Transparency International: Romania, a patra cea mai corupta tara UE

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 14:24
9945 citiri
Transparency International: Romania, a patra cea mai corupta tara UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania se situeaza in Uniunea Europeana pe locul 24 din 28 in ceea ce priveste perceptia privind coruptia, scorul Romaniei scazand cu un punct in 2018 comparativ cu anul anterior, potrivit unui raport anual al organizatiei Transparency International.

Organizatia Transparency International a prezentat, marti, raportul anual privind Indicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) la nivel global, gradul de coruptie in sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experti si oameni de afaceri din cele 180 de tari incluse in analiza.

Potrivit clasamentului pe anul 2018 privind coruptia realizat de Transparency International, Romania se situeaza pe locul 61 la nivel mondial, avand 47 de puncte, in scadere de doua pozitii fata de 2017.

Indicele Transparency International foloseste o scala de la 0 la 100, in care 0 puncte inseamna un grad extrem de ridicat de coruptie, iar 100 de puncte, lipsa coruptiei.

La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, Romania se situeaza pe locul 24, inaintea Ungariei (46 de puncte), Greciei (45) si Bulgariei (42 de puncte).

"Desi Romania si Bulgaria au realizat unele progrese in ultimii ani in raportul IPC, ambele au inregistrat o scadere de un punct intr-un an marcat de un scandal major de coruptie in Ungaria si proteste anticoruptie masive in Romania", noteaza Transparency.

Grecia a pierdut trei puncte din 2017 si pana astazi, in timp ce punctajul Ungariei a scazut cu opt puncte in ultimii cinci ani.

SUA au pierdut 4 puncte

Statele Unite au ajuns pe locul 22 in raportul CPI pe 2018, inregistrand o scadere de sase locuri fata de anul 2017.

Cu un scor de 71 de puncte, Statele Unite au pierdut patru puncte intr-un singur an, acesta fiind cel mai slab rezultat din 2011 si pana astazi.

"Cu multe institutii democratice sub amenintare pe tot globul - deseori de catre lideri cu tendinte autoritariste sau populiste - trebuie sa facem mai multe pentru a consolida sistemul de verificare si echilibrare institutionala si pentru a consolida drepturile cetatenilor", a declarat Patricia Moreira, director al Transparency International.

"Coruptia slabeste democratia pentru a produce un ciclu vicios, in care coruptia submineaza institutiile democratice si, mai departe, institutiile slabe sunt mai putin capabile sa tina coruptia sub control", a adaugat Moreira.

Europa de Vest, cea mai bine clasata regiune

Cu un scor mediu regional de 66 de puncte din 100, Europa de Vest ramane cea mai bine clasata regiune in ceea ce priveste perceptia privind coruptia, desi in ultimii ani s-au inregistrat evolutii ingrijoratoare, astfel ca problema coruptiei ramane una majora chiar si in aceasta regiune.

Un raport al Consiliului Europei a confirmat ca membri ai institutiilor democratice europene au fost beneficiari ai unui scheme de spalare de bani initiata de oficiali de la Baku cu scopul imbunatatirii imaginii internationale a Azerbaijanului.

Mai mult, in unele tari europene au venit la putere lideri politici cu tendinte populiste, care exploateaza temerile cetatenilor pentru a-si justifica maniera nedemocratica de guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#coruptie Romania indice, #Transparency International indice coruptie 2018, #Transparency International coruptie Romania , #coruptie