Gabriel Oprea i-a convocat la Guvern pe ministrii care participa la sedinta CSAT

Vineri, 02 August 2013, ora 10:34
2634 citiri
Gabriel Oprea i-a convocat la Guvern pe ministrii care participa la sedinta CSAT
Foto: Arhiva

Vicepremierul Gabriel Oprea, care a preluat in calitate de interimar atributiile premierului Victor Ponta, plecat in concediu, i-a convocat la Palatul Victoria pe ministrii care participa la sedinta de vineri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Intalnirea are loc pentru o discutie privind privatizarea CFR Marfa inainte de inceperea sedintei, care va avea loc la ora 11.00.

La discutii participa ministrii Apararii, de Interne, Externe, Finante, Justitie. Lipseste ministrul Economiei, Varujan Vosganian, precum si premierul Victor Ponta, dar acestuia ii tine locul Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea nu este membru CSAT, de aceea el nu va avea drept de vot in sedinta de azi. Situatia ar fi fost alta daca premierul l-ar fi desemnat ca interimar pe vicepremierul Daniel Chitoiu, care este si ministrul Finantelor Publice, el facand parte din CSAT si avand drept de vot.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se reuneste vineri la solicitarea Guvernului pentru a discuta pe tema privatizarii CFR Marfa.

Premierul a declarat public in repetate randuri ca nu va semna contractul de privatizare a CFR Marfa daca nu obtine un aviz de la CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013, dar solicitarea oficiala de convocare a consiliului a fost trimisa catre Palatul Cotroceni abia joi seara, la ora 17, cu putin timp inainte ca Victor Ponta sa plece in concediu.

Imediat presedintele Traian Basescu a anuntat convocarea CSAT pentru vineri la ora 11, printre motive fiind si acela ca autoritatile s-au angajat, dupa cum reiese si din scrisoarea de intentie a Romaniei adresata FMI, ca privatizarea CFR Marfa sa fie finalizata pana in septembrie. Conform legii, termenul limita pentru incheierea contractului este 23 septembrie.

Pe de alta parte, sedintele CSAT sunt convocate de presedintele Traian Basescu trimestrial sau atunci cand devine imperios necesar, iar urmatoarea sedinta ar fi trebuit sa aiba loc chiar in luna septembrie.

Cum premierul este in vacanta, vicepremierul Gabriel Oprea a fost desemnat interimar, dar el nu este membru CSAT si nu are drept de vot, iar in CSAT deciziile se iau prin consens. De altfel, mai multi ministri au intrat de la 1 august in vacanta, fiind foarte posibil ca si unii dintre ei sa trimita inlocuitori la sedinta CSAT.

Vineri dimineata, Guvernul a remis presei un comunicat in care critica convocarea "de urgenta" a sedintei CSAT, precizand ca premierul nu a cerut asa ceva.

"Guvernul Romaniei precizeaza faptul ca nu a cerut convocarea 'de urgenta' a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului a proiectului de HG amintit anterior", se arata in comunicatul Executivului, in care se apreciaza ca o "fortare" decizia presedintelui de a convoca sedinta in timp ce ministrii sunt in vacanta.

7 dintre cei 13 membri ai CSAT sunt reprezentanti ai Guvernului. Lor li se alatura presedintele, sefii SRI si SIE, seful Statului major General, consilierul prezidential pe probleme de securitate sisecretarul general al CSAT.

De ce se teme Victor Ponta sa semneze contractul de privatizare a CFR Marfa?

CSAT a desecretizat hotararea privind privatizarea CFR Marfa - Responsabilitatea e a lui Ponta

Ponta: Privatizarea CFR Marfa va fi reluata daca procedura nu se finalizeaza cu bine

Victor Ponta, care asigura si interimatul la Ministerul Transporturilor dupa ce Relu Fenechiu a fost condamnat la inchisoare, a refuzat sa semneze contractul de privatizare in termenul de 5 zile prevazut in caietul de sarcini, cerand CSAT sa se pronunte dupa ce presedintele Traian Basescu a exprimat public o serie de suspiciuni cu privire la castigatorul licitatiei, Gruia Stoica, proprietarul GFR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#CSAT privatizare CFR Marfa, #Basescu CSAT privatizare CFR, #Ponta privatizare CFR , #CSAT