Seful ANRP: Problema retrocedarilor trebuie sa fie pe ordinea de zi a CSAT

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 21:20
2220 citiri
Seful ANRP: Problema retrocedarilor trebuie sa fie pe ordinea de zi a CSAT
Foto: zf.ro

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, a declarat joi, la Oradea, ca se constata multe solutii gresite ale instantelor, motiv pentru care problema retrocedarilor trebuie sa ajunga pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru a verifica modul in care, la nivel de instante, s-au inteles legile proprietatii.

"Sper ca nu pun in dificultate vreo ancheta in curs. ANRP a sesizat pana acum Parchetul sau Parchete si a cerut instantelor de judecata anularea unor titluri de proprietate emise pe suprafete de mii de hectare de padure. Cel putin din anul 2012, hai sa spunem 2013, (...) noi am devenit un factor activ in a recupera pentru statul roman ceea ce am constatat ca s-a dat gresit. Din nefericire, suntem in situatia in care constatam atat greseli facute in administratie, dar vedem si solutii gresite ale instantelor, vadit gresite. Noi nu comentam deciziile...", a declarat, intr-o conferinta de presa, George Baesu.

ANRP va cere in instanta suspendarea tranzactiei terenurilor de la Nana

Potrivit acestuia, problema retrocedarilor trebuie sa ajunga pe ordinea de zi a CSAT.

"Sper din tot sufletul ca la un moment dat problema retrocedarilor sa ajunga pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru ca este vorba despre fiinta neamului romanesc, de teritoriul acestei tari si e o problema de siguranta nationala sa vedem care este solutia legislativo-judiciara de a verifica si modul in care, la nivel de instante, s-au inteles aceste legi ale proprietatii", a spus Baesu.

Presedintele ANRP a subliniat ca a lipsit un atribut ce trebuia sa fie esential in functionarea acestei institutii, respectiv verificarea, aspect remediat legislativ in 2013, in urma verificarilor aparand "constatari absolut tulburatoare".

"Pe legile fondurilor, sefii nostri erau comisiile judetene de fond funciar, iar pe Legea 10, sefii nostri erau toti primarii din tara. Orice primar care trimitea o dispozitie sa despagubim pe cineva era executorie pentru noi. Noi nu puteam sa verificam decat daca nu cumva respectivul teren poate fi retrocedat in natura. Atat. Lucrurile s-au schimbat, de anul trecut ne-au dat dreptul, prin lege, sa verificam.

Seful de la retrocedari, de acord cu verificarea terenurilor lui Basescu: Am avut semne de intrebare

Si avem cateva constatari absolut tulburatoare. Sunt foarte multe dosare in care primarii au dat teren in fizic si pentru care nu au putut da in fizic le-au trimis la ANRP la despagubiri. Noi nu gasim motivul pentru care ar trebui sa dam despagubiri acelor persoane. Atunci se naste intrebarea: daca noi nu vedem temeiul legal al despagubirilor, care a fost temeiul legal al retrocedarii fizice? Dar noi nu ne propunem sa facem o alta reforma agrara in Romania. (...) Parerea mea este ca Nana (localitatea - n.r.) este in fiecare judet din Romania. Mai mica, mai mare", a mai declarat Baesu.

George Baesu a participat joi, la Prefectura Bihor, la o sedinta a Comisiei de fond funciar si a raspuns la o serie de intrebari ale beneficiarilor legilor speciale de restituire a proprietatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#problema retrocedari CSAT, #presedinte ANRP problema retrocedarii, #George Bae u solutii gresite instante , #CSAT