CSAT se intruneste vineri

Vineri, 02 August 2013, ora 07:14
1709 citiri
CSAT se intruneste vineri

Presedintele Traian Basescu a decis convocarea de urgenta a CSAT vineri, 2 august, la ora 11,00, informeaza Administratia Prezidentiala, mentionand ca in cazul in care premierul Victor Ponta "nu poate raspunde convocarii", este invitat, fara drept de vot, vicepremierul Gabriel Oprea.

"Administratia Prezidentiala informeaza ca joi, 1 august a.c., la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Aparare a Tarii (CSAT) a fost depusa o solicitare a Guvernului Romaniei pentru convocarea unei sedinte a CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa 'C.F.R. Marfa' - SA", se arata intr-un comunicat al Presedintiei emis joi.

Potrivit sursei citate, Traian Basescu a decis "convocarea de urgenta a CSAT vineri, 2 august la ora 11,00".

"In cazul in care prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, nu poate raspunde convocarii la sedinta CSAT este invitat, fara drept de vot, conform legii, domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Pe 24 iulie, Executivul a aprobat hotararea privind privatizarea CFR Marfa, premierul Victor Ponta anuntand ca urmeaza ca actul normativ sa fie transmis CSAT spre avizare.

"Aceasta hotarare de guvern o vom transmite, in baza opiniei Ministerului Justitiei, catre CSAT pentru avizare. Daca sunt lucruri de natura sa afecteze grav procesul de privatizare, CSAT, la care particip - evident, este condus de catre presedinte -, este institutia publica in care aceste elemente pe care noi nu le cunoastem pot fi ridicate, daca nu, inseamna ca mergem mai departe cu privatizarea. Declaratiile la ore de prime time nu au nicio valoare, nici macar politica, cu atat mai putin juridica si Romania isi indeplineste niste obligatii pe care le-a asumat fostul Guvern si fostul si actualul presedinte al Romaniei si pe care Guvernul pe care il conduc le-a pus in aplicare", a spus Ponta la acea data.

In aceeasi zi, purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, sustinea prin intermediul unui comunicat de presa ca ar fi o ilegalitate ca CSAT sa se pronunte cu privire la contractul de privatizare a companiei CFR Marfa, acuzandu-l pe premierul Victor Ponta ca incearca sa fuga de responsabilitate in acest caz. Presedintia mai evidentia faptul ca obligatia legala privind contractul de privatizare a unui pachet de actiuni al companiei CFR Marfa SA revine exclusiv Guvernului Romaniei si Comitetului de Privatizare a CFR Marfa din cadrul Ministerului Transporturilor.

In comunicatul Administratiei Prezidentiale din 24 iulie se mai mentiona ca presedintele Traian Basescu spera ca premierul Victor Ponta sa nu genereze "un nou episod tip Oltchim" cu ocazia privatizarii CFR Marfa.

La scurt timp, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a replicat printr-un comunicat in care se preciza ca Executivul va transmite Consiliului Suprem de Aparare a Tarii rezultatul negocierilor privind privatizarea companiei CFR Marfa si solicita Administratiei Prezidentiale sa trateze "cu responsabilitate" subiectul.

Pe 25 iulie, premierul Victor Ponta a anuntat ca este decis sa readuca pe profit CFR Marfa, chiar daca CSAT nu va aviza privatizarea, situatie in care compania va fi condusa de un manager privat si va fi restructurata.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#CSAT CFR Marfa, #CSAT Basescu Ponta, #CSAT august 2013 , #CSAT