Ziare.com

Ce s-a decis in prima sedinta CSAT cu noii ministri Fifor si Simon

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 14:20

   

Ce s-a decis in prima sedinta CSAT cu noii ministri Fifor si Simon
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat, in sedinta de joi, Strategia nationala in domeniul prevenirii proliferarii armelor de distrugere in masa si a avizat un proiect de hotarare de guvern privind Ministerul Apararii, documentul fiind necesar pentru "contracararea riscurilor la adresa Romaniei".

A fost prima sedinta a CSAT la care au participat noul ministru al Apararii, Mihai Fifor, si noul ministru al Economiei, Gheorghe Simon.

"Obiectivul Strategiei este dezvoltarea si consolidarea cadrului de cooperare si coordonare a actiunilor autoritatilor romane, precum si a mecanismelor si instrumentelor necesare acestora pentru prevenirea si combaterea amenintarilor la adresa securitatii nationale reprezentate de proliferarea armelor de distrugere in masa si a vectorilor purtatori", precizeaza Administratia Prezidentiala.

Strategia va fi implementata in perioada 2017-2019 si va viza intarirea capacitatii de reactie rapida.

Tot in sedinta de azi, a fost analizat si avizat proiectul de HG pentru aprobarea organigramei structurilor centrale ale Ministerului Apararii Nationale si a numarului total de posturi aferent acestora.

"Necesitatea acestui act normativ este determinata de contracararea riscurilor si amenintarilor noi la adresa Romaniei, generate de evolutia mediului de securitate si de indeplinirea misiunilor care revin organismului militar", precizeaza Administratia Prezidentiala.

Prin documentul aprobat de CSAT, la nivelul Ministerului Apararii se va face o redistribuire a responsabilitatilor, fara a se depasi numarul de posturi prevazute in buget.

In cadrul sedintei CSAT s-a discutat, de asemenea, si despre securitatea energetica, fiind analizate riscurile si oportunitatile asociate acestui domeniu.

"Resursele energetice constituie un fundament al dezvoltarii economico-sociale, avand inclusiv potentialul de a aduce contributii importante la promovarea intereselor nationale.

In acest context, membrii CSAT au hotarat ca, in perspectiva valorificarii viabile a resurselor energetice ale Romaniei, sa se aiba in vedere mai multe aspecte precum: eficientizarea cadrului legislativ si intarirea atributiilor unor organisme de stat cu competente in domeniu; consolidarea managementului si eficientizarea activitatii unor operatori din portofoliul statului; promovarea proiectelor de valorificare a potentialului energetic al Romaniei pe segmentele de productie si transport", mai precizeaza Administratia Prezidentiala.

Summit-ul "Initiativa celor Trei Mari", eveniment care trateaza cu prioritate domeniul energetic, ar urma sa se desfasoare in 2018, la Bucuresti.

In plus, CSAT a aprobat participarea Armatei Romaniei, cu o capabilitate navala, la o misiune sub conducerea NATO.

"Aceasta capabilitate este inclusa in Pachetul de forte, aprobat pentru anul in curs, fiind pusa la dispozitie in cadrul rezervei nationale de forte, pentru a raspunde unor solicitari suplimentare din partea organizatiilor internationale de crestere a contributiei Romaniei la misiuni si operatii externe", a precizat Administratia Prezidentiala.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre sedinta CSAT Iohannis Fifor
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2438 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor