Romania, la egalitate cu China in materie de coruptie - Transparency International

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 11:13
2703 citiri
Romania, la egalitate cu China in materie de coruptie - Transparency International

Romania a inregistrat un usor regres in materie de coruptie, conform clasamentului Transparency International pe 2011.

Tara noastra ramane printre codasele UE, ocupand locul 75, la egalitate cu China, in randul celor 182 de tari monitorizate la nivel global.

Indexul de perceptie a coruptiei intocmit de Transparency International in fiecare an este un indicator ce isi propune sa masoare cum este perceputa coruptia in sectorul public al fiecarei tari.

In acest index, punctajele merg de la 0 la 10 si, cu cat o tara realizeaza un scor mai mic, cu atat perceptia coruptiei este mai mare.

Romania a atins in 2011 un punctaj de 3,6 si se situeaza, in randul tarilor UE, pe antepenultimul loc, in fata Greciei (3,4) si Bulgariei (3,3). In clasamentul general, Romania ocupa locul 75, la egalitate cu China.

In indexul de anul trecut, Romania avea un scor de 3,7 (locul 69 din 178 de tari monitorizate), in timp ce Bulgaria avea un indice de 3,6 (locul 73), iar Grecia statea cel mai prost dintre tarile Uniunii Europene, cu un scor de 3,5 (locul 78).

Situatia a inregistrat un regres in privinta tuturor celor trei tari, luand in considerare ca, in 2009, Romania, Bulgaria si Grecia erau tot codasele UE in materie de perceptie a coruptiei, dar se situau la egalitate, cu un scor mai bun -3,8.

Noua Zeelanda, tara cea mai putin corupta

Anul acesta, tara care este perceputa ca fiind cel mai putin corupta din lume este Noua Zeelanda, cu un indice de 9,5. Ea a reusit sa devanseze, fata de anul trecut, Danemarca si Singapore. In 2010, toate aceste trei tari se situau la egalitate, in fruntea clasamentului, cu un indice de 9,3.

In 2011, locul al doilea este impartit de Danemarca si Finlanda, cu un indice de 9,4. Urmeaza Suedia, cu 9,3, iar Singapore a cazut pe locul al cincilea, cu 9,2. Urmatoarele cinci clasate sunt Norvegia (9), Olanda (8,9), Australia, Elvetia (8,8), Canada, (8,7).

Somalia si Coreea de Nord, cele mai corupte tari

Tarile de la coada clasamentului, percepute ca fiind cele mai corupte din lume, sunt Somalia si Coreea de Nord, cu 1 punct, iar inaintea lor s-au clasat Myanmar si Afganistan (1,5), Uzbekistan, Turkmenistan, Sudan (1,6), Irak, Haiti (1,8), Venezuela, Guineea Ecuatoriala si Burundi (1,9).

Republica Moldova isi mentine indicele de anul trecut, 2,9, dar aluneca in clasament de pe locul 105 pe 112, la egalitate cu Kosovo sau Egipt.

Rusia este pe locul 143 (scor 2,4), la egalitate cu Belarusul, Nigeria sau Uganda, in timp ce Statele Unite ocupa locul 24, cu un scor de 7,1. SUA sunt urmate in clasament de Franta, cu indice 7, ocupand locul 25.

In clasamentul global, cea mai mare proportie (peste 100 de tari) o ocupa tarile unde perceptia coruptiei este puternica, in timp ce tarile considerate "curate" sunt pana in 50.

Indicele de perceptie a coruptiei al Transparency International este un indicator compozit, care se bazeaza pe anchete diferite realizate in randul expertilor si oamenilor de afaceri din diverse institutii, inclusiv Banca Mondiala.

Aceste anchete si sondaje cuprind intrebari legate de mituirea oficialilor publici, comisioane platite pentru achizitiile publice, deturnarea fondurilor publice, eficienta sectorului public in lupta anticoruptie. Conform Transparency International, de-a lungul timpului perceptiile s-au dovedit a fi un instrument de incredere pentru estimarea coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#coruptie Romania China, #index perceptie coruptie tari, #Transparency International coruptie Romania , #coruptie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Nu degeaba bănuiau uni' că ne tragem din ChineJi!