Retea de coruptie la Inalta Curte?

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:44
5410 citiri
Retea de coruptie la Inalta Curte?

Mai multi judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt vizati de ancheta procurorilor anticoruptie. Doi dintre acestia au fost pusi vineri sub invinuire, altii urmeaza sa fie audiati, iar judecatorul care a emis mandate de interceptare este suspectat ca si-ar fi avertizat colegii ca sunt ascultati.

Scandalul a izbucnit joi seara cand, timp de mai multe ore, domiciliile judecatoarelor Iuliana Pusoiu si Gabriela Barsan au fost perchezitionate, iar vineri ele au fost chemate la audieri de catre procurorii anticoruptie.

Cele doua judecatoare, dintre care una este chiar sefa sectiei de Contencios Administrativ, sunt acuzate ca ar fi primit mita si ar fi facut trafic de influenta in favoarea unui om de afaceri. Numele sau nu a fost facut public pana in prezent, dar surse judiciare spun ca el le-ar fi oferit celor doua judecatoare sume de bani in diverse forme, printre care si excursii in strainatate, pentru a-si asigura verdicte favorabile.

Judecatoare de la Inalta Curte, audiate la DNA si acuzate de mita si trafic de influenta

Cea care intermedia aceste favoruri era avocata Claudia Silinescu Gherbovan, fosta judecatoare si totodata colega cu Barsan la Tribunal Bucuresti, dar si nepoata a generalului Silinescu, fost adjunct al generalului Ioan Talpes si fost consilier al premierului Adrian Nastase. Avocata a fost pusa vineri sub invinuire.

De asemenea, judecatoarea Iuliana Pusoiu a fost pusa oficial sub invinuire pentru infractiunea de trafic de influenta, fiind acuzata ca ar fi primit un colier si o excursie in Malaezia de la un om de afaceri, in schimbul interventiei sale pentru obtinerea unor decizii favorabile acestuia.

Conform Mediafax, in acest dosar mai sunt vizati si judecatorii Corina Corbu si Niculae Manigutiu, tot de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Corina Corbu a fost secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii, ea promovand anul trecut la ICCJ in urma unei proceduri contestata vehement de magistrati. Corina Corbu este o apropiata a familiei Gabriela si Corneliu Barsan, acesta din urma fiind reprezentantul Romaniei la CEDO. Corbu si-a dat doctoratul cu profesorul Barsan.

Pe de alta parte, conform sursei citate, procurorii fac verificari cu privire la magistratul care a divulgat faptul ca s-au emis mandate de interceptare a judecatorilor de la instanta suprema, la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Fostul presedinte CSM Lidia Barbulescu refuza de luni de zile sa se prezinte ca martor in dosarul Catalin Voicu

Contactat de B1TV pentru a comenta situatia coruptiei la nivel inalt in justitie si cazul Barsan, presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, a declarat ca ceea ce se intamplat in aceasta ancheta nu este deocamdata atributul CSM, consiliul fiind doar chemat sa isi dea acordul pentru perchezitiile de joi seara, ceea ce s-a si intamplat.

"Haideti sa privim cu calm aceste lucruri, sa vedem cum decurge ancheta penala(...)Eu nu stiu si nu am caderea sa stiu ce se intampla in acheta penala pana nu se finalizeaza", a declarat presedintele CSM, subliniind insa ca daca la final vor exista elementele necesare va fi declansata si o ancheta la nivelul CSM in legatura cu toate aspectele mentionate mai sus.

"Urmarirea penala nu este publica, pentru a nu se periclita ancheta. Nu stiu si nici nu vreau sa stiu ce contine ancheta(...) Am obligatia sa nu divulg elemente din dosar, ancheta este nepublica", a mai subliniat judecatorul Horatius Dumbrava.

Pe de alta parte, intrebat cum comenteaza refuzul fostului presedinte al CSM, judecatoarea Lidia Barbulescu (n.red- pe care Traian Basescu a refuzat sa o numeasca presedinte al Inaltei Curti) de a se prezenta in calitate de martor, in ultimele 6 luni, in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu, Horatius Dumbrava a spus ca in acest caz este vorba strict despre "atitudinea unui cetatean in raport cu organele statului", nu a unui magistrat.

"Nu este vorba despre calitatea sa de magistrat. Personal, cred ca un cetatean trebuie sa isi indeplineasca atributiile in raport cu organele judiciare ale statului", a raspuns presedintele CSM.

Completul de cinci Judecatori al ICCJ a decis definitiv, pe 18 iulie, ca senatorul PSD Catalin Voicu poate fi judecat in libertate, dupa aproape un an si patru luni de arest.

Voicu este acuzat de doua fapte de trafic de influenta, dar si pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata. In acelasi dosar a fost arestat si ulterior trimis in judecata si judecatorul de la Inalta Curte Florin Costiniu, sotul Vioricai Costiniu, judecator la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti si presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#judecatori coruptie, #avocata Silinescu coruptie, #Gabriela Barsan, #judecatoare Inalta Curte DNA , #coruptie
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nu se stie cine sunt mai corupti ! "coruptii" sau "anti-coruptii" !