Crimele de la Caracal: Una dintre fete a sunat de 3 ori la 112, Politia si STS se arata reciproc cu degetul

Vineri, 26 Iulie 2019, ora 15:46
38838 citiri
Crimele de la Caracal: Una dintre fete a sunat de 3 ori la 112, Politia si STS se arata reciproc cu degetul
Foto: Arhiva Ziare.com

Alexandra, fata de 15 ani disparuta in urma cu o zi in Olt si despre care se crede ca a fost ucisa si arsa de catre Gheorghe Dinca, a apucat sa sune la 112 chiar de mai multe ori si a si dat detalii despre locul in care se afla, insa autoritatile nu au reusit sa faca ceva pentru a o salva, astfel ca Politia si STS arata cu degetul in curtea vecina.

"Ma aflu intr-o casa veche, aproape parasita, iarba in curte. Are doi caini lupi, e intr-un service", ar fi spus fata in apelul de la 112, potrivit unor surse din cadrul Politiei, citate de Mediafax.

Oficialii IGPR dau vina pe cei de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), sustinand ca le-au transmis trei locatii eronate, iar echipajele au reusit sa ajunga la imobilul in care era victima abia dupa cateva ore.

STS: Politia a avut datele de localizare de la operator

In schimb, STS a explicat, intr-un comunicat oficial, ca Serviciul "nu identifica locul telefonului si nici celula operatorului de telefonie prin care se efectueaza apelul".

"Aceste informatii sunt furnizate de catre furnizorul retelei publice mobile de telefonie la initierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc si sunt disponibile la nivelul operatorilor si dispecerilor implicati in gestionarea cazului", se arata in comunicatul STS remis Ziare.com.

Serviciul a dezvaluit si ca Alexandra a apelat 112 de 3 ori in decurs de 7 minute si ca "la fiecare dintre cele trei apeluri, informatia de localizare primara a fost disponibila la nivelul Dispeceratului de Politie, fiind transmisa de catre furnizorul retelei publice mobile de telefonie la initierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celula (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008".

Ei mai spun ca aceasta informatie de localizare primara a fost preluata de sistemele informatice SNUAU (Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta) si pusa la dispozitia operatorilor 112 si dispecerului Politiei, in sistemul informatic GIS, asa cum a fost primita, pe timpul procesarii apelului.

Un expert a explicat pentru Ziare.com ca STS nu identifica locul in care se afla telefonul, ci celula operatorului de telefonie care a preluat apelul. Practic, se calculeaza un perimetru care este corect doar in cazul in care operatorul nu a modificat celula. Asadar, cu cat exista mai multe celule, asa cum se intampla in Capitala, perimetrul de cautare devine mai mic, insa in Caracal acestea cel mai probabil sunt mai rare, perimetrul fiind la randu-i automat mai mare.

Cele 3 apeluri ale fetei

STS a dat informatii si despre cele trei apeluri la 112 ale Alexandrei si ce le-a transmis aceasta politistilor. Va prezentam cronologia, asa cum a transmis-o STS:

"Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07.

- 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei

- 11:05:52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112

- 11:06:55: dispecerul Politiei a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind in convorbire;

Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25.

- 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei

- 11:07:53: dispecerul Politiei a preluat apelul, fiind in legatura directa cu apelanta;

Pe timpul discutiei cu dispecerul de la Politie, apelanta nu a reusit sa furnizeze date privind adresa/locatia in care se afla, dar a furnizat o adresa de pe o carte de vizita pe care o gasise in locatia in care se afla. Apelanta a mentionat ca nu stie daca adresa de pe cartea de vizita este cea in care se afla la momentul apelului.

Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36.

- 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Politiei

- 11:12:51: dispecerul Politiei a preluat apelul, fiind in legatura directa cu apelanta;

Ulterior, pentru a obtine informatii suplimentare referitor la locul in care se afla apelanta, operatorul 112 a incercat de noua ori sa reapeleze numarul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrand mesageria vocala".

Probleme la interventia politistilor?

O sursa citata de Adevarul sustine insa ca politistii ar fi venit la adresa corecta, pentru ca si vecinii ar fi sunat la 112 auzind strigatele disperate ale fetei, insa au stat in fata curtii mai mult timp inainte sa descinda.

"Au venit la adresa, dar nu a intrat absolut nimeni. Dimineata la ora 04:00 se auzea - 'Lasa-ma, ca ma omori! Lasa-ma, ca ma omori!'. Au sunat vecinii la 112, au venit 3-4 echipaje de politie si s-au plimbat pe strada prin fata curtii pana la ora 06:00. La ora 06:00 au intrat in curte pentru ca atunci au obtinut mandat de perchezitie. Alexandra le-a spus la telefon ca este fata rapita cand astepta o masina de ocazie", a mai spus sursa citata de Adevarul.ro.

Amintim ca doua fete au disparut dupa ce s-ar fi urcat in masini de ocazie in Olt pentru a ajunge acasa. Cele doua fete au disparut la interval de cateva luni. Vineri dimineata, in casa unui barbat din Caracal au fost facute perchezitii, iar oamenii legii au gasit ramasite umane care ar apartine celor doua fete.

Citeste mai multe despre acest caz: Cine e criminalul in serie din Caracal si ce au gasit politistii in casa lui: Pungi cu carne, oase si inele

A mintit Romania Comisia Europeana?

Romania a fost tinta unei actiuni de infringement a Comisiei Europene, in urma cu 11 ani, chiar din cauza ca centrele de preluare a apelurilor de urgenta 112 nu pot si localiza apelantul.

Procedura a fost inchisa insa in 2009, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au transmis CE ca serviciile de urgenta au acces la informatia de localizare, care le permite sa repereze rapid victimele accidentelor, pentru toate apelurile efectuate de pe telefoanele mobile.

Ramane insa de vazut ce exista acum 11 ani, ce a cerut Comisia Europeana, ce au spus autoritatile de la Bucuresti si de ce concluziile CE au fost de inchidere a infringementului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#crima Caracal STS, #criminal Caracal fete disparute , #crima