CSAT: Discutia despre CFR a fost "constructiva". Nu s-a emis o decizie

Vineri, 02 August 2013, ora 14:13
6464 citiri
CSAT: Discutia despre CFR a fost "constructiva". Nu s-a emis o decizie
Foto: Digi24

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avut o discutie "constructiva" in sedinta de vineri, dar nu a luat nicio decizie cu privire la acordarea unui aviz pe Hotararea privind privatizarea CFR Marfa.

"Membrii CSAT au avut o discutie constructiva legata de acest proces de privatizare avand ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa 'C.F.R. Marfa' - S.A.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat strategia de privatizare a CFR Marfa prin Hotararea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o alta decizie CSAT", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

La sedinta CSAT care a avut loc vineri, la ora 11.00, convocata ca urmare a solicitarii Guvernului Romaniei trimisa Secretariatului CSAT joi, 1 august a.c., ora 17.05, de a introduce pe ordinea de zi a unei sedinte CSAT subiectul Hotararii de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator, au participat viceprim-ministrul Guvernului Romaniei, Gabriel Oprea, viceprim-ministrul Guvernului Romaniei, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Justitiei, Robert-Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor-Viorel Melescanu, seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprisor, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Bogdan Oprea.

A mai participat, ca invitat, consilierul prezidential Claudiu-Constantin Dinu, seful Departamentului Constitutional Legislativ.

In aceste conditii, cel mai probabil este ca procesul de privatizare ramane suspendat pana la revenirea premierului Victor Ponta din concediu.

Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri in guvernul Ponta 1, a declarat la Digi24 ca procedura realizata de fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu "a fost viciata", el apreciind ca Gruia Stoica nu poate fi considerat sub nicio forma "investitor strategic", asa cum se hotarase in CSAT, in luna februarie, cand s-a discutat strategia de privatizare.

"Nu are resursele financiare nici sa plateasca tichetul de intrare, ca sa nu mai vorbim de sumele ulterioare", a declarat Lucian Isar, exprimandu-si indoiala ca proprietarul GFR, Gruia Stoica, ar fi putut sa depuna in termen de 60 de zile cele peste 200 de milioane de euro pe care se angajeaza sa le plateasca pentru pachetul majoritar adjudecat la licitatie.

Sedinta CSAT a inceput la ora 11 si s-a incheiat putin dupa ora 12. Ulterior, ministrii s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a doua oara pe ziua de astazi. Intalnirea s-a incheiat dupa aproape o ora, dar ministrii convocati de vicepremierul Oprea nu au facut declaratii la final.

Gabriel Oprea i-a convocat la guvern pe ministrii care participa la sedinta CSAT

Guvernul a solicitat oficial convocarea CSAT joi seara, la ora 17.05, "dupa plecarea din tara a domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta", se arata intr-un comunicat remis presei de Administratia Prezidentiala.

"Urgenta este justificata de presiunile pe care chiar membrii Guvernului Romaniei, in frunte cu domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, le-au facut in ultimele saptamani pentru convocarea acestei sedinte, de faptul ca procesul de privatizare a creat incertitudini in randul salariatilor CFR Marfa si al familiilor acestora, dar si ca urmare a angajamentului de finalizare a procesului de privatizare in cursul lunii septembrie", se arata in comunicatul semnat de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea.

Presedintia: CSAT, convocat la presiunea Guvernului. Sa fie mai responsabil!

Premierul a declarat public in repetate randuri ca nu va semna contractul de privatizare a CFR Marfa daca nu obtine un aviz de la CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013, dar solicitarea oficiala de convocare a consiliului a fost trimisa catre Palatul Cotroceni abia joi seara.

Imediat presedintele Traian Basescu a anuntat convocarea CSAT pentru vineri la ora 11, printre motive fiind si acela ca autoritatile s-au angajat, dupa cum reiese si din scrisoarea de intentie a Romaniei adresata FMI, ca privatizarea CFR Marfa sa fie finalizata pana in septembrie. Conform legii, termenul limita pentru incheierea contractului este 23 septembrie.

Vineri dimineata, Guvernul a remis presei un comunicat in care critica convocarea "de urgenta" a sedintei CSAT, precizand ca premierul nu a cerut asa ceva.

Ponta: Nu am cerut convocarea de urgenta a CSAT, e o fortare a presedintelui

"Guvernul Romaniei precizeaza faptul ca nu a cerut convocarea 'de urgenta' a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului a proiectului de HG amintit anterior", se arata in comunicatul Executivului, in care se apreciaza ca o "fortare" decizia presedintelui de a convoca sedinta in timp ce ministrii sunt in vacanta.

De ce se teme Victor Ponta sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa?

CSAT a desecretizat hotararea privind privatizarea CFR Marfa - Responsabilitatea e a lui Ponta

Ponta: Privatizarea CFR Marfa va fi reluata daca procedura nu se finalizeaza cu bine

Victor Ponta, care asigura si interimatul la Ministerul Transporturilor dupa ce Relu Fenechiu a fost condamnat la inchisoare, a refuzat sa semneze contractul de privatizare in termenul de 5 zile prevazut in caietul de sarcini, cerand CSAT sa se pronunte dupa ce presedintele Traian Basescu a exprimat public o serie de suspiciuni cu privire la castigatorul licitatiei, Gruia Stoica, proprietarul GFR.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#CSAT CFR aviz privatizare, #CSAT privatizare CFR Marfa, #Ponta CSAT CFR , #CSAT
Comentarii
Poza anioda
anioda
rank 5
Cum adica? Basescu nu a "produs" NICI O DOVADA a neregulilor si...
Poza copilul
copilul
rank 1
:)) Sa emis mandat de arestuire pentru ponta ! Piesele pe tabla le-a