Stenogramele retrocedarii ilegale a 5.000 de hectare de padure: "Iar astia iau...spaga, 3 euro la hectar. Mi-au cerut 5 euro"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 24 August 2018, ora 09:03
25785 citiri
Stenogramele retrocedarii ilegale a 5.000 de hectare de padure: "Iar astia iau...spaga, 3 euro la hectar. Mi-au cerut 5 euro"
Foto: Arhiva Pixabay

Motivarea sentintei in cazul retrocedarii a 5.000 de hectare de padure in localitatea buzoiana Gura Teghii scoate la iveala cum afaceristii si inaltii functionari din administratia locala si-au unit interesele pentru a se imbogati usor, in dauna statului, respectiv a romanilor.

Sumele care ar fi fost date ca spaga in acest caz sunt uluitoare. De exemplu, un inginer silvic ar fi primit mita un milion de euro. Procesul a durat aproape trei ani.

In acest caz, fostii prefecti de Buzau, Paul Beganu si Maria Buleandra, au fost condamnati la 9 ani si 8 luni de inchisoare, respectiv 5 ani si 6 luni de inchisoare.

Omul de afaceri Gheorghe Ceteras a primit 10 ani si opt luni de detentie, iar Alexandru Lefter, fostul sef de la Inspectoratului Teritorial Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Focsani, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare.

"A batjocorit prin faptele comise inalta functie publica detinuta", a motivat instanta in cazul fostului prefect Paul Beganu.

In total, 12 persoane au fost condamnate in acest proces, printre care un avocat, un judecator, functionari publici sau afaceristi.

"A ales sa nesocoteasca relatiile sociale care reglementeaza indeplinirea corecta si impartiala a atributiilor de magistrat ce ii reveneau, preferand sa abdice de la menirea nobila de a imparti dreptatea in mod echitabil, in schimbul unei sume foarte insemnate de bani", a motivat instanta de ce l-a condamnat pe un judecator, implicat in acest caz, la 5 ani de inchisoare.

Cazul a ajuns la Inalta Curte

Decizia a fost data de Curtea de Apel Ploiesti, dar cazul a ajuns in apel la Inalta Curte.

Ancheta in acest dosar a vizat modul in care cei implicati s-au inteles sa obtina, in conditii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134,29 de hectare de teren forestier - padure care apartinuse "Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera", in numele unei firme nou infiintate, SC Forestiera Ardeleana SRL.

Acuzatiile din acest caz au fost de dare de mita, cumparare de influenta, grup infractional organizat si abuz in serviciu.

"Cand este vorba de spaga, sunt toti la fel", spunea una dintre persoanele interceptate in acest dosar, cu referire la politicienii care fac parte din partide diferite.

Banii, inapoi

Prin aceeasi sentinta, instanta de judecata a dispus confiscarea de la inculpatii din acest dosar a sumelor totale de 4.621.000 de euro si peste 1.690.000 de lei.

In plus, judecatorii au admis actiunea civila formulata de statul roman prin Ministerul Finantelor si a dispus ca sase dintre inculpati sa plateasca statului peste 21,7 milioane de euro.

De asemenea, in dosar s-a constituit parte civila si Romsilva care, conform aceleiasi sentinte, trebuie sa primeasca peste 5 milioane de lei de la cinci dintre inculpati.

Stenogramele coruptiei

Una dintre probele cheie ale dosarului, relevanta pentru modul in care s-a realizat aceasta retrocedare, este o discutie dintre avocatul Vasile Cosmin, afaceristul Gheorghe Ceteras si printul Gheorghe Sturdza Paltin - care este implicat in dosarul retrocedarii celor 43 de mii de hectare de padure, alaturi de fostii deputati PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.

Discutia a fost inregistrata chiar de printul Sturdza Paltin si salvata pe un calculator. In momentul in care DNA a facut perchezitiile, a descoperit un hard-disk plin de interceptari. Atunci cand procurorii DNA au observat cu cine vorbea, au facut legatura cu aceasta retrocedare.

In discutie, Ceteras sustine ca seful ITRSV, Alexandru Lefter, i-ar fi cerut 25.000 de euro pentru a pune stampila institutiei pe titlul de proprietate.

"Dom'le, fara 3 euro pe hectar nici nu discutam"

Gheorghe Ceteras: In 5 zile a venit la mine si mi-a spus: "Uitati hartiile, du-te la Focsani pentru titlu". Acolo stiti ce mi s-a spus? "Dom'le, bine da' ... haide....". Si am negociat ca tiganu' cine elibereaza titlul, spune asa: "Pai domle, noi am luat ...?", "Pai am luat..."

Cosmin Vasile: Aici e numai ITRSV-ul...

Gheorghe Ceteras: ITRSV-ul: Noi am luat 5 euro pe hectar. "Stai domne, 5 euro, ce treaba..."

Cosmin Vasile: Pentru o semnatura!

Gheorghe Ceteras: 5 euro pe hectar, nu pot...Stampila ti-o pune ala ...Suntem chiar absurzi... "Domle, fara 3 euro pe hectar nu discutam."

Sturdza Paltin: 3 euro ce...?

Gheorghe Ceteras: 3 euro pe hectar la ITRSV.

Cosmin Vasile: La dumneavoastra la 3 euro inseamna 120.000, numai semnatura si stampila ITRSV-ului.

Gheorghe Ceteras: Stampila ITRSV-ului pe titlu.

Sturdza Paltin: Dupa ce a fost eliberat titlul?

Cosmin Vasile: Nu, nu, nu, nu. Ca sa fie eliberat titlul, trebuie sa fie semnat de ITRSV.

Gheorghe Ceteras: Vedeti dumneavoastra, ca aici undeva vine ITRSV (tine o hartie in mana - n.red.) . Aici, vedeti?

Cosmin Vasile: Uitati aici. Aici spune asa: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare. Seful care este la Focsani, semnatura si stampila. Iar astia iau...spaga, 3 euro la hectar.

Gheorghe Ceteras: Mi-a cerut 5 euro. "Domle, nu discut, nu dau 5 euro!", "Dar cat?", "Dom'le, fara 3 euro nici nu discutam". Si am bagat mana in buzunar, la un local, am dat 150.000 euro, a pus stampila pe loc si a semnat. Sa nu mai stau (neinteligibil)

Cosmin Vasile: 15.000 ati dat.

Gheorghe Ceteras: 15.000, da.

Cosmin Vasile: 15.000.

Gheorghe Ceteras: 15.000, da.

Cosmin Vasile: 150.000 ati fost in partea ailalta.

Sturdza Paltin: Pentru cat?

Gheorghe Ceteras: Pentru 5.000 de hectare.

Sturdza Paltin: La 3 euro?

Cosmin Vasile: 3 euro a fost 15.000 de euro a fost sa puna numai semnatura si stampila.

Sturdza Paltin: Au tarife... (rade)

Cosmin Vasile: Au tarife.

Gheorghe Ceteras: Fie...unde...ca traim...dumneavoastra stiti...bine, mai plecati din Romania... dar aici, asa se practica...Asta, aasta-i sportul. Bine, acuma cum sa va spun dumneavoastra, cu PDL-ul...i-am...ne-am... dumneavoastra ati spus ca...Oamenii astia nu-i sufar! Si eu am investit mult, va spun sincer. In astia care sunt acuma. Am investit mult.

Sturdza Paltin: In PSD si-n astia?

Gheorghe Ceteras: Da, am investit la greu. La greu. La greu.

Sturdza Paltin: Cand e vorba de spaga sunt toti la fel.

Gheorghe Ceteras: Bine, da' am siguranta ca ma rezolva. Aici e problema.

"A batjocorit functia de prefect"

Judecatorul a atras atentia fostului prefect Paul Beganu, unul dintre cei considerati a fi principalii beneficiari ai retrocedarilor.

"Curtea retine ca inculpatul Beganu Paul a transformat practic, in vederea obtinerii unor foloase materiale enorme, institutia prefectului intr-o functie prin intermediul careia a gasit de cuviinta sa isi indestuleze averea personala in detrimentul vadit al intereselor statului pe care tocmai prin prisma demnitatii detinute ar fi trebuit sa le apere cu onoare si tenacitate", scrie magistratul.

"A batjocorit prin faptele comise inalta functie publica detinuta", a continuat judecatorul.

In cazul afaceristului Ceteras, considerat unul dintre creierele afacerii, instanta a constatat ca acesta mai avea o condamnare pentru fapte de coruptie. "Este de o periculozitate sporita", l-a caracterizat judecatorul de la Curtea de Apel Ploiesti.

Judecator: Dispret fata de functia publica

In cazul fostului sef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Focsani, Alexandru Lefter, instanta a fost la fel de dura: "Aceasta persoana a aratat dispret fata de functia publica de inspector sef al IRSV Focsani, alegand sa-si indeplineasca atributiile de serviciu in mod necinstit, conditionand solutionarea acestora de primirea unei sume de bani".

Magistratul a pus concluzii dure si in cazul avocatului Cosmin Vasile: "Si-a transferat calitatea de avocat in aceea de intermediar al activitatilor infractionale a inculpatului Ceteras Gheorghe."

Spaga de 1 milion de euro: lipsa de inhibitii

Ion Irimia, inginer silvic, angajat la Directia Silvica Buzau, a fost gasit vinovat ca ar fi primit mita 1 milion de euro. Sentinta: 5 ani si 6 luni de inchisoare.

"Curtea se va orienta la o pedeapsa cu inchisoarea sensibil mai mare decat jumatatea intervalului sanctionator avand in vedere suma imensa de bani pe care a primit-o aceasta persoana, care si ea a aratat total dispret fata de functia publica detinuta", a mai concluzionat judecatorul.

Instanta a aratat ca, desi acesta nu e cunoscut cu antecedente penale si a avut un comportament procesual adecvat, "aceste chestiuni palesc fata de afectarea grava a relatiilor sociale pe care le ocroteste infractiunea de trafic de influenta, nefiind oportuna decat aplicarea unei pedepse intr-un cuantum semnificativ si cu executarea efectiva a acesteia".

Judecatorul a aratat ca acesta a fost "lipsit de orice inhibitii in a primi o asemenea suma de bani - 1.000.000 euro - in schimbul traficarii influentei sale".

"A abdicat de la menirea de a imparti dreptatea"

Necuale Toader era magistrat la Judecatoria Patarlagele. El a fost condamnat la 5 ani de inchisoare in acest caz, pentru luare de mita si abuz in serviciu.

"A afectat in mod extrem de grav prin faptele comise magistratura detinuta", arata Curtea de Apel Ploiesti.

"A ales sa nesocoteasca relatiile sociale care reglementeaza indeplinirea corecta si impartiala a atributiilor de magistrat ce ii reveneau, preferand sa abdice de la menirea nobila de a imparti dreptatea in mod echitabil, in schimbul unei sume foarte insemnate de bani", a mai motivat instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Paul Beganu coruptie, #Paul Beganu prefect, #Gheorgeh Ceteras coruptie, #spagi retrocedari, #retrocedari frauduloase , #coruptie
Comentarii