CSAT cere o noua lege Big Brother: Guvernul sau Parlamentul sa intervina (Video)

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 20:46
3111 citiri
CSAT cere o noua lege Big Brother: Guvernul sau Parlamentul sa intervina (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a luat nota, marti, de implicatiile negative la adresa securitatii nationale ca urmare a declararii neconstitutionalitatii legii "Big Brother" si a cerut Guvernului sau Parlamentului sa intervina rapid.

"In urma analizei, membrii Consiliului au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului Romaniei in vederea restabilirii cadrului legislativ necesar indeplinirii de catre institutiile abilitate, in conditii de legalitate, a responsabilitatilor ce le revin in domeniul securitatii si sigurantei nationale", se arata in comunicatul remis presei de Administratia Prezidentiala.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, in 8 iulie, cu unanimitate de voturi ca Legea 82/2012, cunoscuta ca legea "Big Brother", este neconstitutionala, apreciind ca actul normativ este de natura sa prejudicieze manifestarea libera a dreptului la comunicare sau la exprimare.

Motivare CC: Legea "Big Brother", de natura sa prejudicieze manifestarea dreptului la comunicare

Legea "Big Brother", neconstitutionala - Ce griji isi fac sefii SRI si DNA

Alte subiecte pe masa CSAT

O alta tema discutata in CSAT s-a referit la amenintarile cibernetice la adresa securitatii nationale si capabilitatile Romaniei de reactie la atac cibernetic.

"Membrii CSAT au hotarat ca Guvernul Romaniei sa intreprinda demersurile necesare urgentarii adoptarii cadrului legislativ in domeniul securitatii cibernetice, sa sprijine constituirea de entitati, atat in cadrul sectorului public, cat si al celui privat, specializate in evaluarea securitatii infrastructurilor cibernetice de interes national, iar institutiile responsabile sa ia masuri pentru definirea si operationalizarea unui program destinat instruirii specialistilor in domeniul securitatii cibernetice.

De asemenea, Consiliul a mai hotarat ca Guvernul Romaniei sa intreprinda demersuri pentru introducerea in scoli a pregatirii obligatorii cu privire la securitatea spatiului cibernetic si pentru crearea de specializari in invatamantul universitar si postuniversitar in domeniul securitatii cibernetice", se mai arata in comunicatul remis presei de Administratia Prezidentiala.

Totodata, CSAT a aprobat si masurile de prevenire si combatere a utilizarii Internetului in scopuri teroriste, "ca rezultat al utilizarii spatiului virtual si a retelelor informatice de catre entitatile teroriste si adepti ai acestora".

CSAT a mai dezbatut si o analiza a riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale prognozate pentru anul 2015.

"Membrii CSAT au aprobat, in acest sens, directiile de actiune, tinand cont atat de evolutiile, cat si de impactul acestora asupra securitatii Romaniei si au stabilit ca institutiile responsabile sa tina cont de riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile identificate si in cursul acestui an", se mai precizeaza in comunicatul citat.

De asemenea, au fost analizate si aprobate activitatile desfasurate de catre Ministerul Afacerilor Interne pentru pregatirea presedintiei Romane a Comitetului Interministerial de Rang Inalt al Fortei de Jandarmerie Europeana (FJE), din anul 2015, precum si obiectivele generale pe care tara noastra le va dezvolta in timpul mandatului.

Pe timpul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au mai abordat si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala.

La sedinta au participat premierul Victor Ponta, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Constantin Nita, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, directorul SRI, George Maior, seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota, si secretarul CSAT, generalul Ion Oprisor.

Au mai participat, ca invitati, secretarul de stat in Ministerul Apararii Nationale, Valeriu Nicut, prim-adjunctul directorului SIE, generalul Silviu Predoiu, si purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Bogdan Oprea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CSAT lege Big Brother, #CSAT scoli cursuri securitate cibernetica , #CSAT