Un europarlamentar PSD cere CSAT pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra Romaniei

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 14:41
3272 citiri
Un europarlamentar PSD cere CSAT pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra Romaniei
Foto: Facebook/Victor Negrescu

Europarlamentul PSD Victor Negrescu, membru in Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, cere convoarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra Romaniei, apreciind ca intrarea Greciei in incapacitate de plata va afecta economia Romaniei.

El aminteste, intr-un comunicat, ca Grecia este al 6-lea investitor in Romania, cu investitii de aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 4,5% din totalul capitalului strain adus in economia locala, si apreciaza ca intrarea Greciei in incapacitate de plata va afecta perspectivele de dezvoltare economica a Romaniei, afectand moneda nationala si sistemul bancar.

Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit

"Presedintele Romaniei, care reprezinta tara noastra in Consiliu European, trebuie sa prezinte public situatia romanilor, rezultatele negocierilor de la Bruxelles si sa convoace CSAT pentru a analiza efectul crizei din Grecia asupra Romaniei", spune europarlamentarul.

El apreciaza ca exista un risc de expunere sau chiar de faliment a celor patru mari banci elene aflate in Romania.

Grexit-ul poate pune in pericol economiile de la frontiera estica a Europei, inclusiv Romania

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere de 240 de miliarde de euro, iar in lipsa fondurilor risca sa intre in incapacitate de plata.

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, saptamana viitoare, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, pe 5 iulie.

Autoritatile de la Atena au solicitat o prelungire cu o luna a programului de sustinere financiara care expira pe 30 iulie, in aceeasi zi in care Grecia trebuie sa plateasca FMI 1,6 miliarde de euro.

Grecia are 3 zile sa decida - Ce scenarii s-au discutat la Bruxelles dupa plecarea elenilor

Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins insa solicitarea in unanimitate.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat intr-un interviu la BBC ca institutia nu va mai finanta Grecia daca autoritatile de la Atena nu vor plati datoria de 1,6 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie.

Parlamentul grec a aprobat duminica dimineata planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul pe 5 iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#CSAT Grecia, #Grecia zona euro Romania, #Grecia datorii efecte Romania , #CSAT
Comentarii