Topul celor mai lungi dosare de coruptie - vezi cine sunt politicienii implicati

Marti, 23 August 2011, ora 12:05
6671 citiri
Topul celor mai lungi dosare de coruptie - vezi cine sunt politicienii implicati
Foto: Arhiva

Spectacol la televizor, dezbateri sterile pe marginea stenogramelor din dosar, batalii ale declaratiilor politice. La atat se rezuma in ultimii ani dosarele de coruptie la nivel inalt. Adrian Nastase, Dinu Patriciu, Serban Mihailescu, Gheorghe Falca sau Marian Oprisan sunt doar cativa dintre cei ale caror dosare asteapta de ani de zile verdictul in instanta: vinovat sau nevinovat.

De altfel, procedura greoaie de a rezolva astfel de cazuri a fost criticata recent si de raportul pe justitie al Comisiei Europene, care nota ca un numar semnificativ de dosare care implica demnitari se afla in prezent pe rolul instantelor de judecata.

Ziare.com va prezinta topul marilor dosare de coruptie in functie de perioada in care se afla pe birourile judecatorilor.

1. Serban Mihailescu, dosarul "Arme de vanatoare": 5 ani si 6 luni.

Prima pozitie in clasamentul celor mai lungi dosare de coruptie este ocupata de senatorul Serban Mihailescu, fost PSD-ist, trecut in barca UNPR. Procesul sau se afla in instanta de nu mai putin de cinci ani si jumatate.

Procurorii il acuza pe actualul parlamentar, trecut in 2010 din Opozitie in barca Puterii, ca in perioada aprilie-mai 2002, pe cand era ministru coordonator al Secretariatului Guvernului in Cabinetul Adrian Nastase a primit de la Fanel Pavalache, consilierul sau personal, 9 arme de vanatoare, in valoare de 26.000 de lei, pentru a-l mentine in functie. Urmarirea penala in cazul Mihailescu a inceput pe 15 martie 2006 si dupa doua luni dosarul a fost trimis in instanta.

2. Marian Oprisan, dosarul "Caprioara": 5 ani si 4 luni

Presedintele Consiliului judetean Vrancea, social-democratul Marian Oprisan, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals. Prejudiciul total adus statului in acest caz este de aproximativ 2,2 milioane de euro. Oprisan a fost trimis in judecata pe 5 iunie 2006. Traseul dosarului este unul complicat, fiind mutat de la o instanta la alta, potrivit datelor publicate de Alianta pentru o Romanie Curata.

De la Judecatoria Focsani a ajuns la Tribunalul Vrancea, de unde a fost stramutat la Tribunalul Cluj. De aici, dosarul s-a indreptat catre Judecatoria Cluj, pentru ca la inceputul lui 2010 sa se intoarca la Judecatoria Focsani, apoi iar la Judecatoria Cluj, unde se afla in octombrie 2010.

3. Dinu Patriciu, dosarul "Rompetrol": 5 ani si 2 luni

Afaceristul este acuzat de procurori de spalare de bani, delapidare, manipularea pietei de capital, asociere pentru savarsirea de infractiuni, divulgare de informatii cu caracter secret. Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in 8 septembrie 2006. Pe 17 septembrie 2010, instanta a admis o exceptie de neconstitutionalitate si a decis suspendarea dosarului pana la decizia Curtii Constitutionale.

Intre timp, Dinu Patriciu a investit milioane de euro in trustul de presa Adevarul, iar in ultima perioada s-a apropiat evident de Putere, declarandu-se dispus la o reconciliere cu presedintele Traian Basescu.

4. Ionel Mantog, dosarul "Stramutati de lux": 4 ani si 10 luni

Procurorii il acuza pe Ionel Mantog, fost deputat PNL de Gorj si secretar de stat in Ministerul Economiei, actulamente membru PDL, ca a folosit informatii ce nu sunt destinate publicitatii "in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite", informeaza Alianta pentru o Romanie Curata. Mantog a fost trimis in judecata pe 6 septembrie 2006, pentru mai multe infractiuni de coruptie.

Din martie 2010, procesul este suspendat pentru o exceptie de neconstitutionalitate, ceea ce s-a intamplat si in perioada 21 iunie 2007 - 20 ianuarie 2008.

5. Adrian Nastase, dosarul "Zambaccian": 4 ai si 9 luni

Adrian Nastase este acuzat de luare de mita, obtinerea unor foloase necuvenite si santaj. Procurorii il acuza ca si-ar fi insusit prin intermediul Irinei Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, obiecte din China in valoare de peste 1,3 milioane de euro. Din 2006, cand a fost trimis in judecata, procesul lui Nastase a fost intrerupt timp de 2 ani si opt luni.

6. Serban Bradisteanu, dosarul "Aparatura medicala pentru penitenciare": 4 ani si 6 luni

Chirurgul Serban Bradisteanu, fost senator PSD in legislatura 2000-2004, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. A fost trimis in judecata in martie 2007. Procurorii il acuza pe Bradisteanu ca a primit mita 4 milioane de euro in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata. Banii ar fi fost virati in conturile unei firme off-shore din Insulele Virgine Britanice.

7. Adrian Nastase, dosarul "Matusa Tamara": 4 ani si 2 luni

Adrian Nastase este acuzat, in cel mai cunoscut dosar in care este implicat, de dare de mita. El este judecat impreuna cu Ioan Melinescu, fost presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), acuzat la randul sau de distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii.

Procurorii sustin ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, la acea vreme doar membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat, cu sprijinul denuntatorului Genica Boerica si al lui Ristea Priboi, pe deputatul Adrian Nastase, caruia i-a comunicat ca institutia investigheaza depunerea in numerar a 400.000 de dolari, intr-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - pe numele Danielei Nastase, sotia pesedistului.

Melinescu i-a promis lui Nastase ca va bloca dosarul, Nastase numindu-l apoi seful Oficiului. Conform rechizitoriului, suma de 400.000 de dolari, ajunsa in conturile sotiei social-democratului, depasea veniturile familiei, cei doi soti Nastase motivand ca suma provine dintr-o mosternire lasata de Matusa Tamara.

8. Gheorghe Falca, dosarul "Fabrica de Zahar": 3 ani si 4 luni

Primarul PDL al Aradului, Georghe Falca, este judecat pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial. Procurorii il acuza pe primarul PDL-ist ca, in 2005, a primit de la doi afaceristi o casa de 242 de metri patrati in central Aradului, la schimb cu un apartament de 90 de metri patrati de la etajul 9 al unui bloc vechi.

Diferenta dintre cele doua imobile ar fi de peste 100.000 de euro. Cei doi afaceristi au fost ajutati astfel sa primeasca un teren subevaluat in centru.

9. Paul Pacuraru, dosarul "Mita si nepotism": 3 ani si 5 luni

Fostul ministru al Muncii este acuzat de procurorii DNA de luare de mita. Liberalul i-ar fi garantat colegului sau de partid, Dan Ilie Morega, ca ii va numi un apropiat in functia de inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj, daca il ajuta pe fiul sau sa obtina contracte de achizitie publica in domeniul formarii profesionale la Complexurile Energetice Rovinari si Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, unde Morega era membru in AGA.

10. Dan Voiculescu, dosarul "Privatizarea ICA": 3 ani si 4 luni

Procurorii l-au acuzat pe Dan Voiculescu ca si-a folosit pozitia de lider al Partidului Conservator pentru a cumpara pachetul majoritar de actiuni al Institutului de Cercetari Alimentare la un pret mult mai mic decat cel real. Conservatorul a fost trimis in judecata in decembrie 2008. Urmatorul termen al procesului va avea loc pe 28 septembrie 2011.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#dosare coruptie instanta, #Patriciu dosar coruptie, #Adrian Nastase matusa Tamara coruptie, #Serban Mihailescu arme coruptie , #coruptie