare in care a fost trimis in judecata si in care este acuzat de abuz in serviciu s-ar prescrie anul acesta, potrivit noului Cod Penal.

Daca savarsirea infractiunii de abuz in serviciu a avut loc in 2002, in conditiile noului cod, termenul de prescriptie al faptelor scade de la 20 la 7,5 ani, asadar, in 2009, Necolaiciuc ar putea cere inchiderea dosarului.

Daca aceste prevederi raman neschimbate, de dosarul de abuz in serviciu va scapa peste doi ani si Irina Jianu, trimisa in judecata alaturi de Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii". Faptele pentru care a fost cercetata s-au petrecut in 2004, astfel ca Jianu poate cere inchiderea dosarului sau in 2011.

Nastase si Mitrea scapa basma curata

Adrian Nastase nu ar mai putea fi cercetat pentru luare de mita in dosarul "Matusa Tamara" daca s-ar aplica prevederile noului Cod Penal. In cazul infractiunii de luare de mita, termenul de prescriptie scade odata cu micsorarea pedepselor, de la 10 la 8 ani.

Cum faptele pentru care a fost trimis in judecata fostul premier s-au petrecut in anul 2000, rezulta ca termenul de prescriptie ar fi depasit deja, respectiv anul 2008.

In dosarul "Zambaccian" s-ar intampla acelasi lucru, acuzatia de luare de mita fiind prescrisa inca din acest an daca s-ar aplica prevederile noului Cod Penal.

Miron Mitrea ar scapa si el de dosarul casei din Voluntari, avand in vedere ca faptele s-au petrecut incepand cu anul 2001. Daca s-ar aplica prevederile noului cod, infractiunea de luare de mita de care este acuzat s-ar prescrie anul acesta.

Dosarul armelor luate ca mita de senatorul Serban Mihailescu ar avea aceeasi soarta, avand in vedere ca pedeapsa pentru luare de mita scade in proiectul noului Cod Penal. Procurorii au identificat faptele ca fiind din anul 2001, astfel incat, anul acesta ar interveni prescriptia si dosarul s-ar inchide.

Pesedistii "suspecti", avantajati de noul Cod Penal

Primarul Constantei, Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean, pot scapa definitiv de dosarele DNA anul acesta, daca s-ar aplica prevederile noului Cod Penal. Prejudiciul stabilit in sarcina celor doi si a altor persoane, de 114 milioane euro a fost produs in urma unor fapte petrecute in 2002.

Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general al Romsilva, ar scapa de doua dosare, aflate pe rol, peste un an daca s-ar aplica prevederile noului Cod Penal cu referirea exacta la infractiunea de abuz in serviciu.

Faptele pentru care este cercetat s-au petrecut in 2003, dupa ce a achizitionat un tanc inutil pentru Romsilva. Dupa sapte ani si jumatate de la producerea infractiunii, dosarul se inchide la cererea inculpatului.

La fel s-ar intampla si cu al doilea dosar, in care este acuzat de producerea unui prejudiciu de 3 milioane de euro, avand in vedere ca faptele s-au petrecut in 2004.

Medicul Serban Bradisteanu ar putea beneficia din plin de prevederile noului Cod Penal, avand in vedere ca faptele pentru care este judecat au fost comise in 2001. Potrivit noului Cod, Bradisteanu nu mai poate fi judecat, deoarece au trecut deja sapte ani si jumatate de la producerea abuzului in serviciu.

Prejudiciul stabilit in cazul sau a fost calculat la 9 milioane de euro. Daca luam in calcul si acuzatia de mita pentru care este judecat Bradisteanu, noul cod ar prevede o micsorare a termenului de prescriptie de la zece la opt ani, asadar, nici in acest caz, medicul nu mai putea fi judecat.

Peste doi ani ar trebui sa fie inchis si dosarul lui Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, dupa ce, in 2004, a pietruit cu aproape 2 milioane de dolari cateva drumuri comunale din judet.

De dosar ar putea sa scape si fostul deputat Emilian Cutean daca s-ar aplica noul Cod Penal.

Revolutionarul este cercetat pentru niste fapte comise in anul 2004. Peste doi ani si jumatate, cauza se poate inchide, deoarece s-ar implini termenul legal al prescriptiei.

Potrivit actualului Cod Penal, cursul termenului prescriptiei se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal. Articolul 124 arata ca "prescriptia inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie este depasit cu inca jumatate". Noul Cod penal nu prevede modificari ale acestor articole.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Cod penal, #mare corupt scapat , #coruptie
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
erată la consoane :proşti" e" românii ,am făcut şmenul nepotul Tmarei nu mai candidează,hahahahaha!!!!!!!!!!!
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Pohta ce-am pohtit !!!