Spaga ne costa 15% din PIB - Romania, tara cu cel mai mare risc privind coruptia din UE

Marti, 22 Martie 2016, ora 11:05
3483 citiri
Spaga ne costa 15% din PIB - Romania, tara cu cel mai mare risc privind coruptia din UE
Foto: Ziare.com

Romania este tara cu cel mai mare risc privind coruptia din UE, urmata de Bulgaria si Grecia, indica un studiu comandat de Parlamentul European si dat publicitatii luni, care arata ca acest flagel costa Europa aproape un miliard de euro anual.

Suma de un miliard de euro reprezinta 6,3% din Produsul Intern Brut (PIB) al celor 28 de state membre. Noua estimare este de opt ori mai mare decat calculele precedente, deoarece include costul a numeroase probleme provocate de coruptie, de la faptul ca firmele sunt ezitante in privinta investitiilor, pana la banii pierduti din taxe, relateaza News.ro.

In cazul Romaniei, Bulgariei, Croatiei si Letoniei, pierderile provocate de coruptie de ridica la circa 15% din PIB.

Coruptia, definita de raport ca "abuzul de putere pentru castig personal", poate varia de la dare de mita catre oficiali care comit abuz in serviciu, pana la acordarea preferentiala de contracte profitabile aumitor companii.

Costul coruptiei nu este numai unul financiar. Pretul social si politic, precum o mai mare inegalitate, intensificarea crimei organizate si un stat de drept mai slab, este de asemenea mare, a avertizat raportul realizat de centrul de reflectie Rand Europe.

Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia au un nivel al coruptiei peste medie, se arata in document, care prezinta o serie de modificari majore, ce ar permite economii substantiale.

Printre acestea se numara extinderea Mecanismului de Cooperare si Verificare, aplicat in cazul Romaniei si Bulgariei, la mai multe tari europene, ce ar permite economii de circa 70 de miliarde de euro pe an.

De asemenea, infiintarea unui Parchet public European care sa sustina activitatea Oficiului de Lupta Anti-Frauda ar permite economisirea a 200 de milioane de euro anual, in timp ce un sistem comun de achizitii publice la nivel european ar duce la economii de circa 920 de milioane de euro pe an.

"Masurarea coruptiei este o provocare, dar studiul nostru ofera cele mai realiste si actuale estimari ale costului sau pentru Europa in ansamblu. Recomandarile noastre ofera obiective tangibile pentru ca UE si statele membre sa ajute la oprirea coruptiei si pentru limitarea sumei de bani pierdute anual", a declarat seful departamentului de cercetare al RAND, Marco Hafner, principalul autor al raportului.

"Aceste cifre confirma ceea ce suspectam deja - coruptia este o gaura neagra in inima economiei europene si franeaza dezvoltarea economica", a subliniat si directorul Transparency International, Carl Dolan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Romania risc coruptie, #Romania MCV, #extindere MCV tari UE, #extindere MCV UE , #coruptie